HTC EVO 3D
recenze

HTC EVO 3D

Svět třetího rozměru
104

Po LG se do party výrobců používajících 3D displeje přidalo i HTC, které přispěchalo s odpovědí EVO 3D. Nové HTC však neláká jen na třetí rozměr, ale nabídne například velmi silnou baterii, rychlý dvoujádrový procesor nebo nejnovější verzi operačního systému Android.

HTC EVO 3D - oficiální fotografie

Nejprve to vypadalo, že si privilegium 3D telefonu nějaký čas ponechá jen LG s modelem Optimus 3D. S tím se ale nehodlalo smířit HTC a na evropský trh okamžitě protlačilo svůj model EVO 3D, který má naprosto jasný úkol. Přebrat Optimusu 3D v lepším případě úplně všechny zákazníky a ukázat, že právě on je ten aktuálně nejlepší telefon s 3D displejem. Musíme uznat, že zbraně na to rozhodně má. Velký a jemný displej, slušný fotoaparát, nový Android, dvoujádrový procesor. Už na první pohled to vypadá, že EVO 3D svůj úkol splní. Najde se snad něco, co by mu mohl zhatit plány?

Technické parametry HTC EVO 3D

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 65 × 12,1 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 730 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, 14 999 Kč

HTC EVO 3D – videopohled

Design a konstrukce: tak trochu HTC

Budu se chtě nechtě opakovat už v několikáté recenzi, ale i EVO 3D na první pohled patří mezi rodinku všech HTC. Poznávací znameními jsou velký displej, podlouhlý reproduktor a čtveřice tlačítek pod displejem. Senzorová tlačítka však přeci jen doznala změn a tentokrát jsou zasazena do stříbrných kroužků. Jde o zajímavý prvek, který plní rozpoznávací úlohu. Díky tlačítkům model EVO 3D bezpečně poznáte od ostatních. Rozměrově se telefon dostal na hodnoty 126 x 65 x 12,1 milimetrů, což nijak nevybočuje z řady dnešních telefonů v té nejvyšší třídě. Hrozivě vypadá hmotnost 170 gramů, za kterou může 3D displej, velká baterie a dvojice kamer. Po uchopení telefonu byste však tipovali mnohem nižší hmotnost.

Jakmile si telefon vezmete do ruky, povšimnete si další zvláštnosti. Telefon je celý plastový. To je u HTC velmi neobvyklé. Pokud se ptáte proč HTC zvolilo plasty, vězte, že nebýt jich, atakovala by hmotnost hranici 200 gramů. Další, co poznáte přímo v ruce je, že se EVO 3D celkem dobře drží. Samozřejmě v případě, že nemáte velmi malou ruku. I u modelu EVO 3D HTC použilo konstrukci, která by se mohla označit jako unibody. Zadní kryt totiž přesahuje až do boků a samotný telefon je tak schován v jakési skořápce. Zatímco například u Sensationu jsme toto řešení velmi chválili, zde se nám už tak ideální nezdá. Plastový kryt totiž při snímání docela dost ohýbáte a můžete mít obavy, že jej zlomíte. Naštěstí se jedná o poctivý kus plastu, který opravdu ledacos vydrží.

Dominantou zadní strany je dvojice čoček

Celkově mohu říci, že se kvalitou zpracování EVO 3D řadí mezi to nejlepší na trhu. Nikde nic nevrže a vše k sobě na milimetr přesně lícuje. Použité plasty jsou navíc pogumované a nehrozí jejich odření či ošoupání. Zadní strana je navíc ozvláštněna vroubkováním, které nejenže plní estetickou funkci, ale zabrání například nechtěnému vyklouznutí telefonu z ruky.

Rozmístění ovládacích prvků doznalo drobných změn

Zadní strana však neláká jen na zajímavě zpracovaný kryt. Dominantním prvkem je dvojice čoček, které si hoví ve vyvýšeném oválu, který je ozvláštněn dvěma linkami. První je stříbrná, druhá připomíná barvu bronzu. Právě v druhé lince se nachází hlasitý reproduktor. Jelikož je umístěn v místě, kde se onen ovál s čočkami zvedá, můžete hudbu poslouchat i v případě, máte-li telefon položen displejem nahoru.

Boky telefonu přinášejí na poměry HTC vcelku hodně překvapení. Začneme spodní stranou, kde se krom mikrofonu nachází už jen otvor pro váš nehet, s jehož pomocí telefon zbavíte krytu. Levý bok ubytoval pouze microUSB konektor. Typická je horní strana, kde se nachází 3,5 mm jack konektor a velké tlačítko odemykající displej. Mnozí si z vás si mohli povšimnout, že jsme na levém boku nezmínili kolébkovou klávesu regulující hlasitost. Proč? HTC ji totiž přemístilo na pravý bok. Praváci jásají, leváci tentokrát méně. O něco níže se nachází posuvník s popiskem „2D/3D Camera mode“. Je naprosto jasné, k čemu slouží. Naneštěstí klade neuvěřitelně velký odpor a přepnutí do 3D nebo zpět do 2D vyžaduje opravdu velkou sílu. Největší překvapení se ale skrývá pod tímto posuvníkem. HTC EVO 3D nabízí v dnešní době mezi Androidy raritu. Na pravém boku totiž vidíme klasickou, dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Spoušť je navíc ideálně velká a klade přiměřený odpor. Lepší spoušť byste na mobilních telefonech hledali asi jen těžko a konkuruje například té z Nokie N8.

Ano, HTC EVO 3D nabízí spoušť fotoaparátu

Baterie a výdrž: pohotovosti král

HTC neponechalo nic náhodě a EVO 3D osadilo Li-Ion akumulátorem s kapacitou 1730 mAh. Konečně se dočkáváme silné baterie, která to dokládá i při reálném použití. Výdrž mohou závidět naprosto všechny telefony s dvoujádrovým procesorem. Pokud jste byli zvyklí, že vám telefon vydržel sotva do večerních hodin, s EVO 3D si opět vychutnáte luxus delší výdrže. V praxi jsme telefon otestovali se zapnutým 3G, všemi aktualizacemi, několik zprávami a třemi krátkými hovory. Intenzita podsvětlení displeje byla nastavena na 2/3. Po přesně 24 hodinách, kdy bylo EVO 3D odpojeno z nabíječky hlásila baterie 44%. Takového výsledku s žádným špičkově vybaveným telefonem nedosáhnete a například oproti modeu Sensation je to výrazný posun.

Zkusili jsme z baterie dostat ještě více. Telefon jsme opět nabili, nechali ve 3G sítí a zelenou dali i aktualizacím. Tentokrát jsme však po celou dobu testování baterie ani jednou nerozsvítili displej. Po 24 hodinách baterie ukázala 76%.

Pokud se výdrž pokusím nějak shrnout. HTC EVO 3D s vámi udrží krok celý náročný pracovní den. Pokud nebude celý den „v zápřahu“, vydrží bez větších problémů i celé dva dny. Testu akumulátoru se budeme ještě podrobně věnovat ve srovnání 3D telefonů, které chystáme.

Zvuk

Příjemným překvapením byl i zvukový výstup. Ačkoli se EVO 3D může pochlubit pouze jedním hlasitým reproduktorem, hraje hlasitě a i poměrně kvalitně. Důležitější je však výstup do sluchátek. Tady zamrzí, že dodávaná pecková sluchátka patří mezi obyčejnější a kvalitou neoplývají. Zapomenout můžete také na ovládání přehrávače na kabelu. Po připojení vlastních sluchátek bude většina uživatelů se zvukovým výstupem zřejmě spokojena. Troufnul bych si ho srovnat například s HTC Incredible S, což bylo doposud nejlépe hrající HTC. Sečteno a podtrženo, EVO 3D hraje slušně, ale na ty nejlepší z konkurence stále ztrácí. Změní se to na podzim vzhledem ke spolupráci HTC s Beats by dr. Dre a budou konečně i telefony HTC hrát dobře?

Displej: velký, jemný a trochu 3D

Dalším lákadlem telefonu je rozhodně displej. Na ploše 4,3 palce totiž nabídne rozlišení 960 x 540 pixelů. Tím utíká konkurenci a získáváme velmi jemné zobrazení. Dostatečný je i jeho jas, viditelnost na slunci a pozorovací úhly. Pokud jste například měli možnost vidět displej u modelu Sensation, vězte, že zde je naprosto shodný. Samozřejmě se dále jedná o kapacitní displej s podporou multi–touch technologie. Reakce na dotyky jsou přesné a rychlé.

Vás však ale zajímá více ono 3D. Princip 3D efektu je stejný, jako v případě LG Optimus 3D. Opět se tedy setkáváme s další vrstvou, po jejíž aktivaci se dočkáte kýženého 3D. Logicky tak přicházejí ony neduhy. Za prvé displej ztmavne. Za druhé se také stane o něco hrubším. Zde však má EVO 3D obrovskou výhodu, neboť má v základu mnohem jemnější displej. Při použití 3D tak mřížku rozhodně nevidíte tak výrazně jako u LG. Problémů je ale více. Dalším jsou pozorovací úhly. Každý 3D displej si musíte nastavit přesně na oči. Důležitý je nejen pozorovací úhel, ale také vzdálenost od vašich očí. Zapomeňte, že byste 3D obsah sledovali ve dvou lidech. Subjektivně mi u HTC přišlo těžší najít tu správnou vzdálenost od očí, než tomu bylo v případě LG. Po chvilce rovnání telefonu se však 3D efekt dostaví a je v podstatě stejně kvalitní jako u Optimusu 3D.

Ani k HTC EVO 3D žádné brýle potřeba nejsou :-)

Uživatelské prostředí: kde je 3D?

Nejnovější HTC si zasloužilo nejnovější operační systém. Těšit se proto můžete na Android 2.3.4 Gingerbread a také na nejnovější verzi prostředí Sense. Stejné prostředí nabízí Sensation nebo tablet Flyer. Tentokrát to tedy vezmu pouze stručněji. Nová je odemykací obrazovka, která nabízí možnost navolení čtyř ikonek k rychlému spuštění vybraných programů. Mimo ně lze na odemykací obrazovku umístit také počasí nebo výpis zpráv. Změnou prošel také systém odemykání. Na novém Sense vytahujete ze spodní části displeje kolečko do prostoru.

Pohotovostní a odemykací obrazovka

Pohotovostní obrazovky je možné procházet a nebo nechat efektně roztočit na fiktivním válci. Ono roztočení mi tentokrát přišlo nějak moc citlivé a několikrát se mi stalo, že jsem si obrazovky roztočil nechtěně. Žádná změna se bohužel neudála v případě widgetů. Chvályhodný je jejich počet i grafické zpracování. Méně už to, jak plýtvají místem.

Hlavní menu je na nových modelech HTC rozděleno do sektorů. V praxi to znamená, že se vždy posunete o celých 20 ikonek. Dle mého nejde o příliš praktické řešení, ale vše je o zvyku. Menu si lze nechat zobrazit i formou seznamu a ikonky jinak seřadit.

Informační lišta a hlavní menu

Dostávám se k srdci samotného telefonu, kterým je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM 8260 o taktu 1,2 GHz. Jedná se o stejný typ, jakým disponuje model Sensation. Navýšení se dočkala paměť RAM, která nově nabízí rovný 1GB, přičemž uživatel má k dispozici zhruba 800 MB. Po spuštění systému zbude pro uživatelské aplikace většinou kolem 330 MB. Tento údaj si snadno zjistíte díky přítomnosti správce aplikací, který HTC pěkně zpracovalo.

Možná si nyní kladete otázku, proč jsem se ještě nezmínil o 3D. Odpověď je prostá – HTC 3D v menu nikde nevyužívá. Zatímco LG si připravilo vlastní 3D menu a hry a celkově se snaží uživateli 3D co nejvíce přiblíži u HTC nic takového nehledejte a s 3D se v menu nesetkáte, ani kdybyste chtěli. 3D efektu si tak užijete při prohlížení 3D fotografií, videa a snímání 3D scény fotoaparátem. Ve 3D není dokonce vyvedena ani galerie. Škoda.

Fotoaparát: hledáme FullHD

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 5 megapixelů. To je v každém případě méně, než nabízí dnešní špička. Samo o sobě by to ale až tak vadit nemuselo. Nezapomnělo se na automatické ostření a LED diody, které opravdu svítí hodně. Fotoaparát spustíte buď příslušnou ikonou nebo delším podržením spouště na boku. Aplikace fotoaparátu vypadá stále stejně. Dokáže být orientovaná na výšku i na šířku. Rychlé nastavení se nachází po pravé straně (v režimu na šířku), hlubší pak vyvoláte stiskem tlačítka menu. V něm naleznete změnu rozlišení (5, 3, 1 Mpx a VGA), nastavení vyvážení bíle, hodnoty ISO či barevného filtru a poměru stran.

Dvě čočky fotoaparátu a nepohodlný posuvník přepínající mezi řežimy 2D a 3D

Pořízení snímku provedete stiskem softwarové spouště uprostřed nebo pohodlněji hardwarovou spouští na boku. Výsledné snímky bohužel opět kvalitou nijak zvlášť neoplývají. Možná je to jen můj subjektivní dojem, ale vypadají o něco málo lépe než na modelu Sensation. Stále však nejsou ostré a na vzdálenějších objektech je rozmazání hodně znát. Šetrněji by HTC mělo přistupovat také k datové kompresi. I přes tuto kritiku fotí Evo 3D lépe, než konkurenční LG Optimus 3D.

Ukázkové 2D snímky


Za slušných světelných podmínek jsou snímky v ucházející kvalitě

Noční snímky: 1 fotografie bez blesku, druhá s bleskem

Přepnutí do 3D provedete posuvníkem vedle spouště. Po zhruba dvou vteřinách už před sebou máte 3D snímání. Snímky můžete pořizovat v maximálním rozlišení 2 megapixely, což je o megapixel méně, než u Optimusu 3D. Nastavení je i v případě 3D stejně bohaté. Navolit si můžete i formát 3D obrázku. Výsledky si bez speciálních brýlí nebo 3D monitoru prohlédnete jen na displeji mobilu. Snímky nevypadají nejhůře, ale nemohu se ubránit dojmu, že jde o jakési kulisy naskládané před sebe. Nelze srovnávat reálný pohled a 3D snímek z telefonu. Mírně lepší 3D snímky přináší LG.

Ukázkové 3D snímky

Testovací 3D fotografie č.1 (1,78 MB, mpo)

Testovací 3D fotografie č.2 (1,60 MB, mpo)

Testovací 3D fotografie č.3 (1,06 MB, mpo)

Menší šok mě čekal u videa. Až do této chvíle každý dvoujádrový telefon dokázal nahrávat videa ve Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). HTC EVO 3D bohužel ne. Jeho maximum HD videa je v rozlišení 1280 x 720 pixelů a s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Naprosto jedno je, zda nahráváte 2D nebo 3D. Ve třetím rozměru však musíte počítat, že se nahrávají do rozlišení dva obrazy a ve výsledku je rozlišení vlastně poloviční. Další nepříjemností je chybějící kontinuální zaostřování při natáčení. V případě kvality videa vyhrává konkurenční LG Optimus 3D, který natáčí kvalitnější 3D video i 2D video, které dokáže natáčet i ve FullHD rozlišení.

Ukázková videa

Testovací video - 3D exteriér (720p) (20,09 MB, mp4)

Testovací video - 2D exteriér (720p) (27,07 MB, mp4)

Telefonní funkce

HTC EVO 3D je schopno se dovolat ve čtyřech GSM pásmech a pochopitelně nechybí podpora 3D. Kvalita telefonního reproduktoru je vcelku slušná. Vše uslyšíte zřetelně a dostatečně hlasitě. Při telefonování je k dispozici i proximity senzor, který vypne displej, přiblížíte-li telefon ke tváři. Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáváním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Zprávy: všeho druhu

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Psát je možné pouze na QWERTY klávesnici. S trochou cviku lze pohodlně psát i s telefonem na výšku. Opravdový luxus však přichází v momentě, kdy telefon otočíte na šířku. Klávesnice využívá plnou šíři displeje a psaní je naprosto pohodlné a téměř bez překlepů. V přímém srovnání s modelem Incredible S je psaní ještě o kousek pohodlnější, neboť jednotlivá tlačítka jsou o nějaký ten milimetr větší. Evo 3D nabízí v tomto směru stejný komfort, jako druhý topmodel Sensation. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.

Psaní zpráv na velké QWERTY klávesnici je vskutku pohodlné

V telefonu naleznete dvě nezávislé aplikace pro správu e-mailů. První je samozřejmě Gmail, který je pro plnohodnotné využití telefonu takřka nezbytný. Klasický klient naleznete pod položkou pošta a umožňuje spravovat více účtů. U každého lze nastavit maximální velikost stažené zprávy i frekvenci, po které má telefon kontrolovat vaši schránku. Zvolit je možné i čas „špičky“. Například během vašeho pracovního dne je možné kontroly provádět častěji.

Práce s e-mailovými schránkami je tradičně na vysoké úrovni

Tradičně kvalitní jsou na Androidu sociální sítě. Facebook je kompletně v češtině a prostředí je přehledné. Potěší i přítomnost plnohodnotného chatu. V podobné kvalitě můžete využívat i klient pro Twitter. K dispozici je program pro Android, i verze určená pro prostředí Sense.

Oba klienty pro sociální sítě jsou krásně přehledné

Internetový prohlížeč a GPS

Prohlížení internetu je na HTC EVO 3D velmi pohodlné. Dostatečně velký displej a jemné rozlišení umožňují prohlížení bez nutnosti stále stránky přibližovat. U většiny stránek se totiž všechen obsah vejde na displej a je krásně čitelný. Kdybyste přeci jen nemohli něco přečíst, díky multi-touch technologii si stránku pohodlně přiblížíte. Počítat můžete s plnou podporou Adobe Flash 10.3, tudíž nepřijdete o žádný obsah stránky. Přehrávání videí je taktéž bez problémů. Díky dostatečnému výkonu je plynulé a netrhané prohlížení i náročnějších stránek.

Prohlížení internetu je díky velkému displeji pohodlné a návykové

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Ve vlajkové lodi nemůže chybět ani GPS. Mapové podklady obstarává Google a v České republice již konečně běží plnohodnotná automobilová a pěší navigace. Nalezení satelitů je vcelku rychlé. Například model Sensation to však zvládl ještě rychleji.

Organizační a datové funkce

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál. S novým prostředím Sense se inovoval i vzhled některých funkcí. Jinak vypadá například kalkulačka. V aktuální podobě ovšem působí spíše nedodělaným dojmem. Ostatně posuďte sami na přiložených screenech.

Přehledný, obsáhlý, praktický - takový je kalendář v HTC Sensation

Zajímavou a jistě velmi užitečnou funkcí je „Přenést“. EVO 3D se za pomoci Bluetooth propojí s vaším dřívějším telefonem (podporovány jsou takřka všechny větší značky) a přenese všechny kontakty, položky v kalendáři a SMS zprávy. Opět je vše jen otázkou několika málo chvil. Nic složitého. Plně funkční je na EVO 3D i SIM Toolkit a sním spojené GSM bankovnictví. Další zajímavostí je propojení s HTC.com. Získáte možnost telefon vzdáleně zamknout či ho například prozvonit. Nikdy nevíte, kdy se takové vychytávky mohou hodit. V telefonu naleznete také program Polaris Office. Jak už jeho název napovídá, umožňuje pracovat s dokumenty Microsoft Office. Umí je nejen číst, ale i editovat a vytvářet.

Nová kalkulačka se vzhledově příliš nepovedla

V datových funkcích se HTC EVO 3D cítí jako ryba ve vodě. K dispozici je postarší dvojice GPRS/EDGE, ale samozřejmě také síť třetí generace s HSDPA a HSUPA. Bezdrátové spojení vytváří Bluetooth nebo Wi-Fi. Již samozřejmostí je přítomnost funkce Wi-Fi hotspot. Během několika vteřin se z vašeho telefonu stane vysílač, ke kterému se mohou ostatní připojit. Jednodušeji, než skrze Bluetooth, se tak lze připojit například počítačem přes telefon na internet.

Praktické funkce: správce úloh a přenesení dat ze starého telefonu

Multimediální funkce

Základ tvoří graficky zdařilý hudební přehrávač. Pokud máte u každé písničky uložen i obrázek, oceníte stylové procházení skladbami. Přehrávač nabídne možnost hrát skladby náhodně a také je opakovat. K dispozici je několik přednastavených režimů ekvalizéru. Ty však fungují jen s připojenými sluchátky a navíc bych si dovedl představit jejich lepší práci. HTC se ovšem konečně naučilo pamatovat si vaše nastavení. Pokud si tedy jednou nastavíte ekvalizér, bude nastavení aktivní i při následujícím zapnutí přehrávače. V telefonu nechybí ani FM rádio, které hraje jen v případě připojených sluchátek a nepostrádá RDS. Dlouhé chvíle lze, třeba i zároveň s poslechem hudby, zkrátit čtením oblíbených knih. Přímo v telefonu je připravena čtečka s několika ukázkovými knihami zdarma. Všechny jsou ovšem v angličtině a stejně tak celý e-shop, který nabízí další tituly ke koupi. Ceny se pohybují většinou kolem 10 dolarů za knihu.

Velký a jemný displej dále přímo vybízí ke sledování filmů či seriálů. Integrovaná paměť nabízí prostor 1,1 GB a v základním balení objevíte 8 GB paměťovou kartu. To už je dostatek místa pro vaše videosoubory. Telefon si poradí i s oblíbenými AVI soubory včetně kodeků Xvid. Marně však skončil náš pokus přehrát FullHD videa. Telefon odmítal FullHD video ve formátu AVI. Formát MKV preventivně ani nezobrazil. Nepochodili jsme ani s přehráváním externích titulek.

V základní nabídce nalezneme jedinou hru. Jde o známou kuličku, kterou nakláněním telefonu musíte dostat do jamky. Je škoda, že hra je ve 2D. S dalšími hrami je problém, neboť EVO 3D má zatím stále málo rozšířené rozlišení displeje. Zapomenout můžete také na hry ve třetím rozměru, jako jsme viděli u LG. Vývojářství Gameloft, které hry připravuje, je zatím nabízí jen pro LG. Díky výkonu si však již nyní můžete zahrát například hry z PS1. Stačí jen doinstalovat patřičný emulátor.

Prozatím nefungující aplikace HTC Watch a tradiční přehrávač YouTube videí

Závěrečné zhodnocení: vybavený s telefonem s malým bonusem

HTC vyšel tah s příchodem na trh velmi dobře. Model EVO 3D vypustili zhruba týden po „3Déčku“ od LG, kdy již opadla největší vlna zájmu a EVO 3D se s klidem zařadilo po bok LG. Zároveň však s odhodláním být lepší. Zda se mu to skutečně podaří, prozradí až naše chystané srovnání.

Zatímco u LG bylo hlavním trumfem právě ono 3D, u HTC to už tak jasné není. Zatímco LG se snaží, abyste si, když už jste si 3D telefon koupili, třetího rozměru užili, HTC neklade na 3D takový důraz. Vcelku zamrzí, že chybí nějaké pěkné 3D menu nebo nějaká hra. Obojí LG nabídne a jedná se o milou přidanou hodnotu. Pokud nenatočíte 3D video, v podstatě se u HTC nemáte šanci s 3D efektem setkat. Na druhou stranu je vidět, že i HTC 3D displej a kameru umí. Jen nevyužilo potenciál. Co však ztrácí na „wow efektu“, dohání výbavou. Počítat můžete s výkonným dvoujádrovým procesorem, velkou pamětí RAM, jemným displejem či nejnovější verzí operačního systému Android. Chválu zaslouží i dílenské zpracování, přítomnost hardwarové spouště fotoaparátu a především výdrž baterie.

Kdybych měl přeci jen hledat nějaké mínusy, napadne mě jako první fotoaparát. Už snad dva roky je HTC opakovaně kritizováno za fotoaparát a vyjma jednoho modelu se nepoučilo. Stejně se těžko chápe absence FullHD videa a kontinuálního ostření. Body EVO 3D zbytečně ztrácí také při přehrávání videí, kde si nerozumí s některými formáty a titulky. V dalších aspektech je ale EVO 3D takřka bezchybné.

LG Optimus 3D - největší konkurent

Závěrem dodám, že pokud vám vyloženě nevadí přítomnost 3D, upřednostnil bych EVO 3D například před modelem Sensation. 3D novinka totiž nabídne citelně delší výdrž na jedno nabití a maličkosti v podobě spouště fotoaparátu nebo větší RAM také potěší. Do hry však vstupuje také cena, která je nyní těsně pod 14 tisíci korunami.

htc-evo-3d
Klady
  • dvoujádrový procesor
  • 1GB RAM a grafická akcelerace, svižný chod
  • možnost pořizovat 3D fotografie a videa
  • 3D displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • velký a jemný displej
  • úplná datová výbava
  • dobrá výdrž baterie
Zápory
  • místy nedotažené Sense (kalkulačka, velké widgety)
  • neumí natáčet FullHD videa
  • jen průměrný fotoaparát
  • 3D není v menu prakticky vidět, chybí 3D hry i 3D nabídka
Diskuze ke článku
Kolini
Dlouho jsem se těšil na tuhle recnzi a musím říct, že to je zase skvělá práce. :D
Kolini
A tak jedna chybička tam je u těch plusu a mínusů tam máte asi chybu s tím že k plusům řadíte nedostatek 3D her a aplikací a to by mělo být spíš u mínusů ne?
Leoš
To kontinuální zaostřování sice nejde, ale je možné v průběhu natáčení zaostřovat manuálně(klepnutím na místo, kam chcete zaostřit:))
Hanz
Baterie tohoto telefonu, který již týden používám je doslova tragedie. Výdrž bez nabíjení sotva 8 hodin (běžný provoz - cca 12 hovorů, 10 minut browser, 10-15 minut GPS, svítivost 2/3, bez focení či prohlížení fotek a bez běžících aplikací na pozadí).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze