Vyzkoušeli jsme špičkový Asus Transformer Pad Infinity (video)

Do redakce nám dorazil předprodukční vzorek očekávané vlajkové lodi řady Transformer, model Transformer Pad Infinity. Jaké jsou naše první dojmy z tohoto špičkového zařízení, které nabídne například výborný FullHD displej, kovové tělo a vysoký výkon?

Pad Infinity se od svého předchůdce, špičkového tabletu Transformer Prime, podstatně neliší a v mnohých aspektech jen vylepšuje některé prvky. Infinity se tak stane na našem trhu modelem pro nejnáročnější zákazníky, kdežto Prime uspokojí všechny, kteří neprahnou po FullHD displeji a některých dalších vychytávkách. Nejdříve se oba tablety na našem trhu budou prodávat současně, ale postupně Infinity plně nahradí původní Prime.

ASUS Transformer Pad Infinity – představení

Konstrukce a vzhled: kov, kam se podíváš

Pad Infinity je nejvyšším a také nejdražším modelem řady Transformer, takže výrobce nešetřil v žádném ohledu. Na rozdíl od levnějšího tabletu Pad 300, který se musel obléct do plastu, se Asus, stejně jako model Prime, opět vrací ke kovu. Ten přidává tabletu hodnotný a značně drahý vzhled, což je samozřejmě záměr. Na druhou stranu je novinka od Primu prakticky k nerozeznání, nepočítám-li trochu jiný barevný odstín.

Vzhled rozhodně patří mezi nejsilnější stránky tabletu

Prakticky stejně jsou na tom i porty a tlačítka, jichž má tablet dostatek. Dole již klasicky najdeme trojici systémových konektorů pro připojení k dokovací klávesnici. Ta je mimochodem zcela totožná s Primem a lze je tak navzájem zaměňovat, což je skvělá zprávy pro ty, kteří chtějí jen obnovit tablet bez nutnosti dokupovat i drahou klávesnici.

Z levé strany nalezneme micro-HDMI port společně s konektorem 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek a otevřený slot pro paměťové karty microSD. Nahoře se nachází kromě vypínacího a zamykacího tlačítka také regulátor hlasitosti. Pravá strana je pak zproštěna jakýchkoliv rušivých elementů.

Konektory a porty nalezneme takřka ze všech stran

Vzadu narazíme na kovově chladnou a téměř čistou plochu, kde kromě loga výrobce vyčnívá už jen čočka fotoaparátu a LED diody. Kovová zadní strana opět nese vysoustružené kružnice, typický poznávací (a velmi elegantní a originální) poznávací znak tabletů i ultrabooků od Asusu. Nelze si nevšimnout ani tenké plastové lišty v horní oblasti, která byla přidána nejspíše pro zlepšení GPS signálu, se kterým měl Prime velké problémy. Přední strana už je pak zaplněna desetipalcovým displejem a kromě malého loga výrobce tu najdeme už jen kamerku pro videohovory.

Vzadu se nachází jen malá kamerka s diodou, bez rušivých elementů

Pad Infinity je také o pár milimetrů tlustší než Prime, jinak je však téměř totožný se svým předchůdcem. Konstrukce je na špičkové úrovni, kovové tělo je i u prototypu pevné, nikde nic nevrže ani neodstává. U finálního vzorku tomu tedy určitě nebude jinak. Jedinou nepříjemností může být rychle se znečišťující povrch, na kterém jsou vidět otisky prstů a jiné nečistoty. Pravidelné čištění tedy bude základem.

Pad Infinity vypadá stylově, ať se díváte z jakéhokoliv úhlu

Displej a uživatelské prostředí: Android ve FullHD

Jedním z předních důvodů ke koupi je zajisté desetipalcový Super IPS+ displej s rozlišením 1920 x 1200 pixelů, který podává dobré výsledky jak z hlediska ostrosti, tak barevného podání a kontrastu. Stále se jemností nemůže rovnat Retina displeji nového iPadu, jedná se ale o jeden z nejlepších displejů na trhu tabletů s operačním systémem Android. Jak již víte z recenze předchůdce, v případně potřeby lze displej přepnout z klasického režimu na Super IPS+, který patřičně zvýší jas a učiní displej čitelnějším i na přímém slunečním světle. Tento mód samozřejmě spotřebovává více energie, takže je nejlepší si jej uchovat pro případy potřeby.

Domácí obrazovka nabízí klasický Android, bez nástaveb

Na první pohled však nelze říci, že by byl vidět extrémní rozdíl oproti modelům Transformer Prime i Pad 300. Všechny mají velmi kvalitní a jasné displeje, a dokud na tabletu nespustíte náročnou hru, FullHD film nebo jinou 3D aplikaci, rozdíl poznáte jen minimálně. Rozdíl poznáte pouze při bližším zkoumání, kdy odhalíte dokonale vyhlazené písmo a grafiku. To je samozřejmě velké plus směrem k výrobci, který si udržuje kvalitu displejů skrze celou řadu. Znamená to ale také, že Pad Infinity není tak velkým krokem vpřed, aby si jej musel kupovat majitel předchozího modelu.

Displej je ostrý a jasný, jak byste od IPS technologie očekávali

To samé by se dalo říci i o výkonu. Novinka přichází na trh se čtyřjádrovou Tegrou 3, taktovanou na 1,7 Ghz a doplněnou o 1 GB operační DDR3 paměti. Zatímco papírově zní čísla působivě a rozhodně pozvedávají tablet nad konkurencí i svými kolegy, v reálu je rozdíl sotva poznat. Ano, prostředí reaguje bleskurychle, ovládání je svižné a nevykazuje zjevného zpomalení ani při větší zátěži. To na druhou stranu předvedl už Prime, a dokud se na trhu neobjeví aplikace a hry, které doopravdy využijí podobně výkonný hardware, opět nemají majitelé modelu Prime mnoho důvodů k výměně. Pokud jste ale náruživí tabletoví hráči a chcete si užít hry jako Shadowgun a Dead Trigger v excelentní grafice na FullHD displeji, máte důvod k výměně jasný. Uživatelé většiny ostatních tabletů na trhu by mohli jen závidět.

O operačním systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich se moc nového říci nedá. Asus perfektně optimalizoval jeho chod a přidal do vínku oblíbené widgety včetně MyZine, což je taková interaktivní domácí obrazovka na plochu. Vše ostatní je na chlup stejné a podobné jiným modelům s tímto operačním systémem, včetně menu, stránky widgetů, aktivní notifikační lišty či tří tlačítek v dolní levé straně obrazovky. Potěší, že Asus nepřidal žádnou hutnou a chod zpomalující grafickou nadstavbu a Infinity přináší takřka čistý Android. Opět potěší správce úloh, prostřednictvím kterého lze rychle típat nepotřebné procesy a aplikace.

TIP: Přečtěte si také recenze na tablety Transformer Prime a Transformer Pad300.

Fotoaparát: to nejlepší pro tablet

Desetipalcový kovový tablet není ideálním kandidátem na pohodlné focení, Asus jej však přesto obdařil 8 Mpx fotoaparátem, který lze najít i v modelu Transformer Prime. Výrobce si trochu pohrál s LED diodou, aby docílil lepších výsledků ve zhoršených světelných podmínkách a vylepšil některé další prvky.

Prostředí fotoaparátu je na chlup podobné předchůdcům

Ačkoliv nelze považovat fotografie za perfektní, dokáže tablet velmi kvalitně fotit i natáčet, bez zjevného šumu či rozmazání. Automatické ostření skvěle funguje a ve většině případů ani není potřeba manuálně zaostřovat dotykem na displeji. Čočka se o vše postará sama, a to dost zručně. Nechybí bohaté možnosti nastavení a jednotlivé scény, které přizpůsobí fotoaparát rozličným situacím, jako je krajina, sníh, noc aj. Stejně jako v případě předchůdce se tedy fotoaparát na poměry tabletu nesmírně povedl a Asus jej dokonce dokázal ještě o ždibec vylepšit.

Pad Infinity dokáže také natáčet video v rozlišení 1080p. Snaží se také integrované mikrofony a ačkoliv zvládnou zachytit různé úrovně zvuku včetně rozhovorů či tiché hudby na pozadí, s odstraněním ruchů (například silný vítr) mají problémy.

Třešničkou na dortu už je pak přední videokamerka s rozlišením 2 Mpx, která dokáže fotit i natáčet.

Nehledě na to, že jsme v redakci měli prototyp, kvůli čemuž jsme nemohli otestovat většinu graficky náročných aplikací či her a občas narazili na chybku systému, je Transformer Pad Infinity důstojným nástupcem svého kolegy a prvotřídním tabletem ve své kategorii. Je velkým otazníkem, zda se vyplatí více, než nová generace iPadu, pro milovníky operačního systému Android se ale zdá být jasnou volbou, nic kvalitnějšího totiž na trhu momentálně není. Druhá otázka se také týká toho, zda má smysl kupovat novinku v případě, že již vlastníte Transformer Prime. Nových prvků totiž není tolik, aby stálo za to vyhodit z peněženky přes 15 tisíc korun. Všechny tyto otázky však půjdou zodpovědět až poté, co do redakce dorazí finální verze, kterou budeme moci řádně zrecenzovat. Těšte se tedy na podrobné první dojmy finální verze i recenzi. Prozatím lze říci jen to, že na nás Asus Transformer Pad Infinity zapůsobil stejně, jako ve své době Transformer Prime.

Technické parametry ASUS Transformer Pad Infinity

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,5 mm, 586 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor6 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, ?
Diskuze ke článku
Daff.cz
Ja jsem na 95% rozhodnutej, ze ho za iPad 3 vymenim. Jenze kdy uz se zacne konecne prodavat??? ;)
Eda
Nevím, jestli jsem četl dobře, ale v popisu jsou sítě GSM atd. To se mi nezdá.
Marian
Ako je to s podporou NTFS na SDHC/SDXC kartách v klávesnicovom doku a hlavne s podporou NTFS na microSDHC karte v tele tabletu?
FullHD display je ideálny na pozeranie fullHD filmov (na cestách a pod.) a väčšina z nich má viac ako 4GB, ktoré sú hraničnou veľkosťou zápisu na FAT32 formát pamäťových médií.

Ďakujem rezenzentom za odpoveď.
Daff.cz
Tusi nekdo z redakce, nebo i nekdo jiny, kdy by mohl prijit do prodeje u nas v Cr?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze