Google to myslí s chytrými hodinkami vážně. Představil Android Wear

O chytrých hodinkách od Googlu se spekulovalo už dávno, nyní se vše stalo realitou. I když tak trochu jinak, než se očekávalo. Společnost sice nepředstavila své vlastní chytré hodinky, ale mnohem více, když ukázala zcela novou softwarovou platformu Android Wear, která je která se stane základem pro chytré hodinky, fitness náramky a další nositelnou elektroniku.

Přestože se stále jedná o Android, neznamená to, že by Google jednoduše překlopil telefonní a tabletovou verzi do hodinek. Celá ergonomie a logika prostředí byla kompletně přepracována a uzpůsobena tak, aby nabídla komplexní uživatelský zážitek na malém displeji hodinek a další nositelné elektroniky.

Android Wear umožňuje samozřejmě propojení s mobilním telefonem a k dispozici tak máte své hovory, SMS, emaily nebo Hangouts. Systém je rovněž propojen s Google Now a ukáže vám užitečné informace tehdy, když to budete nejvíce potřebovat. Nechybí však ani podpora přímých odpovědí na mluvené otázky. Stačí říct „OK Google“ a položit otázku, stejnou frází spustíte i playlist na svém smartphonu nebo spustíte přes Chromecast oblíbený pořad na svém televizoru.

Silný důraz však Google klade i na fitness aktivity. Chytré hodinky budou mít schopnost lépe monitorovat vaše zdraví a sportovní aktivity. Na displeji uvidíte své fitness cíle a svůj pokrok při jejich překonávání. Vaše oblíbené fitness aplikace vám v reálném čase přinesou na vaše zápěstí informace o poloze, rychlosti, vzdálenosti, spálených kaloriích a další údaje.

Motorola Moto 360

Záleží pouze na vývojářích, jaké aplikace pro Android Wear připraví. Kromě představení platformy uvolnil Google dnes i SDK pro vývojáře. Na svém webu pro vývojáře spustil na adrese developer.android.com/wear novou sekci, která je zaměřena na nositelnou elektroniku. Odtud si vývojáři mohou stáhnout Developer Preview, které jim pomůže přizpůsobit notifikace u svých stávajících aplikací postavených na Android Wear.

Přestože Google jako takový nabídl pouze software a hardware nechává na svých partnerech, prvních hodinek se dočkáme již brzy. Společnosti LG a Motorola své hodinky na nové platformě Google Wear již ukázaly. Z dalších společností můžeme zmínit výrobce elektroniky Asus, HTC a Samsung, který přitom ve své nové generaci chytrých hodinek Gear 2 a Gear 2 Neo opustil Android a vsadil na Tizen. Z výrobců čipů s Googlem spolupracují společnosti jako je Broadcom, Imagination, Intel, MediaTek a Qualcomm, z módních značek pak Fossil Group.

Zdroje: googleblog.blogspot.cz, phonearena.com, theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze