Vyzkoušeli jsme pořizování 3D panoramat na Sony Ericssonech

9

Již před nějakou chvílí Sony Ericsson avizoval uvedení aktualizace na Android 2.3.4 pro své nejnovější Xperie. Jednou z aktualizací měla být i možnost pořizovat 3D fotografie a panoramata bez přítomnosti dvou fotoaparátů. My jsme samozřejmě neodolali a tuto funkci vyzkoušeli na Sony Ericssonu Xperia active.

Tato funkce nás hned při prvních zmínkách zaujala. Jak je známo, ke klasickému pořízení stereoskopického (3D) záznamu je zapotřebí dvou vedle sebe polohovaných kamer, tedy dvou obrazů z různých úhlů, ze kterých potom procesor složí iluzi 3D obrazu. Sony Ericsson však slíbil, že možnost pořizování 3D fotek přinese jen softwarovým updatem do svých standardních telefonů, které disponují pouze jedním běžným fotoaparátem.

Testovali jsme na Xperia active, která má oproti skutečným 3D mobilům jen jeden fotoaparát

Jak jistě víte, menší 3D mánii v telefonech letos v létě rozpumpovali LG a HTC svými modely LG Optimus 3D a HTC Evo 3D, které nabídly skutečnou možnost pořizování a konzumaci 3D obsahu. K tomu ale oba přístroje mimo jiné potřebovaly speciální displej a hlavně dvojici fotoaparátů na svých zádech.

Sony Ericsson tak pravděpodobně nechtěl zůstat pozadu a vymyslel tuto softwarovou obezličku.

Jádro pudla

Absence dvou fotoaparátů na Sony Ericssonech je daná. To jen tak updatem operačního systému nevyřešíte. Chytré hlavy v Sony Ericssonu ale přišly s celkem chytrým řešení. Inženýři si uvědomili, že to, co pro 3D snímek potřebujeme, nejsou ve skutečnosti dva fotoaparáty, ale dva snímky totožné scény ze dvou úhlů.

Odtud už byla celkem jednoduchá cesta k uvědomění si, že dva takové snímky s jedním fotoaparátem pořídíme prostě tak, že vyfotíme po sobě dvě fotky z různých úhlů vedle sebe. Za vším samozřejmě stojí velice složitá matematika, algoritmy a hlavně analýza zachyceného obrazu.

Převedeno do praxe v podání Sony Ericssonu to z pohledu uživatele funguje prostě tak, že plynulým pohybem natočíte (pravděpodobně se ale spíš zachytávají statické snímky) panoramatický pohled snímané scény tak, že pomalu otáčíte telefonem zleva doprava a telefon už zbytek dopočítá za Vás.

Ostatně nejlépe se to dá asi pochopit z názorné ukázky ve videu.

Pořizování 3D panoramat na Sony Ericssonech

Díky tomu, že při tomto horizontálním pohybu de facto měníte postupně úhel kamery vzhledem ke snímané scéně, si už dokáže telefon díky pokročilé analýze pořízených obrazů vybrat a dopočítat ty správné snímky, ze kterých složí 3D obraz.

A výsledek?

Díky absenci 3D displeje na Sony Ericsson telefonech se samozřejmě o 3D výsledku můžete přesvědčit až po nahrání fotek do počítače, nebo jiného zařízení, které je schopné zobrazit zachycené mpo soubory ve 3D.

Snímky jsme pro snadnost prohlížení převedli do anaglyfu, který se dá sledovat obyčejnými brýlemi s červeným a tyrkysovým sklíčkem. (Zdrojový snímek v MPO)

A výsledek je kupodivu celkem přesvědčivý. Ze začátku jsem se obával polovičatého řešení, podobné softwarovým simulacím 3D scény z běžného 2D obrázku, které známe z jiných zařízení. Ano, i v tomto případě hraje velkou roli postprocessing. Velkou výhodou je ale opravdu mnohem lepší zdrojový materiál, ze kterého je možné se podívat na jednu scénu z více úhlů.

Stručně, pokud máte vhodnou a statickou scénu, výsledek je v podstatě téměř srovnatelný, ne li totožný s na začátku zmíněnými konkurenty s dvěma optikami od LG a HTC.

Fotografie s klasickým poměrem 16:9. (Zdrojový snímek v MPO)

Z pudla dáběl

Dost zásadní problém ale nastává, když podmínky ideální nejsou. Hlavní překážku v řešení Sony Ericssonu představuje pohyb na snímané scéně. V lepším případě budete mít prostě pohybující se objekt na fotce divně zkreslený. V tom horším se pořizování panoramatu ukončí v půlce, jako můžete vidět například na přiloženém videu.

Problém č. 1: pohybující se auto ve snímané scéně. (Zdrojový snímek v MPO)

Také při dokonale statické scéně se občas stane, že vám telefon vynadá, že obrazem pohybuje moc rychle nebo ve špatném směru, i když se snažíte, seč můžete, o plynulý pohyb. Chce to holt trochu cviku, ale nejedná se o něco nezvládnutelného.

Jen je potřeba mít na paměti, že se sice jedná o chytré řešení, ale dva fotoaparáty jsou dva fotoaparáty. Rozhodně nedoporučuji si pořizovat nějakou Xperii kvůli focení 3D snímků. Stále se totiž jedná o spíše doplňkovou, i když zajímavou funkci jinak běžného telefonu.

Problém č. 2: při nevhodném pohybu se zachytávané panorama ukončí předčasně a je nahrazeno šedou plochou. (Zdrojový snímek v MPO)
Diskuze ke článku
Jakub
Mužu se zetat na jedu věc která se moc netýká sony 3D panorama? Jakou kamerou natáčíte toto video?
aege
Chtěla bych upozornit všechny , kdož čekali tak jak já až přijde do Česka mobil Xperia Pro,tak potichoučku přišla do našich obchodů už včera 7.10.2011,např. obchod Anacomp............ a nejen tam !
Též dokáže fotit panorama v 3D !
Radim
To se mi líbí, jen doufám, že se dá telefon otočit na výšku a pořídit panorama, máte tak daleko větší záběr.
Šimon
Prosim vás ako otvoriť 3d panorámu v pc subor MPO je na to program alebo ako?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze