Sony Ericsson Hazel: recenze slušného vysouváku
recenze

Sony Ericsson Hazel: recenze slušného vysouváku

7

Ambiciózní model Hazel nabídne rozměrný nedotykový TFT displej s úhlopříčkou 2,6 palce, slušný 5 Mpx fotoaparát, plnou datovou výbavu zahrnující Wi-Fi a nástavby sítě 3G - HSDPA a HSUPA. Také má zvýšenou odolnost vůči kapalinám a prachu. Přečtěte si naši recenzi a zjistíte, jak si Sony Ericsson Hazel vedl v našem testu.

Nová řada Greenheart se zatím může chlubit pouze dvěma modely, z nichž oba jsou funkčně takřka identické. V této recenzi se podíváme na lépe vybaveného z této dvojky, a to model Hazel, který má ambice se stát trochu nástupcem modelů W995 nebo W705. Nabídne rozměrný nedotykový TFT displej s úhlopříčkou 2,6 palce, slušný 5 Mpx fotoaparát, plnou datovou výbavu zahrnující Wi-Fi a nástavby sítě 3G - HSDPA a HSUPA. Novinka je zaobalena v kabátku, který se chlubí zvýšenou odolností vůči prachu a ostřiku vodou. Výčet pak uzavírá přítomnost GPS modulu i povedená numerická klávesnice. Svým designem je pak stylizovaný do tvaru kolébky, což pomáhá pohodlnějšímu držení v ruce.


Oficiální fotografie - Sony Ericsson J20i Hazel

Technické parametry

Rozměry 102,5 x 49,5 x 16 mm
Hmotnost 120 gramů
Konstrukce vysouvací
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz
Displej

TFT, rozlišení 240 x 320 px, 16777216 barev, úhlopříčka 2,6"

Paměť 280MB + paměťové karty microSDHC až 32 GB
Otevřený operační systém ne / vlastní UI A200
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, stopky, úkoly, časovač, e-mailový klient
Multimédia JAVA 2.0 včetně 3D, multimediální přehrávač, FM rádio s RDS, YouTube, Widget Manager
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, LED diody nahrávání videa 640x480 (4:3) přední kamerka
GPS integrovaný GPS modul
Datové funkce Fast port, Bluetooth 2.0 (včetně A2DP profilu), GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (až 7,2MB/s), HSUPA (až 2MB/s), Wi-Fi
Baterie a výdrž Li-Pol 1000 mAh
Doba hovoru: až 600 minut
Pohotovostní režim: až 430 hodin (GSM)
Cena a dostupnost 7 000 Kč
duben 2010

Konstrukce, design: plastově, přesto kvalitně

Při pohledu na papírové parametry, kde není zmínka o přítomnosti kovových krytů přístroje, se může zdát, že nelze očekávat kvalitní zpracování. Avšak nic není tak zlé, jak se zdá. Výrobce avizuje, že při výrobě byly použity eko plasty, které ve mně zanechaly dobrý dojem. Plasty se neohýbají, a celkově jsou kvalitní. Zadní kryt na svém místě drží velice pevně, bez jakéhokoliv náznaku pohybu do stran. Přesto se při větším tlaku ozývají drobné pazvuky a skřípání.

Kvalita výsuvného mechanismu se výrobci povedla i nepovedla. Slova chvály budou na adresu výrobce směřovat za dobře zpracovaný mechanismus, bez větší vůle jak v zavřeném, tak i vysunutém stavu. Tady ale slova chvály končí. Pružina, která napomáhá vysunutí i zasunutí působí, jako by měla za sebou 80 let života. Zvláště při vysunutí je nutno pomocí prstu vysunout slider až do konečné polohy, pružina jako by zde nebyla přítomna. Při zavření je tato situace o poznání lepší, zde už dopomáhá pružina.

Svými rozměry 102 x 49,5 x 16 milimetrů čerpá inspiraci z modelu W995, který má takřka stejnou velikost. Překvapí o něco vyšší hmotnost 120 gramů, kterou už lze pocítit, ale stále je snesitelná. Na přední straně nalezneme již obligátní počet kláves, které jsou příznačné pro modely Sony Ericssonu. Jedná se o klávesy pro ukončení a příjem hovoru, čtyřsměrnou navigační klávesu s potvrzovacím středem a tlačítko pro práci s multitaskingem a dvě kontextové klávesy ocejchované symbolem čárky. Nad displejem se ukrývá senzor pro regulaci jasu displeje dle okolního osvětlení spolu s kamerou pro videohovory.

Na bocích telefonu se rozkládají klávesy pro ovládání hlasitosti a dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Také zde nalezneme jediný konektor celého telefonu, a to již archaický fast port. Na zadní straně si svoje místo zabral 5 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a diodovým bleskem. Ve spodní části se tísní poměrně kvalitní reproduktor.

Baterie a výdrž: z chyb poučen

Výrobce se vydal cestou, kdy své modely vesměs již osazuje adekvátním akumulátorem. V této novince se nachází 1000 mAh Li-ion baterie. O tom, že se jedná o slušnou hodnotu, vypovídá velmi dobrá výdrž, která se pohybuje při standardním používání kolem 4 až 5 dní, v režimu 2G. Během této doby bylo uskutečněno několik hovorů, zhruba dvě desítky minut surfování na webu prostřednictvím Wi-fi, poslech hudby, navíc jas byl na vyšších hodnotách, také bylo sporadicky zapnuto GPS. V případě využívání sítě 3G se pak výdrž dostane na zhruba 2-3 dny průměrného používání včetně datových funkcí. Suma sumárum, výdrž je více než chvalitebná.

Displej: už jsem skoro dospělý

V dané cenové kategorii kolem pěti tisíc korun překvapí relativně velký nedotykový displej, který nabídne úhlopříčku 2,6“ při rozlišení QVGA (240 x 320 bodů). Na displeji bychom sotva hledali nějaké mouchy. Pozorovací úhly i kontrast jsou dobré. Samozřejmě, pokud bychom jej porovnali s displejem typu AMOLED, bude se jednat o rozdíly do očí bijící. Nevýhodou je, že v menu telefonu nelze nastavit dobu podsvícení, smířit se musíme pouze s nastavením jasu. Navíc je sklíčko displeje vyrobeno z minerálního skla, které zaručuje jeho nepoškrábatelnost nebo alespoň zvýšenou odolnost vůči škrábancům. Odolnost musím vskutku potvrdit.

Klávesnice: velké lóóže

Klávesnice se rozkládá na ploše královského lože. Na první pohled se zdá, že psaní na této klávesnici by mohlo být velmi příjemnou záležitostí. Nelze zapřít skutečnost, že v praxi nabídne poměrně komfortní psaní s dobrou dávkou ergonomie. Je tu však několik ale. Především je to proměnlivá odezva různých kláves, kde některé mají dobrou odezvu, ostatní jsou však jakyo b mělké, s menší odezvou. Jako uživatel s většími prsty postrádám jakékoliv hmatové rozlišení. Jednotlivé klávesy nejsou od sebe rozlišeny žádným prvkem, jedná se tak skoro o jednolitou plochu. Přes uvedené výtky patří klávesnice k tomu lepšímu mezi hardwarovými numerickými klávesnicemi.

Klávesy umístěné pod displejem mají dostatek místa a po stránce velikosti si není na co stěžovat. Pouze levá klávesa kontextová klávesa měla při stisku tendenci povrzávat, ale to může být problém pouze námi testovaného kusu.

Uživatelské prostředí: A200 s inovovanou úvodní obrazovkou

Již dlouhá léta, „ z dob jeskynních maleb “ se setkáváme s nezměněnou platformou A200, která nabízí stejné, leč přívětivé uživatelské rozhraní. Za co jsem vždy výrobce Sony Ericsson chválil, byl předinstalovaný obsah, konkrétně velmi povedené a líbivé schémata a tapety, některé i jako flash animace. Na rozdíl od jiných výrobců zde výrobce nešetřil svou fantazií ani kreativitou a ani tato novinka nevybočí řady. Nabídne čtyři líbivá témata, jedno téma pak dokonce se symbolikou Green Heart a logem, značícím sympatie a pouto s ekologií a životním prostředím.


Úvodní obrazovka a hlavní menu

Charakterizující prvky této platformy jsou zastoupeny i zde. Je to například dobrá indikace aktuálního stavu baterie v procentech, takřka plnohodnotný multitasking, kdy můžeme mít na pozadí spuštěno několik různých aplikací, her a utilit, bez viditelného zpomalení. Velkou inovací je vylepšení úvodní obrazovky, která je nyní inteligentnější a navázala vzdálený kontakt s aktivním pohotovostním režimem, který je doménou Nokií. Na úvodní obrazovce se nyní můžou zobrazovat aktuální i nadcházející události přímo z kalendáře či úkolů, zvolit ovšem můžeme také sociální sítě Facebook, Twitter nebo ekologického klienta Eco Mate.


Aktualizace software a vylepšená hlavní obrazovka

Telefonní seznam: s obráncem proti nežádoucím ruchům

Novince neschází kvalitní telefonní seznam, který pojme až 2000 vícepoložkových záznamů. Každý záznam může obsahovat široké spektrum informací, včetně poznámek. Můžeme přiřadit vlastní vyzvánění i obrázek, poznámku, datum narozenin i telefonních čísel. Jednotlivé kontakty či celý telefonní seznam můžeme zálohovat přímo na paměťovou kartu. K lepšímu komfortu a kvalitnějšímu zvuku při hlasovém hovoru vypomůže nová funkce Noise Shield, která má za úkol eliminovat nežádoucí ruchy a zvuky. Druhou funkcí je pak Clear Voice, která zkvalitňuje a zesiluje výsledný hlas. V praxi se opravdu nejedná pouze o marketingovou funkci.


Telefonní seznam a jeho možnosti

Zprávy: konverzace navíc (a)sociálně

V oblasti zpráv může novinka, ale celkově i daná platforma, hrát v konkurenci první housle. Při psaní nové textové či multimediální zprávy je k dispozici jednotný editor, kde lze snadno vložit obrázek, zvukový klip, videoklip, poznámku či jiný obsah. Rovněž je přínosem i možnost přímého vložení grafického smajlíka či emotikonu, bez nutnosti vyťukávání jednotlivých znaků. Při psaní dochází k odečtu znaků, ale až k závěru, od posledních dvaceti znaků. Pro rychlejší psaní je připravený prediktivní slovník T9 s možností aktivace i deaktivace diakritiky. Úložný prostor není nijak svázán paměťovým limitem, čili paměť je sdílená s interní pamětí telefonu. Přijaté zprávy můžou být zobrazovány ve starém stylu s klasickým náhledem nebo v modernější formě pomocí konverzace.


Oblast zpráv včetně integrace klienta Facebook

Telefon dále nabízí též e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. Drobnou inovací je přímá integrace Facebook klienta do prostředí zpráv, kromě přijatých sms/mms zpráv můžeme číst i přijaté zprávy ze serveru Facebook.

Zábava a multimédia: zase ten fast port

U vyšších modelů už dávno výrobce opomenul kastování do tří jako je CyberShot nebo Walkman, pro vyšší modely připravil ucelenou třídu Entertaiment. Tento model sice neatakuje high-end modely, přesto jim sahá na kotníky. V útrobách novinky najdeme kvalitní multimediální centrum, jehož pýchou je zvláště hudební přehrávač, který nabídne mnoho různorodých grafických stylů, například alá gramofonová deska.


Hudební přehrávač a jeden z možných vzhledů

Pro okořenění hudebního projevu je nachystán ekvalizér s napevno předinstalovanými předvolbami jako je MegaBass, výšky, hlas, basy nebo normální projev. Bohužel není možné si vytvořit vlastní profil, nebo upravit stávající profil. Oblíbené písně lze přidat do vlastního seznamu skladeb. Citově založení jedinci přivítají funkci SensMe, která třídí skladby dle aktuálního citového rozpoložení (smutek, dobrá nálada…). Hudební výstup do sluchátek se řadí mezi špičku, bohužel pro připojení vlastních sluchátek je nutno použít redukci. 3,5 mm jack nebyl opět z nepochopitelných důvodů zakomponován.


Obchod s aplikacemi a hrami PlayNow a java hra QuadraPop

Jako dva protipóly působí předinstalovaný obsah her a aplikací. Co se týče her, je situace žalostná, výrobce pro nás připravil pouze jednu hru QuadraPop. V aplikacích byl výrobce o poznání štědřejší. Nalezneme zde aplikace s ekologickým námětem, aplikace která nám poslouží místo papíru při nákupu v obchodě, pak odkazy na přístup k sociální síti Facebook a YouTube. Připravena je i čtečka QR kódů NeoReader. Ti, kdo se chystají na dovolenou, jistě uvítají známou aplikaci pro předpověď počasí Accu Weather. Pro uložení libovolného obsahu je připravena dostatečná interní paměť o kapacitě 280 MB. Komu by se zdál tento prostor nedostatečný, může využít slot externí paměti na paměťové karty typu MicroSDHC až do velikosti 16 GB.


Nabídka vestavěných java aplikací AccuWeather, Eco Mate, Nákupní seznam, Tracker

Fotoaparát: s bleskem raději ne

Fotoaparát, nacházející se na zadní straně, nabídne čip o rozlišení 5 Mpx a produkuje snímky dobré kvality. Snímky ovšem často vykazují vady. Na některých snímcích je patrná chromatická aberace nebo tzv. soudkovitost. Z dob telefonů řady CyberShot jsou připraveny bohaté možnosti, jak vylepšit snímek. Můžeme zvolit několik velikostí rozlišení snímku a volit kvalitu komprese snímku. Pro ty, kdo se příliš nevyznají v nastavení snímků, jsou připravené režimy scén. Také můžeme nastavovat vyvážení bílé či expozici. Samotná kvalita snímků za ideální počasí spadá do mírného nadprůměru. V nočních podmínkách nebo špatném světle pomůže diodový blesk. Jeho funkci ale spíše využijete pro přisvětlení zámku dveří. Proč to říkám? Při pořizování snímků má diodový blesk velmi špatnou automatiku a nedokáže rozpoznat ani indikovat sílu výsledného osvětlení. Tudíž snímky jsou po celé ploše značně přesvětlené, neostré a takřka nejde rozpoznat, co jsme fotili.


Prostředí fotoaparátu

Zapomenout nesmíme ani na možnost pořizování videií v rozlišení VGA ( 480 x 640 bodů ) při 30 snímcích za vteřinu.

Zkušební fotografie Sony Ericssonu Hazel


Exteriér


Interiér a makro

Organizační funkce a GPS: transformace na domácí obrazovku

Výrobce v novince připravil GPS modul. Jeho využití je však vzhledem k chybějícímu operačnímu systému omezené, nicméně není důvod k smutku. Již v základech telefonu nalezneme poměrně kvalitní software Wisepilot.Tuto aplikaci je možné využívat k plnohodnotnému navigování, přesto je tu pár vad na kráse. Aplikace si stahuje mapové podklady z internetu, takže je nutno mít neomezený datový paušál a je nepoužitelná v roamingu. Další vadou je, že aplikace, konkrétně tedy hlasová navigace, není zdarma - je nutno zakoupit licenci. I přes tyto mínusy je ovšem samotný software velice vydařený, oproti jiným programům konkurence není o nic ochuzen. Fixace satelitů je velice rychlá a zpravidla se vejdeme do časové relace tří minut za studeného startu bez asistence operátora.


Navigační java aplikace Wisepilot

Organizačním funkcím nic nechybí. Základ již tvoří léty ověřený kalendář s mnoha typy náhledů, poznámky a úkoly. Položky z kalendáře mohou být nově zobrazovány v pohotovostním režimu na hlavní obrazovce. Pro buzení můžeme využít několikanásobný budík, jehož buzení lze nastavit v konkrétní den nebo pro vícero dní.

Datové funkce: jen ten prohlížeč

Datové funkce jsou v této novince napěchovány až po okraj. Využívat můžeme od méně pokročilých GPRS a EDGE třídy 10, přes 3G s nástavbami HSDPA s rychlosti 7,2 Mbps a HSUPA 2 Mbps, až po bezdrátové sítě Wi-Fi s protokoly b/g.

Vestavěný internetový prohlížeč NetFront verze 3.5 nabízí velice slušný komfort. Podporuje klávesové zkratky, zoomování stránek a zvládne i Flash v lite verzi. Nedělá mu tudíž problém přehrávání YouTube videií. Odvrácenou stranou mince je fakt, že vykreslování stránek není nejrychlejší, Zamrzí také chybějící možnost otevření více stránek najednou.

Zhodnocení: nejlepší vysouvák ? Proč ne

S nadsázkou a bez okolků si dovolím tvrdit, že tento „vysouvák“ patří ve své cenové kategorii mezi to nejlepší co lze nalézt. V poměru cena/výkon nabídne velmi dobrý výsledek. Dostaneme Vyspělé funkce GPS, kompletní datovou výbavu včetně Wi-Fi nebo poměrně slušný fotoaparát, který však nelze nazvat nadprůměrný. Výrobce připravil navíc i několik inovativních funkcí, jako je druhý mikrofon pro eliminaci nežádoucích zvuků při hlasovém či video hovoru, vylepšil domácí obrazovku o aktivní pohotovostní režim, který umožňuje zobrazovat jednotlivé položky kalendáře nebo aktualizace ze sociálních sítí. Plusem této novinky je rovněž její ekologické zaměření, slušné dílenské zpracování a nepoškrábatelné sklíčko displeje. Pokud této novince odpustíme konektor fast port, může Hazel oslovit poměrně slušnou porci uživatelů, toužících po nedotykovém mobilu se slušnou výbavou a dobrou cenou

Sony Ericsson J20i Hazel můžete zakoupit na značkovém e-shopu Sony Ericsson
sony-ericsson-hazel
Klady
  • prostorná ergonomická numerická klávesnice
  • plná datová výbava
  • displej pokrytý tvrzeným minerálním sklem
  • vylepšená domácí obrazovka
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • GPS modul
  • potlačení a eliminace nežádoucích zvuků při hovoru
  • zvýšená odolnost vůči prachu a vodě
  • výborný hudební výstup do sluchátek
Zápory
  • chybí 3,5 mm jack
  • plastové zpracování
  • v balení telefonu není takřka žádné příslušenství
  • fotoaparát by mohl podávat lepší výsledky
  • aplikace Wisepilot je v trial licenci
Diskuze ke článku
David Svoboda
Zdravím,měl bych pár dotazů.První by byl,jak je možné,že na mojí widget ploše mám pouze Facebook,Walk Mate a kalendář?..nemá tam být toho více,další by byl jaké aplikace můžu použít přes Wi-Fi,například Facebook nebo nějakou navigaci?..taky jsem nikde nemohl najít Wisepilota a poslední dotaz by byl ohledně youtube,chtěl jsem se kouknou na video,ale vůbec se mi nechtělo přehrávat,přestože příjem Wi-fi je hodně velký..děkuji za odpoveďy s pozdravem David Svoboda
Mikola
Po 14 dnech od zakoupení této super mašinky za neuvěřitelných necelých 3500 Kč a intenzivním používání a zkoušení všech funkcí a množství nainstalovaného SW mohu říci, že jsem šťastným majitelem malého technického zázraku. Přívětivost ovládání v porovnání s dotykovými mobily je o kus dál. Snad jsem nic nezakřiknul a ta krásná hračka mi nějakou dobu bude dělat radost :-) Mikola Kolami
Romika
jsem nadmíru spokojená s tímto telefonkem je prostě super už ho skouším na 3 měsíc i fotky se mi daří mít pěkné.Romika
Mikvele
Super telefon pro nenáročné i náročné.Po 4 měsících co jsem o něj přišel jsem si ho pořídil o5,ale musím říci,dalo to fušku,už se přestaly vyrábět!Dojížděj zásoby a je o ně velký zájem...Jsem s ním nad míru spokojen...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze