Smartphony mezi Čechy frčí. T-Mobile jich loni prodal přes čtvrt milionu

4

Češi houfně přecházejí z telefonů bez operačního systému na smarthony. Vyplývá to ze statistik T-Mobilu, podle kterých se v roce 2012 poprvé vychýlil poměr prodaných smartphonů a telefonů bez OS ve prospěch smartphonů. Telefonů s některým z velkých operačních systémů se loni u T-Mobile prodalo 56 procent proti předloňským 39 procentům.

Tomu, že zákazníci stále více žádají chytré telefony se ostatně přizpůsobuje i sám operátor. Jak zaznělo na dnešní tiskové konferenci, naprostá většina telefonů, které má T-Mobile v nabídce, tvoří smartphony. T-Mobile v současnosti nabízí svým zákazníkům 41 telefonů, z nichž 32 jsou smartphony. Zatímco na začátku roku 2012 byl každý čtvrtý prodaný telefon z deseti smartphone, tak na konci roku byl podíl smartphonů na prodaných telefonech už 70%. Celkem tak loni prodal T-Mobile více než čtvrt milionů smartphonů, což představuje 54 procent všech prodaných telefonů.

Podíl smartphonů na celkových prodejích telefonů u T-Mobile 2011/2012

Nokie a Symbian stále v ČR vládnou

Zajímavý je i pohled na operační systémy prodaných smartphonů. Symbian je v součtu všech svých verzí stále nejpopulárnější, ale Android ho mocně dotahuje. Androidu se již podařilo předehnat Symbian Series 60 a útočí na 1. místo. Jasně patrné je to i ze žebříčku nejprodávanějších smartphonů v loňském roce. Na prvních dvou místech se sice stále ještě umístily Nokie se Symbianem, ale hned sedm následujících pozic okupují telefony s Androidem. Pouze na desáté místo v žebříčku loni nejprodávanějších smartphonů se vmáčkl Apple se svým iPhonem 4S 16GB. Apple iOS také zůstává třetím nejoblíbenějším operačním systémem mezi zákazníky T-Mobile. Telefony s Windows Phone byste však v žebříčku TOP telefonů hledali marně, zatím se jich prodává málo a na oblíbené Symbiany a Androidy nestačí.

Nejprodávanější chytré telefony v roce 2012 u T-Mobile:

  1. Nokia C5-00 5MP
  2. Nokia 500
  3. Samsung Galaxy Mini 2
  4. Samsung Galaxy S III
  5. Samsung Galaxy S II
  6. Samsung Galaxy S Advance
  7. SE Live with Walkman
  8. HTC Explorer
  9. HTC Desire C
  10. iPhone 4S 16GB
Trojice nejprodávanějších telefonů loňského roku – dvě Nokie a jeden Samsung

Mnoho lidí ještě smarthone vůbec nemá

Jakkoli však roste podíl prodaných smartphonů, než se tento trend projeví i v celkovém objemu smartphone pracujících v síti T-Mobile, bude to ještě trvat. Z údajů, které má operátor k dispozici vyplývá, že některý z chytrých telefonů vlastní zatím pouze pětina jeho zákazníků. Platí zároveň také to, že Češi stále ještě patří mezi milovníky finských Nokií, zatímco například v Německu se jich zdaleka tolik neprodává. V žebříčku deseti nejrozšířenějších smartphonů mezi zákazníky T-Mobile je hned šest modelů této značky. U telefonů bez OS je to přitom ještě o jeden víc.

Podíl chytrých telefonů v zákaznické bázi T-Mobile

Nejoblíbenější telefony u zákazníků T-Mobile

Smartphony Telefony bez OS
Nokia 5230 Samsung E1170
Samsung Galaxy Mini Nokia 1600
Nokia E52 Nokia 6300
Nokia C5-00 5MP Samsung Star
Nokia C5-03 Samsung E1120
Samsung Galaxy Ace Nokia C2-01
iPhone 4 Nokia 3110 classic
Nokia 500 Nokia C1-01
Nokia C5-00 Nokia 2700 classic
Samsung Galaxy S II Nokia 2330 classic
Diskuze ke článku
Ales
To je ale divny, kdyz nic jineho ani neprodavaj...
a ty telefony bez OS stojej za nic, byvaly tu lepsi...
Peete
Nikde žádná slavná Nokia s WP :-)
kary
Smartphone bez internetu je poloviční smartphone... Když už jich teda tolik prodávají, tak už by konečně mohli začít nabízet nějakej rozumnej tarif zaměřenej primárně na data. Pořád se vytahujou kolik maj volnejch minut a sms a data nic. Taky se vytahujou jak maj rychlej internet, což ve městech docela i maj, ale to je k ničemu, protože za 2 minuty stahování plnou rychlostí je po FUPu.
Ja provolam minimum (o SMS ani nemluvim), zato surfuju pořád - a znam takovejch víc... Představoval bych si minimálně 2GB (to je opravdu minimum, aby se aspoň dalo koukat na videa a stahovat applikace) tak za 200kc, volání a sms by mohlo bejt klidně navíc... Ale to operátoři samozřejmě nechtějí, protože by se velká čast komunikace přesunula na internet - to se ale dřív nebo později stejně stane.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze