Boj Evropské Unie proti předraženému roamingu

Začátkem roku začal Brusel tvrdě bojovat proti operátorům za jejich předražený roaming. Jak to dnes vypadá a zda-li se vůbec někdy dožijeme levnějšího volání ze zahraničí se dozvíte z dalších řádků.

Perné začátky

Vše začalo již minulý rok, kdy evropská komise poslala varování na adresu britských operátorů Vodafone a O2. Zatím se však jednalo o příliš vysoké ceny za propojení jejich zákazníků v Británii. Začátkem února již Brusel upozornil dva největší německé operátory T-Mobile a Vodafone na jejich příliš přemrštěné ceny za roaming. Byla vytvořena komise, která měla zjistit, zda nejsou evropští uživatelé mobilních telefonů zneužíváni operátory na cenách roamingu. Šetření nakonec potvrdilo několikanásobně vyšší zisky než za jiné srovnatelné služby. Nadále se objevilo silné podezření na zneužívání dominantního postavení na německém trhu, a to opět operátory T-Mobile a Vodafone mezi rokem 1997 a 2003.

Začíná svítat na lepší časy

Evropští operátoři od začátku slibují snížení sazeb za roaming, ovšem již několik let se nezmohli na nic jiného, než jen na ty sliby. Naštěstí evropská komise se již rozloučila se sliby a rozhodla se říct „Stop drahému volání ze zahraničí.“ a začala jednat. Velikým přínosem je například komisařka Viviane Redingová, která se pustila do křížku právě s těmito operátory. Snaží se stlačit ceny za volání na minimum. Již podala komisi několik svých šetření a také byla řešit tuto problematiku přímo u nás v Praze. Hlavně díky ní je vyvíjena taková iniciativa v problému drahého roamingu. Doufejme, že půjde evropským operátorům po krku až do zdárného konce .

Nyní jsou evropskou komisí shromažďovány materiály a výsledky šetření. V červnu by mělo proběhnout důležité hlasování.

Proč je vlastně roaming tak drahý? Poplatky za něj činí 15% všech zisků operátorů, a tak tedy nemůžeme čekat, že by se snad někdo takové ohromné sumy dobrovolně vzdal.

Vše tak nakonec ukáže čas. Doufejme ale, že již brzy se projeví první výsledky agresivní politiky Evropské Unie v této záležitosti, a my se dočkáme výrazně levnějšího využívání služeb našeho mobilního telefonu v zahraničí.

Boj Evropské Unie proti předraženému roamingu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze