Nejlepší telefony s alfanumerickou klávesnicí pod stromeček

1

Čas Vánoc se kvapem blíží a mezi časté dárky bezesporu patří mobilní telefony. Ve třetím díle našeho mini seriálu se zaměříme na naprostou klasiku. Vybrali jsme pro vás šest kvalitních nedotykových telefonů, nabízejících klasickou alfanumerickou klávesnici.

TIP! Přečtěte si také 1. díl: Vybíráme High-end mobilní telefon pod stromeček

TIP! Přečtěte si také 2. díl: Vybíráme telefon s QWERTY klávesnicí pod stromeček

Nadvláda dotykových telefonů nabrala již takových rozměrů, že se to nepěkně podepsalo na nabídce klasických telefonů, které nabízejí „pouze“ nedotykový displej a obyčejnou alfanumerickou klávesnici. S hrůzou jsme tak zjistili, že na trhu nalezneme jen několik málo takových modelů. Pokud navíc budeme požadovat co možná nejlepší výbavu, výběr se ztenčí na pouho pouhých pět kousků. Své zástupce má finská Nokia, švédsko-japonský Sony Ericsson a kanadské BlackBerry. Ostatní velikáni, jako například LG, Samsung či HTC, nenabízí jediný dobře vybavený model s alfanumerickou klávesnicí. Přitom poptávka po takových modelech stále je a troufám si tvrdit, že po dotykové vlně opět narůstá. Lidé, kteří si před dvěma lety zakoupili například Nokii N95 8GB, N96 8MP či Sony Ericsson C905, se nyní poohlížejí po nástupcích. V mnoha případech ovšem odejdou s prázdnou, neboť v nabídkách výrobců podobně vybavený model s klávesnicí už neobjeví.

Prošli jsme nabídky všech oficiálně se u nás prodávaných modelů a vybrali šest statečných. Námi vybraná šestice zachraňuje čest klasických telefonů seč ji síly stačí. Nicméně i přesto ve výběru nenalezneme model, který by byl funkčně zcela na špici. Telefony jsou opět řazeny dle abecedy.

BlackBerry Pearl 9105

V našich končinách stále opomíjený výrobce, který ovšem paradoxně nabízí nejnovější kousek v našem výběru. Jde o mobilní telefon klasické konstrukce a kompaktních rozměrů. Potěší i nízká hmotnost. Radost vám udělá displej, který ač je menší, nabídne jemné rozlišení 400 x 360 pxelů. Chvíli se možná budete muset zvykat na uživatelské prostředí, ovšem to se vám na oplátku odvděčí perfektní vyladěností a plynulostí. Ve výbavě nechybí nic podstatného. Spolehnout se můžete na rychlá data, perfektní práci s e-maily a internetem, bezdrátové připojení přes Wi-Fi i navigaci GPS. Slušných výkonů dosahuje i 3 Mpx fotoaparát, jemuž nechybí automatické ostření a LED dioda. Kromě samotného operačního systému by tak překážkou při koupi mohla být snad jen vyšší pořizovací cena.

BlackBerry Pearl 9105 3G

TIP! Přečtěte si také recenzi BlackBerry Pearl 9105

Průměrná cena BlackBerry Pearl 9105 3G na našem trhu je 9 200Kč.

Nokia C5

Možná nejklasičtější zástupce v našem výběru. Nokia C5 zastupuje telefony klasické konstrukce a obyčejného, leč velmi pohledného designu. Chloubou je operační systém Symbian 9.3 s Feature Packem 2, který potěší bleskovými reakcemi. Dalším plusem je klávesnice, která dostala velkorysý prostor a psaní je na ni lahůdkou. Výbava čítá rychlá data i GPS navigaci, kterou budete mít navždy zadarmo. Zamrzet by mohla absence Wi-Fi připojení. Příliš radosti neudělá ani fotoaparát postrádající automatické ostření. Několik málo nevýhod však Nokia C5 vyváží pěknou cenou, která se pohybuje okolo 4 000 Kč.

Nokia C5 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokie C5

Průměrná cena Nokia C5 na našem trhu je 4 000Kč.

Nokia E52

Prozatím poslední klasický zástupce v pracovní řadě E. Model E52 se výbavou do značné míry shoduje s výše zmíněnou Nokií C5. Nabídne ovšem větší displej. Klávesnice je opět velmi pohodlná. Tělo telefonu je však tvořeno hlavně z hliníku, což se pozitivně podepsalo na celkové kvalitě konstrukce. Vyzdvihnutí zaslouží baterie s nadprůměrnou kapacitou 1500 mAh. Bez problémů se tak dostanete na 4 denní výdrž. Ve výbavě oproti modelu C5 již nechybí Wi-Fi. Příslušnost řady E navíc zaručuje i plnou verzi kancelářských programů. Jediným slabším místem je fotoaparát bez automatického ostření. Pokud máte možnost si připlatit 2000Kč, zvolte namísto C5 právě Nokii E52.

Nokia E52 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokie E52

Průměrná cena Nokia E52 na našem trhu je 6 000Kč.

Nokia E66

Zní to až neuvěřitelně, ale Nokia E66 je na trhu už téměř dva a půl roku! Tak dlouho se prodává opravdu málokterý mobilní telefon. Paradoxně se ovšem jedná o nejlépe vybavený telefon v našem srovnání. Výbavou se velmi podobá modelu E52, avšak vsází na vysouvací konstrukci. ta je velmi kvalitní a ani po dvou letech nehrozí vznik vůlí. Celkovou kvalitu konstrukce opět zaručuje kovové tělo telefonu. Ve výbavě opět nechybí rychlá data, Wi-Fi nebo GPS navigace. Ze všech zmíněných Nokií ovšem model E66 nejlépe fotí. Jako jediný totiž ještě má automatické ostření a nechybí mu ani LED dioda. Výsledné snímky vpadají opravdu velmi dobře. Pokud vyžadujete klasický telefon s maximálním výbavou, je Nokia E66 i přes svá léta tou nejlepší volbou. Ostatně to potvrzuje i velmi příznivou cenou.

Nokie E66 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Nokie E66

Průměrná cena Nokia E52 na našem trhu je 6 500Kč.

Sony Ericsson Hazel / Elm

Náš výběr uzavírá Sony Ericsson se svými dvěma zástupci. Funkčně jsou naprosto shodní, liší se pouze v konstrukci. Zatímco Hazel je vysouvák, Elm vsadil na klasickou konstrukci. Také jde o jediné modely, které nedisponují otevřeným operačním systémem, ale nabízí známé prostředí A200 od Sony Ericssonu. Po dlouhých letech ho výrobce dovedl k dokonalosti a potěší zejména rychlé reakce. Že se oba modely rozhodně neřadí mezi špičku prozradí i samotná konstrukce. Ta není vyloženě špatná, ale použité plasty o sobě občas dají vědět. Zásadním nedostatkem je ovšem absence klasických konektorů. U obou modelů si budete muset vystačit s obstarožním Fast-portem. Lepší situace panuje okolo výbavy. Oba modely si rozumí s rychlými daty a cizí jim není ani Wi-Fi či GPS navigace. Z dnešního výběru Sony Ericsson jednoznačně nejlépe fotí. Zásluhu na tom má 5 megapixelový snímač s automatickým ostřením a LED diodou. Mírné nedostatky kompenzuje nízká cena. Připravte si necelé čtyři tisíce za model Elm, respektive čtyři sto koruny navíc, rozhodnete-li se pro vysouvací Hazel.

Sony Ericsson Hazel a Elm (vpravo) - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si také recenzi Sony Ericssonu Hazel

Průměrná cena Sony Ericssonu Elm / Hazel na našem trhu je 3 800Kč / 4 200Kč.