Jolla dál vybírá peníze na tablet, chce přidat funkce (aktualizováno)

31

Komunitní financování už se postaralo o to, že nový tablet se značkou Jolla a operačním systémem Sailfish se začne vyrábět. Peníze se ale dál shánějí na to, aby se tablet dočkal pokročilejších funkcí. Téměř jistá je už podpora paměťových karet, nad mobilním připojením stále visí otazník. Cena by přitom měla zůstat stále velmi zajímavá.

Aktualizováno 28. 11. 2014

Jednou z nich je podpora karet microSDHC až do velikost 128 GB. Na to potřebuje společnost vybrat 1,5 miliónu dolarů, ale této částce už se velmi blíží.

1,75 miliónu dolarů potřebuje společnost na to, aby do operačního systému tabletu byla schopna přidat funkci, která umožní běh více aplikací na jedné obrazovce, tzv. split screen. I tady se nejspíše podaří vybrat dost peněz.

Naopak otazník stále visí nad dalším cílem: nashromáždit 2,5 miliónů dolarů, které by zaplatili integraci 3,5G modemu do tabletu. Takto vybavená verze by pak byla o 30 dolarů dražší než základní verze s wi-fi, která bude stát 209 dolarů (cca 5,5 tisíce korun po započítání daně).

Byl rovněž upřesněn začátek prodeje, a to na květen 2015. Společnost bude zasílat výrobek do mnoha regionů, včetně EU.

Původní obsah z 19. 11. 2014

Celý projekt vypadá prakticky hotový: v crowdfundingové kampani, která začala včera, je aktuálně nashromážděno něco okolo 106 % z celkové částky 380 tisíc dolarů. Podobnosti s tabletem od Nokie se nezapřou: 7,85 palců velký displej má mít rozlišení 2 048 × 1 536 bodů, pohání jej čtyřjádro od Intelu a má mít i slot na paměťové karty microSD. Srovnání s dalšími významnými tablety si můžete prohlédnout v tabulce na následujících obrázcích.

Tablet od Jolly. Vzhledově se nijak nevymyká, hardwarem také ne. Jeho hlavní předností má být operační systém.

Cena takového kousku by pak měla být 200 dolarů (něco přes čtyři tisíce korun bez daní) a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na největší výhodu, tedy alespoň podle výrobce: operační systém Sailfish, který je schopen spouštět aplikace napsané pro Android.

Jeden ze sloganů tohoto tabletu je „powered by people“, což znamená, že se vývojáři pokusí zapracovat do výsledného produktu co nejvíce připomínek od budoucích uživatelů. Kromě crowfundingové stránky projektu tak můžete navštívit i fórum, kde se diskutuje a hlasuje o vlastnostech budoucího tabletu.

Zdroje: indiegogo.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
kvok
Ten systém se jmenuje Sailfish.
Tony
"Finskej apple tablet" co do kvality a výkonu, a možná(určitě) že je ještě o dost lepší. A koukněte se na ten rozdíl ceny!
nesty
Co je to ta "crowfundigová kampaň"?
AlvAro
Z článku se nepochopil jestli ten tablet je hotovej ne se teprve bude dělat, člověk aby si spoustu věcí z toho domýšlel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze