Sony Ericsson Xperia active: Android se naučil plavat

7

Dříve běžná kategorie na trhu, dnes vyhynulý druh. Řeč je o odolných telefonech, které se pokusí vzkřísit právě Xperia active. Ačkoli se jedná o moderní telefon s nejnovějším Androidem a 1GHz procesorem, je odolný proti vodě a prachu. Nechybějí mu ani praktické funkce jako kompas či barometr.

Sony Ericsson Xperia active - oficiální fotografie

Ještě před pěti lety byly telefony se zvýšenou odolností celkem běžný jev a každý rok jsme se dočkali minimálně jednoho, dvou modelů. S nástupem velkých dotykových displejů však dostaly víceméně stopku. Například Sony Ericsson svůj poslední telefon se zvýšenou odolností, model C702, prodával před třemi lety. Co výrobce vedlo k oživení této kategorie nevíme, nicméně jsme za to rádi. Dnes na veletrhu CommunicAsia 2011 představil model Xperia active. Jedná se o malinký telefon, který se výbavou zařadí do střední třídy telefonů. Některými funkcemi však překvapí.

Sony Ericsson Xperia active

Začnu designem, který je trošku neobvyklý. To ostatně ukazují již samotné rozměry 92 x 55 x 16,5 milimetrů. Jde o takovou tlustší krabičku, což lze vzhledem k odolnosti odpustit. Naopak zbylé dva rozměry jsou velmi dobré a Xperia ray je například jen o 2 milimetry větší, než Xperia X10 Mini pro. Hmotnost se zastavila hodnotě 110,8 gramů. Čeho si ihned všimne každý, je masivní očko v pravém dolním rohu. Telefon si snadno si pověsíte. V balení navíc najdete i pásku na zápěstí a pouzdro na ruku. Nic vám tedy nebude bránit telefon používat a přitom například běhat. Dalším poměrně nezvyklým příslušenstvím je i výměnný zadní kryt.

Xperii active sluší jak černá, tak bílá barva

S aktivním stylem života souvisejí i speciální aplikace. Například iMapMyFitness mapuje vaše cvičení den za dnem. Pomocí bezdrátové technologie ANT+ si také můžete nechat změřit tepovou frekvenci. Využití jistě najdete kompas a barometr. Se vším se můžete podělit se svými přáteli na Facebooku. Stejně jako Xperia ray je i active vybaven novou aplikací Facebook, která úzce spolupracuje s prostředím Android 2.3 Gingerbread, na které Sony Ericsson použil svou nadstavbu známou například z modelu Xperia X8. Opět se tedy setkáte s pohotovostním displejem, kde v každém rohu můžete mít oblíbenou funkci.

Veškeré dění budete sledovat na 3 palcovém displeji s rozlišením 320 x 480 pixelů, kterému však nechybí technologie BRAVIA. Displej je samozřejmě kapacitní a dokáže reagovat i na doteky mokrých prstů. To vše i ve chvíli, kdy bude celý displej sám mokrý. Dostávám se ke konkrétní odolnosti. Xperii active nevadí prašné prostředí a s klidem si s ní můžete i na chvíli zaplavat. Výrobce udává, že vydrží až jeden metr pod vodní hladinou po dobu 30 minut. Telefon by měl vydržet i nějaký ten pád. Stejně tak i displej vyrobený z minerálního sklad a odolný proti poškrábání.

Z klasické výbavy nejvíce vyčnívá použitý jednojádrový procesor, který nabízí takt 1GHz. Ve spojení s malým displejem s nižším rozlišením bude Xperia active velmi svižným telefonem. Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 5 megapixelů a nepostrádá automatické ostření. Přítomná LED dioda lze použít i jako svítilna. Příjemným překvapením je možnost záznamu HD videí. Ostatní výbava je společná pro všechny telefony s Androidem. Počítat tak můžete s rychlými daty, Wi-Fi, Bluetooth či GPS.

Odolný Sony Ericsson Xperia active by se na vybraných trzích měl objevit v průběhu třetího čtvrtletí.

Nepřehlédněte ani zbylé dvě novinky

Technické parametry Sony Ericsson Xperia active

Kompletní specifikace
Konstrukce92 × 55 × 16,5 mm, 110,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?
Diskuze ke článku
petr
Konečně zajímavý mobil. Ne jako ta ošklivá placka od Nokie, ze které se můžou všichni redaktoři zmrcnout.
FILIPSN007
pokud bude stát do 9 000 Kč tak bych do toho určitě šel, ale to je asi nízká cena pro tento tlefon
mapes39
je to android střední třídy do 9000 kč se vleze určitě
petr
škoda, že má slabou baterku (outdoor) a nemá 4 palce (media, navigace), jinak super

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze