BlackBerry Pearl 3G 9100/9105: opravdová perla
recenze

BlackBerry Pearl 3G 9100/9105: opravdová perla

2

Do redakce se k nám na testování dostaly dvě novinky od kanadské společnosti Research In Motion (RIM). Ta je výrobcem zařízení značky BlackBerry, které se proslavily hlavně ve firemním segmentu. BlackBerry Pearl 3G je však ideálním zařízením nejen pro managery, ale i pro obyčejné lidi.

Zařízení značky BlackBerry vyrábí kanadská společnost Research In Motion. RIM má dnes vedoucí pozici v oblasti firemních řešení hlavně díky bezpečnosti svých zařízení, šifrovaným datovým přenosům a v neposlední řadě možností ovládat přiřazené terminály BlackBerry na dálku. Administrátor firemní sítě tak může na dálku dělat se zařízeními téměř cokoliv počínaje vymazáním informací až po zakázání instalování aplikací. Právě to je pro velké společnosti to největší lákadlo.

BlackBerry Pearl 3G

K nám do redakce se dostaly hned 2 modely najednou. Jsou to modely BlackBerry Pearl 3G s kódovým označením 9100 a 9105. Jedná se o totožná zařízení s jediným rozdílem, kterým je klávesnice. O konkrétních klávesnicích se dočtete níže, takže se pohodlně usaďte – lov perel začíná.

Obsah balení

  • telefon BlackBerry Pearl 3G (9100/9105)
  • baterie BlackBerry FM-1
  • CD se softwarem BlackBerry Desktop Manager
  • microUSB kabel pro propojení s počítačem
  • návod na propojení BlackBerry s počítačem
  • uživatelská příručka
  • klasický headset s 3,5mm jackem
  • univerzální microUSB nabíječka s redukcí pro evropské zásuvky

Black&White - BlackBerry Pearl 3G se k nám dostaly v černé a bílé variantě

Technické parametry

Rozměry108 x 50 x 13,3 mm
Hmotnost93 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Tri-band 3G HSDPA: 2100MHz/1900MHz/850MHz Tri-band UMTS: 2100/1900/850/800 MHz a 2100/1700/900 MHz
Displej aktivní TFT LCD, úhlopříčka 2,2", rozlišení 400×360
Paměť256 MB RAM, 256 MB ROM, 2GB microSD paměťová karta v balení
Operační systém BlackBerry OS 5, upgrade na BlackBerry 6 bude v nejbližší době
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, budíky, webový prohlížeč, čtečka office dokumentů
Multimédiahudební přehrávač, 3,5 mm jack konektor, multimediální přehrávač Audio - MP3, AMR-NB, AAC-LC, AAC+, eAAC+, WMA, WMV, Flac, Ogg Vorbis; Video -MPEG4 Simple and Advance Simple Profile, H.263, H.264, WMV3
Fotoaparát3,15 Mpx, auto-focus, LED blesk
Navigace GPSintegrované A-GPS, BlackBerry Maps
Datové funkce microUSB konektor, Bluetooth v2.1 + EDR (A2DP/AVCRP), GPRS, EDGE, HSPA, UMTS, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Baterie a výdrž 1150 mAh
Pohotovostní stav: 22 dní v GSM, 17 dní ve 3G; Hovor: 6 hodin v GSM, 6 hodin ve 3G; Přehrávání hudby: 36 hodin
Cena a dostupnost Říjen-listopad 2010, cca 11 000 Kč Kč

Design a konstrukce

Když se řekne BlackBerry, většina lidí si představí velké telefony s full-qwerty klávesnicí pod displejem na šířku. Je tomu však již několik let, co RIM vyrobil první model řady Pearl, který z řad BlackBerry komunikátorů výrazně vybočoval. Byly to smartphony velikostně shodné s obyčejnými mobilními telefony, které však svými možnostmi vysoce převyšovaly. A stejného konceptu se drží také nové BlackBerry Pearl 3G.

Rozměry 108 x 50 x 13 mm jsou velmi příjemné a hmotnost 94 gramů vaši kapsu rozhodně nezatíží. Design je podobný dřívějším modelům Pearl, pouze je modernější a kulatější. Podél těla zařízení vede lišta imitující kov, i když se jedná pouze o plast. Celé zařízení je z plastu, ale nutno podotknout, že z velmi kvalitního.

Kvalitní je také vlastní konstrukce. Vše sedí jak má a nesetkáme se zde s žádným povrzáváním. Přední straně dominuje klávesnice (detaily níže), která je umístěna přímo pod displejem. Nad displejem nalezneme stříbrnou mřížku kryjící reproduktor a vedle ní průhledný kousek krytu. Pod tím se nalézá informační dioda blikající několika barvami a také senzor okolního světla.

Pohled na horní část přístroje, konektory a reproduktor

Na stranách se nekoná nic neobvyklého. Na levé straně nalezneme jedno hardwarové tlačítko, kterému můžeme přiřadit libovolnou funkci, standardně je na něm však nastaveno hlasové ovládání. Nad tlačítkem se nalézá microUSB konektor a 3,5mm jack konektor pro sluchátka. Na opačné straně nalezneme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a dále dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Zadní strana je krásně čistá a obsahuje pouze kryt baterie, nenápadnou čočku fotoaparátu s LED bleskem, ukrytou v elegantním rámečku a ve spodní části protáhlý otvor hlavního reproduktoru. A nakonec horní hrana – tam nalezneme 3 speciální tlačítka pro ovládání multimediálního přehrávače, přičemž tlačítko pro přehrávání funguje zároveň jako zamykací a odemykací tlačítko.

Horní hrana a záda přístroje

Celkově BlackBerry Pearl 3G působí velmi elegantně. Jeho velikost a design se jistě bude líbit mnoha potenciálním zájemcům a může hrát při výběru telefonu jednu z klíčových rolí.

Baterie a výdrž

Když jsem jeden den ráno vytáhl Pearl z nabíječky, tak nonstop běžel BlackBerry Messenger, push email nebo aplikace Facebook a Twitter, které se také aktualizují na pozadí. Když si k tomu připočteme trochu hudby, trochu více surfování na internetu nebo neustálé přepínání mezi sítěmi 3G a GSM (zatracené pokrytí T-Mobilu), rozhodně byste nečekali výdrž téměř dva dny. Navíc když baterie má kapacitu „pouze“ 1150 mAh. Perlička po mě chtěla nabíječku až druhý den k večeru. Výdrž musím tedy pochválit, ale na druhou stranu to u BlackBerry není nic překvapivého. Svou dobrou výdrží byly ostružiny známé již dlouho.

Klávesnice

Klávesnice je, jak jsem zmínil na začátku, tím jediným rozdílem, který můžeme najít mezi modely 9100 a 9105. Jinak jsou modely naprosto totožné. Samotná klávesnice je často jedním z klíčových faktorů, proč lidé chtějí BlackBerry. RIM zkrátka umí udělat skvělou klávesnici a BlackBerry Pearl 3G to opět jen potvrzuje.

Rozdíly mezi klávesnicemi můžete vidět na fotografiích

Model 9105 nabízí klávesnici, jakou známe z klasických mobilních telefonů. Pouze klávesy * a # jsou rozděleny na dvě části. Klávesa * vyvolává standardně nabídku speciálních znaků a obsahuje tlačítko Backspace (mazání), zatímco klávesa # funguje jako Shift a obsahuje tlačítko Enter (potvrzení). I když je to pro samotná zařízení BlackBerry nezvyklé rozložení tak musím uznat, že na lepší mobilní klávesnici si nevzpomínám. Tlačítka se příjemně mačkají, jsou prostorná a psaní je zkrátka jedna radost.

Model 9100 naopak nabídne klávesnici typickou pro řadu Pearl. Jedná se o tzv. half-qwerty klávesnici, což znamená, že písmena jsou rozložena jako na klasické qwerty klávesnici, avšak na každé klávese se nachází hned dva znaky. Že byste si na to nezvykli? To je omyl. Ujišťuji Vás, že ve spojení s technologií SureType budete na perličce 9100 psát za půl hodiny jako starý mazák. SureType je forma prediktivního zadávání textu (podobného T9) speciálně pro BlackBerry. Funguje skvěle a dokáže se sám učit z textů v emailech, v kalendáři, ve zprávách, v adresáři a podobně. Myslím, že pro zařízení velikosti BlackBerry Pearl 3G je half-qwerty ten nejlepší způsob zadávání znaků, jaký byl dosud vynalezen.

BlackBerry Pearl 3G 9100 je v černé variantě velmi elegantní

Zvuk

Jelikož si nedovolím tvrdit, že mám absolutní sluch, nemůžu nijak vychvalovat nebo shazovat zvukový výstup. Každopádně ale platí to, že zvuk z reproduktoru na zadním krytu je dost hlasitý a nesetkáte se ani s žádným chrčením.

Díky 3,5mm jack konektoru na straně přístroje si také můžete vychutnat zvuk i z vlastních kvalitních sluchátek. Přibalený headset sice poslouží obstojně a můžete jej používat i jako handsfree, kvalitním sluchátkům od Koss nebo Sennheiser se však těžko vyrovná.

Bílá varianta je velmi atraktivní

Displej

Displej nabídne úhlopříčku 2,2“. Společně s rozlišením 360 x 400 pixelů a schopností vybarvit až 262 000 barev se tak displej stává velmi příjemným zobrazovacím zařízením. Jedná se o klasický TFT LCD displej, RIM ovšem značně vylepšil jeho vlastnosti, hlavně co se pozorovacích úhlů týče. Ty jsou na TFT displej opravdu velmi dobré. Jelikož se videa přehrávají na šířku, pak si na tomto displeji můžete klidně shlédnout i nějaký ten díl vašeho oblíbeného seriálu.

Na slunci je čitelnost displeje stále slušná, navíc díky senzoru okolního osvětlení vám přístroj nastaví jas displeje podle toho, v jakém prostředí se nacházíte.

Ovládání, prostředí a výkon

Hlavní ovládací prvky jsou přímo pod displejem. Jedná se o čtyři hardwarová tlačítka a optický trackpad. Mimochodem – víte, že společnost RIM začala u svých BlackBerry používat optický trackpad jako první? Neocenitelný je například v prohlížeči, kdy se kurzor pohybuje stejně, jako byste měli k telefonu připojenou počítačovou myš.

Optický trackpad funguje perfektně

Další klávesy jsou klasické zelené a červené sluchátko pro ovládání hovorů, tlačítko Esc (escape) a pak speciální tlačítko s ostružinou (menu). To vyvolává kontextovou nabídku kdekoli v zařízení a při delším podržení se zobrazí nabídka multitaskingu Ten je plnohodnotný, takže aplikace na pozadí nejsou v žádném režimu spánku.

Výkon zařízení je naprosto dostatečný hlavně vzhledem k odladěnosti operačního systému. I při spoustě spuštěných aplikací na pozadí se nesetkáte s žádným zpomalením nebo sekáním. Procesor běží na frekvenci 624 MHz a k dispozici má paměť RAM s kapacitou 256 MB. Stejnou hodnotu má i vnitřní paměť ROM, kde máte pro aplikace vyhrazenou zhruba polovinu – cca 128 MB, ale i více. Záleží na tom, jaké soubory si zanecháte v operačním systému. Například jazyky jako maďarština, řečtina nebo arabština pravděpodobně nebudete potřebovat a tak vám po smazání uvolní další místo. Pro ostatní soubory jako jsou různé dokumenty nebo multimedia, máte k dispozici ještě paměťovou kartu. V balení obdržíte rovnou 2GB microSD kartu.

BlackBerry Pearl 3G ještě čeká na update OS 6. Zatím v něm nalezneme OS 5

Co se týče prostředí, tak se zatím jedná ještě o klasický operační systém BlackBerry OS 5. Ti co se s BlackBerry již setkali, jej dobře znají. Vy ostatní se určitě podívejte na video. Samotný OS se budu snažit popsat níže.

Operační systém a podstata BlackBerry

Po delším zvažování jsem se rozhodl, že věnuji celý jeden blok operačnímu systému BlackBerry a jeho podstatě.BlackBerry OS je z rodiny tzv. otevřených operačních systémů. To znamená, že si do něj můžete nainstalovat prakticky jakoukoliv aplikaci. Nejste tedy omezeni žádnými diktáty, pouze je k dispozici databáze prověřených aplikací na BlackBerry AppWorld. Můžete však stahovat aplikace i jinde. Například přímo z webových stránek vývojářů. Instalace aplikací je specifická, ostatně jako u každého OS. Není to však nic složitého a můžete si navíc vybrat z několika způsobů instalace.

Samotná funkčnost systému je z velké části závislá na tom, zda využíváte služby BlackBerry či nikoliv. Zde figurují dva hlavní termíny a to:

  • BIS – BlackBerry Internet Service, jedná se o speciální službu pro jednotlivé osoby. Ta zahrnuje neomezený mobilní internet, přístup až k deseti emailovým účtům, umožňuje využívat oficiální aplikace pro Facebook, Twitter, Gtalk, interní komunikační program BlackBerry Messenger a ještě mnohem více. U nás tuto službu nabízejí operátoři O2 a T-Mobile za shodnou cenu 300 Kč měsíčně. Vodafone tuto službu přinese v červnu 2011.
  • BES – BlackBerry Enterprise Server, služba určená především pro ty, kteří mají vlastní server. Na ten nainstalují BES a poté mají k dispozici veškeré vymoženosti BlackBerry, jako je neomezený počet emailových schránek, synchronizace kalendářů nebo úkolů. Celková správa telefonu z administrace serveru a mnohem více plus samozřejmě vlastnosti BIS.

Celá problematika BlackBerry je přece jen trochu obsáhlejší a toto je jen lehký nástin. Bohužel bez některé z těchto služeb nebudete moci své BlackBerry využívat naplno.

Pokud se však rozhodnete využívat služeb BlackBerry tak získáte nástroj, který je v mobilním světě jedinečný. Získáte přístup k emailové aplikaci v telefonu s push technologií (email se na vašem zařízení objeví přesně ve stejnou chvíli, v jakou dorazí do vaší emailové schránky), získáte možnost komunikovat přes BlackBerry Messenger. Jednotlivé kontakty v něm jsou jednoznačně identifikovány číslem PIN (personal identicification number). Toto číslo nemá nic společného s Vaší SIM kartou, nýbrž se samotným zařízením. Pomocí tohoto hexadecimálního čísla jsou totiž jednotlivá zařízení BlackBerry rozpoznávána v síti BlackBerry. Dále získáte neomezený internet ve vašem zařízení, možnost využívat oficiální sociální aplikace atd.

BlackBerry Messenger je jedinečný IM klient speciálně pro BlackBerry

Všechny datové přenosy poté putují přes síť BlackBerry, přičemž veškerá data jsou vždy minimálně dvoustupňově šifrována a vy tak máte jistotu, že k vašim datům se nemá šanci nikdo dostat. Právě tato vlastnost BlackBerry je trnem v oku některým státům, jak jste si mohli v poslední době všimnout.

Pokud se rozhodnete využívat BlackBerry bez služby BIS/BES, ale pouze s internetem do mobilu, pak vězte, že budete muset hledat aplikace třetích stran na emaily, IM a podobně. Každopádně každému zájemci o BlackBerry důrazně doporučuji si některou ze služeb BIS/BES aktivovat.

Fotoaparát

Fotoaparát nabízí rozlišení 3,2 Mpx a při focení můžete využít i autofocus. Při focení držíte telefon na výšku, pro fotografování však můžete využít jak trackpad, tak boční spoušť fotoaparátu. Spoušť na boku je dvoupolohová, tzn. že nejdříve namáčknete pro zaostření a posléze domáčknete pro zachycení scény. Pokud budete fotit přes trackpad, ten dvě úrovně nenabízí. Pokud jej stisknete, automatika scénu zaostří a okamžitě po zaostření ji vyfotí. To je šikovné, pokud chcete zachytit rychle nějakou situaci a nemáte čas na ruční zaostřování. Nastavení nenabízí přehršel funkci a jasně naznačuje, že nedržíte v ruce žádný fotomobil. Kvalita snímků je mírně nadprůměrná a na občasné momentky je více než dostačující. Navíc můžete při focení využít výkonnou LED, kterou lze použít i jako baterku.

Obrazovka fotoaparátu a galerie obrázků

Když už jsme u fotoaparátu, zastavme se také chvíli u videa. BlackBerry Pearl 3G natáčí video v rozlišení VGA (640 x 480 px) a to s frekvencí 25 snímků za sekundu. Samotné video musím označit za velmi slušné, zvuk zaznamenává kvalitně a video je plynulé. Výstupní soubor je pak ve formátu 3GP a jeho délka závisí na volné paměti přístroje. Musím pouze poznamenat, že video nelze natáčet jinam než na paměťovou kartu. Vzhledem k ceně by však bylo vhodné nabídnout již HD video.

Zábava

Pravděpodobně málokoho napadne při vyřčení slova BlackBerry právě tato vlastnost. BlackBerry však již dávno nejsou zařízení určena pouze pro manažery, kteří pouze píší emaily a telefonují. RIM nezapomněl na to, že se dnes mobilní telefon stává nejen prostředkem pro komunikaci, ale do jisté míry také malým zábavním centrem. Lidé si již zvykli mít v telefonu po ruce internet, hudbu, videa, galerie obrázků nebo hry. A všem těmto kritériím vyhovují i zařízení BlackBerry a Pearl není výjimkou.

Hudební přehrávač je velmi kvalitní

Díky 3,5mm jack konektoru si můžete kdykoliv připojit k telefonu vlastní sluchátka. Interní hudební přehrávač umožňuje třídit hudbu podle interpretů, alb, žánrů nebo podle seznamů skladeb. Seznamy skladeb si můžete přímo v telefonu i vytvářet. Hudbu si můžete přehrát ve formátech MP3, AMR-NB, AAC-LC, AAC+, eAAC+, WMA, Ogg Vorbis a dokonce v bezztrátovém formátu Flac. Video je dále podporováno ve formátech MPEG4, H.263, H.264 a WMV3 (například formáty AVI nebo MP4) a přehrává se vždy v režimu na šířku. Jelikož je displej vyšší než širší, je to zcela pochopitelné.

Oficiální aplikace Twitter, Facebook a videopřehrávač

Přehrávač můžete ovládat speciálními klávesami na horní hraně přístroje. Klávesy jsou tři – vpřed, vzad a hraj/pauza. Pomocí těchto kláves nemůžete přetáčet video ani hudbu, ale v samotném přehrávači to možné je.

Bohužel zde nenalezneme FM rádio a taktéž ani FM vysílač. Tento nedostatek však lehce kompenzuje možnost poslouchat internetová rádia přímo přes multimediální přehrávač a není problém je poslouchat přes EDGE.

Média, Hry a složka Stažené, kam se standardně instalují nové aplikace

Díky operačnímu systému si můžete také doinstalovat přehršel nejrůznějších aplikací. RIM má i svůj vlastní obchod s aplikacemi – AppWorld. Kolem podpory AppWorldu v ČR bylo v poslední době dost nejasností, ale od listopadu se konečně ČR dočkala plné podpory. Najdete na něm více než 10 000 aplikací, her a motivů, a to jak placených, tak zdarma.

Ani na hry se u BlackBerry nezapomíná. Přímo v zařízení najdete přeinstalované hry Texas Hold’em King 2, Brick Breaker (předělávka známé hry Arkanoid), Sudoku, Word Mole (speciální hra se slovy, bohužel jen v angličtině) a pak slovní hra, kdy zadáváním správných písmen střílíte parašutisty. Zvláště hra Word Mole je přímo skvělá pro procvičení angličtiny. Nové hry si můžete samozřejmě instalovat jak z AppWorldu tak od jiných vydavatelů. Navíc kromě aplikací přímo pro BlackBerry si můžete nahrát i klasické java hry a java aplikace.

Telefonování a telefonní seznam

Zařízení BlackBerry se proslavily hlavně díky svým pracovním schopnostem. Nesmí tedy chybět velmi podrobný telefonní seznam, kde vám snad nemůže chybět vůbec nic. Můžete přidávat jméno, přezdívku, společnost, funkci ve společnosti, vyzváněcí tóny, množství kontaktních údajů jako jsou emaily, čísla, PIN, fax, adresy, webové stránky, data narozenin, výročí a dalších detailů. Při telefonování můžete využít jak sluchátka telefonu, tak hlavního reproduktoru. Možnost připojit headset přes 3,5 mm jack nebo pomocí Bluetooth 2.1 je již samozřejmostí.

Nový kontakt a nahrávání zvuku

Na obrazovce se Vám při hovoru zobrazuje délka hovoru, hlasitost, datum, čas,vaše telefonní číslo a podobně.. To vše lze navíc změnit při použití jiných motivů. Samotné kvalitě hovorů nelze nic vytknout. Negativem je pouze to, že si naplno nevyužijete videohovory. Čelní kamerka totiž chybí.

Zprávy

Možnosti zpráv úzce souvisí s použitím služby BlackBerry. Pokud ji budete mít aktivní, pak získáte jedno z nejlepších komunikačních zařízení na trhu. Emailový klient si poradí jak s IMAP tak s POP, přičemž pro nastavení konkrétní schránky stačí zadat emailovou adresu a heslo k účtu. Emailové účty můžete rovněž spravovat z internetové aplikace speciálně pro BlackBerry. Tu nabízí každý operátor, který má BlackBerry ve své nabídce a vy si tam můžete přidat, odebrat nebo upravit nastavení jednotlivých emailových účtů. Nastavení v zařízení se vám automaticky upraví také.

Přihlašování k nastavení interního emailového klienta

Emailový klient si bez problémů poradí s přílohami i ve formátech Office a PDF. Podporuje HTML, umožňuje odesílat potvrzení o doručení nebo jej vyžadovat. Emaily můžete třídit, slučovat a tak dále. Možnosti jsou opravdu bohaté.

SMS zprávy jsou u operačního systému BlackBerry OS 5 tříděny do konverzací a seznam zpráv má také bohaté možnosti nastavení. MMS můžete mít buď sloučené s SMS zprávami, s emaily nebo i zvlášť.

Vytvoření emailu, nabídka a vytvoření nové emailové adresy

Díky pohodlné klávesnici je možné na perličce bez problémů napsat i delší text. Zvláště na modelu 9100 s half-qwerty je psaní opravdu radost.

Organizační funkce

Organizační funkce zařízení BlackBerry jsou bohaté. Nechybí nic důležitého a tak zde nalezneme poznámkový blok, úkoly, kalkulačku, správce souborů nebo záznamník zvuku. Skvělé možnosti nabízí kalendář, kde si můžete nahlédnout rozložení den, týden nebo měsíc, můžete si do něj synchronizovat různé externí kalendáře a ty poté barevně odlišit. Opět jsou možnosti velmi podrobné.

Hodiny s budíkem, kalendář v se zobrazením týdne a vyhledávání

Dále zde naleznete například správce hesel, což je aplikace trochu diskutabilní, ale pro zapomnětlivce jistě přínosná. V zařízení dostane také předinstalovaný kancelářský balík Documents To Go (Docs2Go). Ten umožňuje čtení a editování dokumentů, tabulek a prezentací. Neumožňuje však vytváření nových souborů. Pro tuto funkci si musíte zakoupit premiovou verzi programu.

Datové funkce

Jak zhodnotit datové funkce? Snad jen jednou velkou jedničkou. BlackBerry Pearl 3G, jak už název napovídá, si bez problémů poradí se sítěmi třetí generace. Internet je neoddělitelnou součástí zařízení BlackBerry a Pearl se dovede připojit nejrůznějšími způsoby. Můžete surfovat přes GPRS a EDGE, obojí ve třídě 10, nebo 3G. Rychlost přenosu HSDPA je 3,6 Mb/s a nechybí ani HSUPA a nepostrdatelné WiFi 802.11, podporující protokoly b/g/n. Když už jsme u těch bezdrátových technologií, tak musím ještě zmínit Bluetooth v2.1, které umožňuje jak posílání souborů tak spárování s ostatními Bluetooth zařízeními. Přes Bluetooth se připojíte i k počítači, stejně tak i pomocí microUSB konektoru. Přes ten se telefon i nabíjí.

Nastavení WiFi a nastavení automatického vypnutí/zapnutí zařízení

V telefonu naleznete také čip asistované GPS. Na volném prostranství není problém nalézt satelity do několika sekund, což mne velmi překvapilo. Svůj podíl na tom má právě A-GPS, jelikož si dodatečná data o poloze satelitů stahuje z internetu. Přímo v zařízení je dodáván i mapový software – BlackBerry Maps. Bohužel si stahují mapové podklady z internetu a hlasová navigace také chybí. To je jedna z nevýhod BlackBerry – zatím chybí kvalitní offline navigace. Veškeré navigační programy na BlackBerry si totiž stahují mapové podklady z internetu. K mapám BlackBerry se nedostanete bez aktivní služby BlackBerry.

Správa síťových připojení a BlackBerry Maps

Prohlížení internetu je možné díky internímu prohlížeči. Ten zobrazuje plnohodnotné webové stránky a práce s ním je velmi příjemná. Flash zde bohužel budeme hledat marně. Rychlost s WiFi je naprosto bezproblémová, trochu déle však trvá načítání stránek při připojení přes EDGE nebo ještě hůře – GPRS. V nové verzi OS BlackBerry 6 je však nový prohlížeč více než zdatným konkurentem prohlížečům v OS Andorid a iOS.

Zhodnocení

BlackBerry Pearl 3G je BlackBerry každým coulem a dělá své společnosti jen samou radost.

Při používání OS BlackBerry musíte zapomenout na všechno co znáte z Nokií, Sony Ericssonů nebo Samsungů. Operační systém BlackBerry je zkrátka jedinečný a celý pohled na problematiku operačního systému je u něj naprosto odlišný, než u konkurenčních OS.

Pro ty, kteří chtějí využívat všechny vymoženosti řešení BlackBerry a nechtějí s sebou nosit větší zařízení s full-qwerty klávesnicí, je perlička opravdu skvělou volbou. Můžete na ní pohodlně napsat i delší email nebo chatovat s přáteli na BlackBerry Messengeru.

Svými možnostmi a designem však může oslovit i odlišnou skupinu uživatelů. Tu, která se chce s telefonem bavit a chce, aby dobře vypadal. I to totiž BlackBerry Pearl 3G splňuje. Jediným faktorem, který může být malou překážkou, je cena. Pearl se totiž prodává za necelých 11 000 Kč, což není zanedbatelné. Navíc není zatím dostupný u žádného českého operátora. Ti ho do nabídky zahrnou až v roce 2011. Ale pokud dáte BlackBerry šanci, tak vás chytne a nepustí. A vy své investice nebudete litovat.

Zařízení BlackBerry Pearl 3G 9100 a 9105 pro test zapůjčily společnosti ShopBlackBerry a System4U, kterým tímto děkujeme.

blackberry-pearl-9100-3g
Klady
  • Kompaktní rozměry
  • Pohodlná klávesnice a optický trackpad
  • Otevřený operační systém
  • Skvělá správa emailů a kvalitní organizační funkce
  • Skvělá provázanost operačního systému s funkcemi BlackBerry
Zápory
  • Vyšší pořizovací cena
  • Pro 100% využití potenciálu je nutné využívat služeb BlackBerry
  • V OS verze 5 pomalejší prohlížeč
  • Zatím žádný kvalitní offline navigační software
Diskuze ke článku
Loren
dakujem za recenziu... fakt je opravdová perla!!! ale ja na BB nemám... :(((
cernica
kupila som si bielu perlu, ako je pisane v clanku, teba zabudnut na Nokiu, Samsung... je to cele ine, ale o to lepsie.
Velka spokojnost a aj vyzera skvelo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze