Retro: Nokia E52 – nezdolný pracant

20

Ohlédneme-li se do historie telefonů, téměř všem se vybaví finská Nokia. Mnohým dále také populární pracovní stroje. Ty se nejprve sdružovaly do řady 6xxx, později pod křídly Symbianu jsme je poznávali dle počátečního písmena E v názvu. Obrovské popularity se dočkala i dnes vzpomínaná Nokia E52.

Nokia E52

Je jaro 2009, mobilním telefonům vládne Nokia a snad nikdo nemá ambice to v blízké době změnit. Široké portfólium finského výrobce dává unikátní možnost vybrat si téměř každému. Pomyslným pracovním vrcholem se tehdy stává nově představená Nokia E52, která má před sebou přetěžký úkol. Stává se nástupkyní velmi populárního modelu E51.

Krátké představení

Výrobce si nesnadného úkolu byl patrně velmi dobře vědom, protože sebevědomí z Nokie E52 dýchalo všemi směry. V prvé řadě nedošlo k radikální změně designu. To co dnes často kritizujeme, bylo u konzervativní řady E naopak žádané. Přesto E52 svým způsobem zcela dospěla. Elegantní tvary, tenké tělo či nasazení hlinkových dílů. Snad vůbec nejkrásněji vypadala v celostříbrné verzi, která evokovala, že je kovový celý telefon.

Přečtěte si naší dobovou recenzi: Recenze Nokia E52: pracovní luxus třídy E

Retro: Nokia E52

Další podmínkou úspěchu byl velký a kvalitní displej. Opět splněno. E52 nabídla na svou dobu 2,4palcový displej s QVGA rozlišením, který dokázal zobrazit paletu 16 miliónů barev a byl skvěle čitelný. Snad jedinou vadou na kráse byla možnost jej vcelku snadno poškrábat.

Ještě důležitější než displej, byla klávesnice. Cíloví uživatelé vyřizovali spousty mailů a i na telefonu tak bylo občas nutné sepsat delší text. Zde se Nokia vyloženě vyšvihla, a to navzdory tomu, že neměla příliš místa a na první pohled to možná na kdovíjak pohodlnou klávesnici nevypadalo. Ale i čtyřsměrný ovladač či kontextová tlačítka byla snadno rozpoznatelná. Nejlépe na tom byl blok alfanumerických kláves. Jednotná velikost, snadné rozpoznání i poslepu. Klávesnici na Nokii E52 bych i po letech pasoval mezi nejlepší.

Spolehlivost se měří nejen schopnostmi, ale také výdrží. Pod odnímatelným zadním krytem číhala baterie s kapacitou 1 500 mAh. Žádný obří displej ani mnohajádrové procesory. Co z toho plyne? Výdrž jako z říše snů. Při střídmém využívání jste během týdne mohli snadno zapomenout, jak vlastně vaše nabíječka vypadá.

Výbava

V roce 2009 by však ani vše výše zmíněné na úspěch nestačilo. Už dávno jsme jen netelefonovali či neposílali SMS zprávy. Nokia E52 tak musela posloužit jako kapesní počítač a zvládnout takřka vše. I v tomto ohledu nemohli být uživatelé zklamáni. Srdcem telefonu byl jednojádrový procesor s taktem 600 MHz. Tato síla jako by Smybianu vdechla nový život. Léty prověřený Symbian S60 ve verzi 9.3 s Feature Packem 2 byl na vrcholu svých „nedotykových sil“.

Prostředí na Nokii E52

Všechny uživateli tolik vychvalované možnosti zůstaly zachovány, ale systém si nechal „líbit více“. Nezadýchával se a stále plnil vaše požadavky. Vhod přišla i podpora paměťových karet do kapacity 16 GB. Bylo dostatek místa pro všechna vaše data a například i hudbu. Nokii E52 totiž nescházel ani standardní 3,5mm jack konektor. Mimochodem se u ní výrobce rozhodl, že nabíjení svěří výhradně do péče microUSB konektoru. Po původním oválném nabíjecím konektoru nebylo nikde ani památky.

O zábavu se starala nejen již zmíněná hudba, ale třeba také hry v Javě či pro Symbian. Spolehnout jste se mohli také na fotoaparát. Ten sice nedosahoval špičkových kvalit, ale přesto byly 3,2megapixelové snímky vcelku použitelné. Hodila se i LED dioda nebo záznam VGA videa, byť s mizernou snímkovací frekvencí.

Takto fotí Nokia E52

Závěr

Nokia E52 se na českém trhu objevila ve druhé polovině roku 2009 za cenu kolem 7 000 Kč. Například v nabídce O2 jsme se s ní prvně setkali v září téhož roku za částku 7 795 Kč. Svými schopnostmi si vybudovala skvělou pověst a prvně zdánlivě nemožný úkol hravě zvládla. Nejen že se ctí navázala na svou předchůdkyni, dokonce ji i zastínila. Cena neměla příliš kam klesat, a tak ji i po roce objevíme jen o dva tisíce níže. U mnohých uživatelů však vydržela dlouhé roky a úspěšně vzdorovala nástupu nové generace, pro kterou byla tlačítka cizí.

Technické parametry Nokia E52

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 49 × 9,9 mm, 98 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×600 MHz, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 60 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.3 S60 3rd Edition FP2
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2009,
Diskuze ke článku
E52
ano, je to nezmar. S původní baterií funguje dodnes a používám ho jako nerozbitný pracovní telefon.
Michal Bouška
Michal Bouška
Do dnes používám E72 :) :D
Tedy teď po krátké přestávce s jedním androidem, kterému bohužel nevydrželo přední sklo. :D :(
Pavel Kříž
Pavel Kříž
měl sem a nejvíc sem oceňoval výdrž baterie
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Nokie řady E (a vlastně všechny Symbiany) byly super přístroje... Každý si mohl vybrat co mu vyhovuje - klasika, vysouváky, BB styl, výsuvná QWERTZ, atd atd. Dnes? Všechno stejný placky. E52 a její sestra E55 prakticky nikdy nedostaly nástupce, jelikož nastoupila dotyková móda...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze