Asus Transformer Pad 300
recenze

Asus Transformer Pad 300

Levnější kvalitka

Po týdnu urputného zkoumání a testování jsme si pro vás připravili podrobnou recenzi na jeden z nejlepších tabletů současného mobilního trhu a další přírůstek do rodiny Transformerů. Dokáže model Pad 300 s Tegrou 3, IPS displejem a stylovým tenkým designem dostát vysokému očekávání?

Hned zkraje přiznám, že naplňuje očekávání zcela bez diskuze. Po prvotních dojmech se nic nezměnilo a tablet časem svého uživatele nepřestává udivovat. Asusu se podařilo shodit slušnou sumu z výsledné ceny především díky využitým materiálům, displeji a několika dalším maličkostem. Paradoxem ale je, že očekávané nedostatky se v některých případech obrátily na silné stránky tabletu a my tu tak máme kandidáta na žhavý prodejní hit. Pojďme si ale říci, co konkrétně lze od nového Asusu očekávat.

Technické parametry ASUS Transformer Pad 300

Kompletní specifikace
Konstrukce180,8 × 263 × 9,9 mm, 635 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012, 12 500 Kč

Asus Tranformer Pad 300 – videopohled

Obsah balení

U nás bude standardně k dostání několik základních variant, které se liší obsahem i cenou. V krabici dostanete kromě samotného tabletu také USB kabel pro připojení k počítači a speciální napájecí adaptér, do kterého se USB kabel zasune. Samozřejmostí je i manuál. Sluchátka naopak nečekejte. Podle zakoupené verze ještě v balení můžete dostat i dokovací klávesnici, kterou opravdu velmi doporučuji – je totiž silnou konkurenční výhodou oproti jiným tabletům. Za Wi-Fi verzi tabletu s dokem zaplatíte ve značkovém obchodě Asus 12 437 korun s daní. Za 3G verzi si budete muset připlatit ještě tři tisíce. Pokud si chcete pořídit tablet bez doku a 3G, vyjde vás na pěkných 9 937 korun s daní.

V balení najdete kromě tabletu a doku už jen USB kabel a nabíječku

Design a konstrukce: plastový krasavec

Po uchopení tabletu narazíme na první velký krok zpět oproti modelu Transformer Prime. Na rozdíl od něj je totiž Pad 300 vyroben z plastu a mnozí by mohli namítat, že kvůli tomu budeme postrádat hodnotný pocit luxusu. Všechny ty, kteří tento názor zastávají, však musím vyvést z omylu, tablet totiž vypadá i přes využitý materiál velmi kvalitně. Po vzoru kovového Primu na zadní straně najdete vysoustružené kruhy, které jsou velmi příjemné na dotek. Kromě toho, že vám pomohou při držení, navíc přidávají tabletu hodnotný pocit. Kovové orámování čočky fotoaparátu a konektoru 3,5 mm Jack už je pak pověstnou třešničkou na dortu, stejně jako lesknoucí se logo výrobce na přední straně.

Pad 300 se na první pohled velmi podobá modelu Prime

Konstrukce je bravurní, nikdy nic nevrže ani neodstává. Ať točíte tabletem do jakékoliv strany, nikdy se nestane, že by se něco uvolnilo, případně začalo skřípat. Díky tomu navozuje tablet pocit celistvého kusu bez zbytečných spojů. Velký podíl na kvalitě má také plast, který nevypadá levně a především dok s klávesnicí na omak často připomíná hliník. Plast navíc nebrání GPS signálu, což je velký problém kovového Primu, takže se dá říci, že je v tomto případě levnější materiál spíše výhodou. Dokovací klávesnice je provedena velmi podobně, jako u Transformeru Prime, až tedy na trochu odlišný design touchpadu a dalších drobností. O doku si toho více řekneme později.

Provedení klávesnice a kloubu je velmi kvalitní

Podíváme-li se na tablet samotný, zepředu uvidíme pouze velký displej a logo výrobce. Z levé strany, držíme-li tablet naležato, najdeme regulátor hlasitosti, microHDMI port a slot pro paměťové karty microSD. Nahoře se nachází úzké tlačítko pro vypnutí či zamknutí tabletu, které je na omak velmi pevné a dobře se tiskne. Kromě něj a zdířky mikrofonu už tu nenaleznete nic. Vpravo narazíte na kulatý 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek a dole pak systémový konektor, doplněný o dvojici stabilizujících konektorů pro připojení k doku. Zadní strana je pak kromě čočky fotoaparátu obohacena pouze o tenký reproduktor v levé straně. Ani tentokrát jsme se bohužel nedočkali druhého kolegy, zvuk je nicméně na úrovni.

Po stranách najdete všechny ovládací prvky a několik portů

Také Transformer Pad 300 pokračuje v tradici tenkého designu bez viditelných ruchů, který jsme obdivovali u modelu Transformer Prime. Na rozdíl od dražšího kolegy je však o 1,6 mm tlustší, a také o něco těžší. S hmotností 635 gramů se však stále drží pod hranicí nového iPadu, který je jedním z nejtěžších tabletů na trhu. Kompromisy tedy jsou, nikoliv však velké. Pokud totiž dokážete přimhouřit oči nad absencí kovu, je výsledný design perfektní a minimálně z pohledu GPS i lepší.

Tělo je tenké a nehledě na využitý materiál nepostrádá kvalitu

Výdrž: tablet s výpomocí

Transformer Pad 300 přichází s Li-Pol baterií o klasické kapacitě 22 Wh, za perfektní výdrž ale můžeme děkovat především čipsetu a dokovací klávesnici. Tegra 3 má totiž skvělý systém rozdělování a šetření energie, díky čemuž s tabletem nebude problém vydržet na jedno nabití od osmi do deseti hodin, v závislosti na tom, jak aktivně jej budete používat. Po celém pracovním dni, během kterého jsem si ještě stihl zahrát několik náročných 3D her, poslechnout hudbu a zabrouzdat internetem, jsem již musel tablet dobíjet. Podobná zátěž ale většinu tabletů odrovná krapet dříve, takže rozhodně Asusu tleskáme za dobrou optimalizaci. V případě střídmého používání není problém se i se zapnutou optimalizací dostat na 2 i více dnů. Podíváme-li se na celodenní brouzdání internetem, budete muset dobíjet po cca sedmi hodinách, což je opět skvělý výsledek. Hudba vám pak bez problémů vydrží přes 30 hodin.

Po stranách a vzadu najdete také reproduktor a malou dírku mikrofonu

Nyní ale přichází na řadu vychytávka jménem dokovací klávesnice. Pokud vás totiž tablet začne žádat o doplnění energie, stačí jej zapojit do doku a pokračovat v práci. Dok totiž obsahuje druhou, o něco menší baterii, která prodlouží výdrž až o dalších 5 hodin normálního používání. Nabíjet lze navíc oba přístroje dohromady, nebo jen klávesnici, když s tabletem zrovna pracujete na gauči. Asus tento systém opravdu dokonale promyslel a na trhu nenajdete tablet, který by podobným způsoben řešil dobíjení. Snad jen bratříčky z rodiny Transformerů.

Dokovací klávesnice kromě pohodlného psaní nabízí baterii navíc

Zvuk: jeden repráček hraje za dva

V oblasti zvuku se bohužel Asus nepoučil a stále tak na nás vybafnul jeden repráček v levé zadní straně tabletu. Ten se ale opravdu snaží vynahradit nám absenci kolegy a zvukový výstup musím označit za kvalitní. Nechybí výšky, středy ani pořádné basy, které jsou dokonce o chlup silnější, než v případě Primu. Není problém samozřejmě do konektoru připojit svá vlastní sluchátka, která nabídnou ještě bohatší zážitek z poslechu hudby nebo při hraní her. Ve výsledku jsme tedy spokojeni, výrobce přece někde uřezávat musel.

Displej: standardní IPS na výbornou

Displej modelu Pad 300 je prakticky k nerozeznání od dražšího Transformeru Prime. Oba mají úhlopříčku 10,1 palců, oba nabízí pěkné rozlišení 1280 x 800 pixelů a také hustotu 149 bodů na palec. Jediným rozdílem je technologie, která ze Super IPS+ skočila v případě testovaného kousku zpět na klasické IPS. Nejedná se však o takový skok, jaký by se mohl zdát a rozdíl lze postřehnout prakticky jen při srovnání jasu. Displej Transformeru Prime je totiž jasnější a výraznější, je navíc skvěle čitelný na přímém slunečním světle. Displej Padu 300 je na tom o něco hůře, pokud ale nehodláte pracovat denně s displejem proti slunci, nemusíte se strachovat.

Displej je dostatečně jasný a barevný i bez Super IPS+ technologie

Celkově je totiž displej velmi kvalitní, kontrastní a barevný, s velmi ostrým zobrazením a dobrými pozorovacími úhly. Nechybí automatické i manuální nastavení jasu a několik variant zobrazení (úsporný režim, plný výkon či vyrovnané). Navíc musím poznamenat, že se na displej moc nelepí otisky prstů, takže není potřeba neustále leštit. Někdo by možná uvítal FullHD rozlišení, to se však nehodí k obchodní strategii modelu, a na to se bude ideálně hodit připravovaný Transformer Pad Infinity.

Dokovací klávesnice: přídavek pro pisálky

Jak už jste jistě pochopili z úvodu, Pad 300 k sobě nabízí také dokovací klávesnici, která je skvělým doplňkem hned z několika důvodů. Druhou baterii jsme si popsali v sekci výdrže, je tedy na čase zmínit samotnou klávesnici. Ta je zpracována velmi dobře. Rozložení tlačítek je identické s modelem Prime, zdvih a stisk tlačítek je ale o něco pevnější, díky čemuž se na klávesnici píše ještě pohodlněji. Problémy mohou mít lidé s většími prsty, jelikož si musíte na malé klávesy chvíli zvykat, k tomu ale dopomůže jedině praxe. Naopak zasazení tabletu do doku probíhá velmi jednoduše. Stačí se trefit do zdířek pro systémový konektor a uslyšíte lehké kliknutí. Pro vyndání pak zatlačíte za zámeček a tablet se uvolní. Asus konečně přidal i možnost tablet zamknout a odemknout bez nutnosti sahat na displej. Stačí zmáčknout levé či pravé tlačítko myši a poté hned klávesu zámku, čímž se tablet odemkne.

V doku najdete několik dodatečných portů

Lehce přepracovaný je také touchpad. Asus totiž zviditelnil jednotnou hardwarovou klávesu jako náhradu za levé a pravé tlačítko myši, což je další malé plus. Pokud se navíc bojíte, že byste při psaní neustále omylem přejížděli i po dotykové plošce, lze ji zablokovat jediným stiskem. Celou horní lištu nad klávesnici pak zabírají speciální tlačítka, simulující prostředí systému Android. Máte tu šipku zpět, domeček pro návrat do hlavní nabídky, ovládání přehrávače, nastavení a mnoho dalšího. Díky tomu a velmi pohodlnému a citlivému touchpadu se tak ani nemusíte dotýkat displeje.

Na konec nemohu opomenout další velmi důležitou funkci doku, a sice dodatečné porty a konektory. Najdete tu totiž nejen další port pro paměťové karty SDXC, nýbrž i klasický USB 2.0 port, do kterého můžete připojit externí disk, flashku, kameru či cokoliv jiného. Tablet si navíc porozumí téměř se všemi druhy pamětí, takže k integrovanému úložišti 32 GB (testovaný kousek měl pouze 16 GB) přidejte ještě možnost jej rozšířit o microSD kartu (32 GB), SDXC kartu a externí harddisk s externí nabíječkou(potenciálně ještě 2 TB) a vyjde vám obří paměť, kterou mohou Asusu konkurenti jen tiše závidět.

Operační systém a výkon: herní mašina s Androidem

Pad 300 se hned v základu pochlubí operačním systémem Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich bez jakékoliv hutné grafické nástavby (až na pár malých výjimek). To jedině vítáme, protože je systém optimalizován fantasticky a Asus jasně ukazuje, nakolik kvalitně se dá Android přizpůsobit hardwaru. V útrobách se schovává čipset Tegra 3 se čtyřjádrovým procesorem s taktem 1,2 GHz, který je tedy jen o ždibec pomalejší, než v případě Primu. Společně s 1 GB operační paměti a grafickým čipem ULP GeForce však tvoří ultimátní kombinaci, která lehce zvládne i ty nejnáročnější úkony a hry. Rozdíl v taktu tak absolutně není poznat a jsme si jisti, že se časem objeví vývojářský nástroj, který dovolí taktovat procesor na ještě větší obrátky. Více se ostatně o výkonu můžete přesvědčit z benchmarků níže.

K přizpůsobení najdete pět úvodních ploch

Benchmarky a testy tabletu

Rychlost odezvy je patrná už při samotném listování systému, který reaguje bleskurychle. Nenarazíte tu na jediné zpomalení, jediný zásek a práce s tabletem je opravdovým požitkem. Přitom je jedno, co zrovna děláte a kolik aplikací vám běží na pozadí. Na sérii Transformer je jasně vidět, nakolik důležité je nechat systém čistý a dobře odladěný, bez zbytečných nástaveb a přidaných grafických prostředí. Pět ploch si můžete opět přizpůsobit přesně podle svých představ, samotné menu a výběr widgetů jsou pak věrné zmrzlinovému Androidu, který známe i z ostatních smartphonů a tabletů. Chcete-li změnit tapetu, stačí podržet prst na displeji a vybrat z galerie. Poté zavítáte do menu a přetáhnete jakýkoliv widget či aplikaci na plochu. Tam lze určité widgety libovolně zvětšit a přizpůsobit tak vašim potřebám. Velmi se mi líbil widget s názvem MyZine, který kombinuje fotoalbum, hudební knihovnu, předpověď počasí a upozornění v jednom. Ideálně se tak hodí na úvodní plochu, kde informuje o všem důležitém.

Menu, widgety a notifikační lišta

Nechybí nepostradatelná notifikační lišta. Vlevo najdete pouze tradiční tlačítka s krokem zpět, návratem na domácí obrazovku a správcem úloh, kde můžete přepínat mezi naposledy spuštěnými aplikacemi. Nenechte se však vyvést z omylu, smazáním aplikací ve správci je neukončíte, nýbrž pouze uvolníte z panelu. Na opravdové ukončení aplikací nejlépe poslouží speciální widget od Asusu, kde křížky vypínáte všechny nepotřebné běžící procesy, což se mi jeví jako skvělý nápad. Vpravo na notifikační liště už najdete ikonky s baterií a časem, které se po stisku rozvinou do pěkné grafické nabídky, kde už můžete nastavit více aspektů, jako je manuální jas, nastavení, Wi-Fi, Bluetooh a další. Také zde lze odstraňovat aktualizace.

Nastavení, tapety a správce úloh

Fotoaparát a video: tak akorát do počtu

Také v multimediální sféře se najde jeden podstatný rozdíl. Čočka fotoaparátu na zadní straně totiž postrádá kolegu v podobě LED diody, která je přítomna u modelu Transformer Prime. Je tak vidět, že Asus opravdu po kouskách uřezával ty méně důležité aspekty a snažil se tím snížit i cenu, což se mu povedlo. Tablety totiž nikdy nebyly vyráběny specificky pro fotografování a je tak malá pravděpodobnost, že si nový Pad 300 pořídíte právě kvůli tomu.

Prostředí fotoaparátu

Další parametry jsou pak prakticky stejné. Opět tu najdete CMOS (back-side-illumination) senzor s rozlišením 8 Mpx, několika způsoby ostření a širokou paletou funkcí a scén, které opět dávají možnost většího přizpůsobení situaci. Kromě klasického nastavení v podobě vyvážení bílé, saturace a kontrastu tu naleznete dva styly zaostření, automaticky a plynulý, oba navíc s možností zaostřit na místo dotyku. Vhod přijdou scény, které samy nastaví parametry na portrét, sníh, západ slunce a další. Makro a panorama bohužel chybí.

Výsledná kvalita fotografií je slušná, nikoliv však skvělá. Na dobře osvětlených prostranstvích foťáku nedělá problém vykouzlit ostré a kvalitní snímky s dobrou barevnou hloubkou, které dokonce postrádají lehce červený nádech modelu Prime a přiklání se více realitě. Stačí ale zajít do tmavějších exteriérů a kvalita se viditelně zhorší. Kvůli absenci LED diody navíc prakticky nemá smysl fotit ve špatně osvětlených podmínkách, protože nastupuje šum a fotoaparát občas nedokáže pořádně zaostřit. Jedná se o další z mnoha malých kompromisů levnějšího modelu.

Zkušební fotografie

Pad 300 dokáže natáčet i video ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Výsledek rozhodně patří mezi špičku tabletového trhu, opět ale musíte brát v potaz, že na zadní straně chybí LED dioda a tablet se tak nehodí na focení a natáčení ve zhoršených světelných podmínkách. Celkově vzato je čočka na zadní straně ucházející, video pak velmi dobré.

Asus Transformer Pad 300 (testovací video) – 1080p

Multimédia: placička na hraní

Už samotný hardware a operační systém může člověku naznačit, že si s tabletem užije spoustu zábavy. Slušná nabídka aplikací je tu navíc už v základu. Standardní hudební přehrávač láká na komfort CoverFlow stylu, kdy listujete alby a vybíráte skladby dle potřeby. Nechybí řazení do několika seznamů a také malý náhled právě přehrávané skladby, ke kterému se můžete dostat odkudkoliv. Potěší také nastavitelný ekvalizér a několik přednastavených šablon. Pad 300 je perfektní i pro sledování filmů, které zvládne přehrát ve FullHD kvalitě. To však nejvíce vynikne na velké televizi, ke které lze tablet připojit díky microHDMI portu. V základu bohužel nečekejte videokodeky XviD či DivX, stačí ale stáhnout z Google Play některý z nabízených přehrávačů a tablet vám přehraje cokoliv. Nejvíce se mi osvědčil přehrávač MX Player, který zvládl filmy ve formátu AVI i MOV.

Hudební přehrávač.

Videopřehrávač a editor

Čtenáři rádi uvidí v nabídce čtečku knih, která disponuje hezkou grafikou při listování a rychle reaguje na vaše prsty. Neméně potěší aplikace Movie Studio, díky kterému v mžiku vytvoříte svůj vlastní klip, doplněný o fotografie a grafiku. Pokud vám v menu bude něco chybět, není problém zabrousit do obchodu Google Play a stáhnout si vše, nač si vzpomenete. Paměť si tedy zaplníte komunikátorem Skype, sociální sítí Facebook a samozřejmě herní nadílkou.

Knihy a Google Play

Ta je díky výkonnému hardwaru a hernímu obchodu Tegra Zone velkým lákadlem. K mání jsou desítky propracovaných 3D her, z nichž mnohé jsou přímo optimalizované pro Tegru 3. Vyzkoušeli jsme například akční střílečku ShadowGun, post-apokalyptickou akci Contract Killer: Zombies či legendární Grand Theft Auto III. Vše běželo na plné detaily bez nejmenších problémů či záseků a jsme si jisti, že se časem bude nabídka kvalitních her jen zvyšovat. Některé hry navíc podporují dokovací klávesnici, i když ne zcela plnohodnotně. Díky společnosti Nvidia a čipsetu Tegra 3 však není problém do doku zapojit například ovladač od konzole Xbox360 či PlayStation 3, stejně jako PC gamepad. A to je pak hraní o něčem jiném.

Nejnovější 3D hry z obchodu Tegra Zone

E-mail: důstojný pracant

U Androidu jsme si již zvykli na určitou úroveň emailových klientů a nejinak je tomu i v případě recenzovaného kousku. Opět tu máme k dispozici nativního klienta, skrze kterého se připojíte k prakticky jakémukoliv účtu. Stačí jen zadat email, heslo a rychle účet nastavit. Samozřejmostí je i předinstalovaný GMail, který je o něco propracovanější. Přihlášení je otázkou pár kliků a pak již máte k dispozici klasické dvě lišty. Levou, ve které brouzdáte základními položkami a pravou, kde vidíte emaily samotné. Není problém spravovat několik účtů najednou, které přepínáte v levé liště. Emaily jsou tedy zvládnuty na jedničku, jako obvykle.

E-mailový klient

Organizační funkce a komunikace: vše, nač si vzpomenete

Když dojde na kancelář, nelze než nebýt kompletně spokojen. Hned zkraje musím vypíchnou bravurní balíček Polaris Office, který hravě zvládne všechny typy dokumentů včetně Wordu, Excelu či Powerpointu. Dokumenty lze nejen číst, ale i editovat a vytvářet, k čemuž skvěle poslouží dokovací klávesnice. Část této recenze byla psána právě na ní, a pokud si zvyknete na menší klávesy, jde práce hezky od ruky. Také správce souborů nabízí dokonalý přehled o veškerém obsahu ve vašem tabletu, a to nejen v interní paměti, ale také na paměťových kartách či připojených discích, které velmi přehledně rozdělí.

Polaris Office a správce souborů

Nechybí všechny důležité aplikace včetně kalkulačky, diktafonu či propracovaného kalendáře s množstvím náhledů a propojením s vaším Google účtem. Všechny poznámky a události tedy máte ihned nahrány do kalendáře a tablet vás upozorní na blížící se akce. Ke komunikaci můžete využít nejen Facebook, ale také Google+, Pokec či GTalk. Není samozřejmě problém si dostahovat jakoukoliv jinou aplikaci a rozšířit tak možnosti o Skype, ICQ a další. Opět tedy nemám nejmenší výhrady, videohovory přes Skype fungují skvěle a Pad 300 již v základu nabízí bohaté spektrum služeb.

Kalendář a komunikátor GTalk.

Nakonec zmíním kontakty, které se vám synchronizují prostřednictvím Google účtu. Ani ve 3G verzi tabletu se bohužel nedočkáme volání či posílání SMS zpráv, jedná se tedy pouze o úložiště vašich kontaktů se všemi důležitými informacemi, jež jsou navíc propojeny se sociálními sítěmi.

GPS: cestou necestou

Zcela dle očekávání v tabletu najdete ověřenou kombinaci lokalizačních služeb Google Maps, Místa a Latitude, jež dohromady nabízí úplné pokrytí a výpomoc na cestách. Mapy nabízí podrobnou i pokrokovou navigaci, která se časem již vypilovala téměř k dokonalosti. Rozhodně bychom uvítali rychlejší načítání, navigace ale stále reaguje velmi svižně a navádí vás v závislosti na vybraném dopravním prostředku či cestě. Latitude vás pak v mžiku spojí s přáteli a Místa pomohou najít nejlepší restaurace, bary, obchody a místa zájmu ve vašem okolí. Zkrátka prvotřídní lokalizační kombinace, která nezklame.

GPS navigace a mapy.

Datová výbava a internet: trhaný zážitek

Vsadíte-li na 3G verzi tabletu, dostanete do batohu plnohodnotnou výbavu včetně GPRS, EDGE, HSDPA s rychlostí 21 Mbps a HSUPA s rychlostí 5,76 Mbps. Ve všech verzích nechybí rychlé Wi-Fi 802.11 b/g/n či Bluetooth 3.0 s A2DR a EDR. Co chtít více?

Od internetového prohlížeče jsem čekal bleskurychlou práci a prvotřídní zpracování. K mání je přeci čtyřjádrový procesor a plná podpora Flashe, zážitek by měl tedy být bezkonkurenční. V rámci vlastností prohlížeče nelze nic vytknout, jedná se o standardní nadílku od Androida, kde nechybí karty, záložky i možnost uložit stránku do offline režimu. Během samotného surfování jsem ale těžce narazil, jelikož se prohlížeč až nezvykle často zasekává, případně rovnou padá. Po dlouhém zkoumání důvodu jsem však na nic nenarazil a podobné chování tedy zůstává záhadou. V době, kdy prohlížeč pracuje správně, je vše samozřejmě naprosto plynulé, stránky se načítají rychle a přibližování je svižné nehledě na to, kolik obsahu na stránce je. Nepříjemné záseky ale opravdu dokážou zkazit celkový zážitek a nejlépe tedy uděláte, pokud si stáhnete prohlížeč zcela jiný. Po vyzkoušení prohlížečů Chrome a Dolphin HD se mi internetové brouzdání zalíbilo mnohem více a neměl jsem nadále žádný problém.

Internetový prohlížeč

Závěr

Je opravdu těžké tabletu Transformer Pad 300 něco vytýkat, jelikož jsou jeho nedostatky zastíněny horou pozitivních vlastností. Asus Transformer Prime stále zůstává vedoucím modelem výrobce, minimálně tedy do doby, než přijde Transformer Pad Infinity. Pad 300 ale kolegu v několika aspektech téměř zahanbil a ukázal, že i levnější verze mají co nabídnout.

O něco tlustší a těžší konstrukce prakticky není poznat, plastový materiál se vzadu díky texturovanému povrchu mnohem lépe drží a především na něm neulpívají prakticky žádné otisky prstů. Plast navíc skvěle propouští signál a Pad 300 tak na rozdíl od Primu nemá žádný problém s GPS.

Velmi příjemně překvapí hardware, který kombinací čtyřjádrové Tegry 3 (s jedním pomocným jádrem), 1 GB operační paměti a grafice od Nvidie zvládne i ty nejtěžší úkony, nehledě na to, že je procesor taktován o ždibec níže, než Prime.

Dokovací klávesnice si zaslouží jen superlativa. Jedná se o velmi praktického a užitečného pomocníka hned z několika důvodů, navíc doznal od vydání Primu několika změn k lepšímu, takže nemůžeme Asusu nic, než zatleskat.

Nakonec zmíním snad jen perfektně odladěný operační systém, velmi bohatou základní nabídku aplikací a kvalitní IPS displej s dostačujícím rozlišením.

Negativa? Někomu by mohl vadit plast. Jak už jsem se ale vyjádřil v úvodu, konstrukce je bravurní a plast v některých případech dokonce pomáhá. IPS displej se sice pohoršil z technologie Super IPS+, rozdíl je ale patrný snad jen v jasu. Kontrast, barevná paleta i rozlišení jsou na úrovni.

Jedním z mála opravdových nedostatků je absence přisvětlovací LED diody, kvůli které jsou snímky ve zhoršených světelných podmínkách dost podprůměrné. Dalším nedostatkem je podivné zasekávání internetového prohlížeče, na jehož důvod jsem bohužel nepřišel. To však řeší stáhnutí prohlížeče jiného, který jej bez problému nahradí.

Přijít na opravdové nedostatky tabletu Pad 300 dá zabrat, protože se jedná po všech stránkách o perfektně zpracovaný tablet. V mnohém navíc záleží na preferencích jednotlivých uživatelů, Transformer Pad 300 však kombinací vysoké kvality a dostatečně nízké ceny dokáže uzemnit všechny, kdo by chtěl namítat. Nedivili bychom se, kdyby se Pad 300 prodával lépe, než samotný Prime. To však ukáže až čas. Zatím nemůžeme jinak, než jej vřele doporučit.

TIP: Podívejte se také na naše dojmy z tabletu Pad 300 v Barceloně.

Konkurence na trhu

Očekávaným konkurentem je již zmíněný Transformer Prime, což je v zásadě o něco výkonnější verze recenzovaného kousku. Nabízí o něco rychlejší procesor Tegra 3, jasnější IPS displej, přisvětlovací LED diodu a také verzi s 64 GB interní paměti. Chybí však ve 3G verzi a je také dražší, což může být pro Pad 300 citelná výhoda.

Dalším na řadě je nový iPad. Ten zcela dle očekávání přináší lepší a ostřejší displej, stejně jako odladěný systém iOS. Najdete zde také dvoujádrový procesor Cortex A9, grafický čip PowerVR a kvalitní fotoaparát iSight s 5 Mpx. Vyjde vás ale podstatně dráž.

Asus Transformer Prime, Transformer Pad Infinity, Nový iPad a Sony Tablet S

Ultimátním tabletem společnosti Asus má být Transformer Pad Infinity, který napěchuje ty nejlepší součástky do jednoho kabátku. Přinese FullHD displej s technologií Super IPS+, až 64 GB interního úložiště, čtyřjádrový procesor Tegra 3 s taktem 1,6 GHz, 8 Mpx fotoaparát s LED diodou a Android 4.0. Jen se bojíme předpokládat, kolik asi bude stát.

Pro méně náročné zákazníky by byl vhodný také vzhledově přitažlivý Sony Tablet S. Budete se však muset spokojit s dvoujádrovým procesorem Tegra 2, 5 Mpx fotoaparátem bez LED diody a displejem s rozlišením 1280 x 800 pixelů.

Na konec musíme poznamenat jeden model z rodiny Galaxy Tab, konkrétně model Galaxy Tab 10.1. Ten si pro vás připravil desetipalcový displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů, dvoujádrový procesor Tegra 2 s taktem 1 Ghz či 8 Mpx fotoaparát s LED diodou.

asus-transformer-pad-300
Klady
  • nižší cena
  • precizní konstrukce a hodnotný vzhled
  • dobrá výdrž a hospodaření s ní
  • perfektní dokovací klávesnice
  • skvěle optimalizovaný a rychlý systém
  • kvalitní IPS displej
  • dostatek operační a interní paměti
  • výkonný čipset Tegra 3
Zápory
  • IPS displej místo Super IPS+
  • trhaný nativní internetový prohlížeč
  • absence LED diody
Diskuze ke článku
Hanis
Pojmenoval bych spíš awesome pad :D, vážně se mi líbí, ale počkám si asi na infinity.
Morous
...hezké, ale nejde připojit k tabletu cokoli pokud je bez klávesnice kde je usb port, to je dnes ostuda, když i konkurence (např. Samsung) má řešení usb host přes kabel... :(
Jerry
Lol, hlavne vzdycky pockat co vyda mobilmania a pak to rychle splacat taky...bohuzel tady jsou texty rozplizle, nective a amatersky podane. Pak se nedivte ze vas nechteji vzit do idnesu ;)
Jerry
Hele hod se do klidu frajirku, ja tady jenom rikam svuj nazor takze me neoslovuj jako tvyho fotra. Ja nepotrebuju pohledy na kazdej blbej lowend protoze me 90% z toho nezajima. A taky me nebavi cist desetistrankovy recenze kde devet z toho se opakuje co u kazdyho tabletu s droidem. Asi patris mezi ty neuspesny pisalky co se nikdy jinam nez na blog nedostanou, takze tvoje kecy budu brat jako projev frustrace a neberu to osobne ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze