Glosa: Studená válka mezi Samsungem a Googlem se naplno rozhořela

18

Samsung spouští navigaci Here, Samsung odkládá spuštění operačního systému Tizen – takové a podobné zprávy zapadnou v moři dalších podobných. Ale když je poskládáme všechny hezky vedle sebe, výsledný obraz ukazuje nenápadně probíhající bitvu mezi dvěma giganty. A nejde v ní o nic menšího než o naše data.

Když se vám dostane do ruky nějaký telefon od Samsungu, nemůžete se zbavit pocitu, že je to tak trochu něco jiného než ostatní telefony s Androidem. A nemůže za to jenom rozporuplná nadstavba TouchWiz, ale také fakt, že spousta aplikací se jinak jmenuje a jinak chová, než je u Androidu zvykem. Vyjmenovávat všechny odlišnosti by bylo na pěkně dlouho, nejvíce toho řekne obrázek, který připravili redaktoři serveru ArsTechnica.

Samsung vs Google

Takto pohromadě to vypadá opravdu působivě. Samsung utratil mnoho času a peněz na to, aby vytvořil něco, co už jednou vytvořeno bylo. A určitě se nabízí otázka, proč to vlastně dělá. Mohli bychom si sice naivně myslet, že se snaží svým zákazníkům poskytnout co nejlepší služby, ale skutečnost bude určitě složitější.

Určitě je ale značnou částí strach společnosti vydat se Googlu napospas. Přílišná závislost na jeho službách může v budoucnosti (anebo už se tak děje nyní) postavit Samsung do nevýhodné vyjednávací pozice. A tak se nelze divit, že se snaží ze „spárů“ Googlu utéci jak jen to jde. Zda je to jasnozřivý plán, anebo jen marný boj možná nevědí ani nejvyšší manažeři Samsungu.

HERE Mapy pro Samsung

V poslední bitvě se ale Samsung opravdu dobře předvedl, když získal pod svá křídla mapy HERE. Ono totiž přebrandovat kalendář nebo mailovou aplikaci není zas až tak složité, ale mapy a navigace, to už je trochu větší sousto. Divize map je v Googlu ostatně ta největší a čítá přes sedm tisíc lidí.

Celé se to neoficiálně jmenuje „Plán B“. Kdyby se Samsung s Googlem nepohodli, musí být jihokorejská společnost co nejdříve schopna odstartovat vlastní ekosystém. Takže to co vypadá jako kupa bloatware, která jen zabírá místo v paměti telefonu, je příprava na možné horší časy.

Samsung Z měl být prvním přístrojem s novým operačním systémem Tizen. Prozatím je ale odložen na neurčito.

Samsung v této oblasti zachází dokonce až tak daleko, že připravuje svůj vlastní operační systém, aby se závislosti na Googlu zbavil úplně. Zatím se mu jej ale podařilo dostat jej pouze do hodinek, snaha uvést jej na mobilech setrvale selhává. Oficiálně se mluví o tom, že je potřeba doladit ekosystém (rozuměj: přitáhnout vývojáře), ale neoficiálně se objevují hlasy, že si Google takovou konkurenci nepřeje a nějakými záhadnými způsoby celý podnik sabotuje.

Ať je to tak nebo onak, je rozhodně zajímavé se ptát, proč se Samsung tak usilovně snaží zbavit se vlivu Googlu, i když ho to stojí nemalé úsilí a peníze. Může se jednat o prostou manažerskou potřebu mít všechno pod kontrolou, tím pádem i zisky, ale co když v Soulu vědí něco, co my zatím jen tušíme?

Zdroje: arstechnica.com

Diskuze ke článku
Jura
Pěkně napsaný článek (úvaha). Celé to krásně vystihuje věta: "A nejde v ní o nic menšího než o naše data."
A také: "... strach společnosti vydat se Googlu napospas."
Hany
Podle me chce Samsung byt jako Apple ci BlackBerry. Vlastni zarizeni, vlastni system a aplikace. Tim padem mu zustane vetsi cast trzby.
Tak
Nebude mi vadit, když Samsung vyrobí vlastní OS. Když to udělá, tak pochybuji, že by se nový systém usadil a tím pádem by to bylo pro Samsung harakiri. Pokud by to udělal, byl by Google taktéž v pr..eli. Samsung má nejvyšší podíl telefonů s Androidem. Chvíli by se sice Google držel na telefonech jako jsou Sony, ZTE, HTC, ale to by netrvalo věčně a nakonec by šel do kopru. Pokud dojde k tomuto scénáři (doufám, že jo), tak se na vrchol dostane Apple a Microsoft.
Amik
samsung hlavne potrebuje nápad niečo čím odlíši svoj OS od iOS, WP, Androidu alebo BB) inak nema šancu sa presadiť... a moj názor je že samsung nemá vôbec žiadný nápad nech investuje 50milionov dolarov na tím kreativnych ľudí... a áno som ajfonista :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze