Nejlepší mobilní telefony do 3 000 Kč pod vánoční stromeček

10

Čas Vánoc se kvapem blíží a mezi časté dárky bezesporu patří mobilní telefony. Začali jsme pěkně odspodu a v našem prvním díle jsme se zaměřili na naprosté low-endy. Cenovou hranici jsme nastavili na hodnotu tří tisíc korun.

Za mobilní telefon již dnes nemusíte utratit horentní sumu peněz. I za nízkou cenu lze pořídit velmi zajímavý kousek. Navíc každým rokem ceny telefonů zásadně klesají. Jako příklad může posloužit srovnání s loňským rokem. Tehdy jsme ve stejném výběru, tedy v telefonech do tří tisíc korun, mohli doporučit pouze jeden model s otevřeným operačním systémem. Letos jich bude mnohem více. Naopak telefonů bez otevřeného operačního systému ubylo. V každém případě můžete i v této cenové kategorii očekávat rychlá data, mnohdy Wi-Fi a GPS a výjimkou není ani solidní fotoaparát. Příjemným překvapením je i několik modelů podporujících dvě SIM karty.

Přehled vybraných telefonů

Telefon Průměrná cena
LG T500 Dakota 1 800 Kč
Nokia C2-01 2 000 Kč
Vodafone 858 Smart 2 200 Kč
Sony Ericsson txt 2 400 Kč
T-Mobile Move 2 400 Kč
Nokia C2-02 2 500 Kč
Samsung C6112 2 700 Kč
Sony Ericsson Elm 2 900 Kč
LG Optimus Me 3 000 Kč
Samsung Galaxy Mini 3 000 Kč

Do našeho výběru jsme zařadili pouze modely, které lze aktuálně sehnat v ceně do 3 000 Kč včetně. Zároveň jsme také kladli důraz na to, aby nešlo o velmi staré kousky. Pokud však šlo o opravdu povedený model, byla mu udělena výjimka. Stejně jako loni se v tomto výběru nevyskytuje značka HTC. Žádný její model totiž neseženete do tří tisíc korun. Letos jsme se také rozhodli výběr rozdělit na „hloupé“ a „chytré“ telefony.

Telefony bez otevřeného operačního systému

LG T500 Dakota

Jedná se o základní model jihokorejského výrobce. Zaujmout by však mohl svým dotykovým displejem, povedeným prostředím a pohotovostní obrazovkou, na kterou můžete poskládat widgety. Vnitřní paměť o velikosti 60 MB snadno rozšíříte paměťovými kartami. Z LG T500 se tak může stát i hudební přehrávač, neboť 3,5 mm jack konektor je samozřejmostí. V nouzi jej můžete využít i k prohlížení internetu. Připraveny jsou technologie GPRS a EDGE. Bezdrátový přenos zajistí Bluetooth. Momentky pořídíte 2Mpx fotoaparátem. Drobné nedostatky zamaskuje velmi nízká cena.

Tip: Recenze LG T500 Dakota – Dotykáč pro děti a teenagery

Průměrná cena LG T500 Dakota na našem trhu je 1 800 Kč.

Nokia C2-01

Zástupkyně klasických telefonů nabízí kvalitní 2 palcový displej s jemným rozlišením. Potěší také pohodlná alfanumerická klávesnice. Prostředí je všem dobře známé S40, ve kterém běžný uživatel nebude postrádat žádnou důležitou funkci. Kalendář, kalkulačka či budík jsou samozřejmostí. Vhod přijde 3 megapixelový fotoaparát nebo možnost záznamu videa. Internet můžete navštívit díky sítím 3G. Nokii můžete použít i jako hudební přehrávač. Nechybí ji slot pro paměťové karty a překvapí slušným hudebním výstupem. Pořídit si můžete také model C2-00 nabízející podporu dvou SIM karet.

Tip: Recenze Nokia C2-01 – 3G z levného kraje

Průměrná cena Nokie C2-01 na našem trhu je 2 000 Kč.

Nokia C2-02

Máte-li v oblibě telefony s vysouvací konstrukcí, mohla by vás oslovit právě tato Nokia. Dalším jejím trumfem je koncepce Touch and Type. Co to znamená? Nabídne dotykový displej, ale zároveň i klasickou alfanumerickou klávesnici. Displej je odporový a lze je ovládat i nehty. Telefonu nechybí datové přenosy EDGE, Bluetooth nebo 2 megapixelový fotoaparát. Dobře Nokia poslouží vyznavačům hudby, a to díky podpoře paměťových karet. V prodeji můžete narazit i na pohled identické modely C2-03 a C2-06. Liší se barvami a v případě modelu C2-03 podporou dvou SIM karet.

Tip: Recenze Nokia C2-02 – Finská klasika střižená dotykem

Průměrná cena Nokie C2-02 na našem trhu je 2 500 Kč.

Samsung C6112

Další vysouvák pochází od Samsungu. Opět jde spíše o základní model, u kterého se ale můžete spolehnout na klasické, ryze klávesnicové ovládání. Za velmi sympatickou cenou se ukrývají datové technologie GPRS a EDGE. Interní paměť 128 MB rozšíříte kartami microSD a rázem Samsung poslouží jako MP3 přehrávač. Limitující tak mohou být dodávaná sluchátka, neboť vlastní si nepřipojíte. Nechybí ani fotoaparát s rozlišením 2 megapixely. Hlavním trumfem tohoto Samsung je však podpora dvou SIM karet.

Průměrná cena Samsungu C6112 na našem trhu je 2 700 Kč.

Sony Ericsson Elm

Jde o starší kousek, který však nyní spadl pod tři tisíce korun. Rázem se z něj stává jeden z nejlepších telefonů s poměrem cena/výkon. Prostředí používá osvědčenou platformu A200. Kvalitní je displej i klávesnice. Perfektně vybavený je telefon po datové stránce. Nechybějí rychlé technologie HSDPA či HSUPA. Přítomna je i dokonce Wi-Fi. Skvělý je také 5 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou. Hodit se může i čip GPS. Zamrzí jen absence standardních konektorů.

Průměrná cena Sony Ericssonu Elm na našem trhu je 2 900 Kč.

Sony Ericsson txt

Jediný kousek v našem výběru pyšnící se plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, která je umístěna pod horizontálně orientovaným displejem. Txt běží na platformě od Sagemu, což sice znamená velmi rychlé prostředí, ale smířit se musíte s absenci multi-taskingu, který jinak býval u Sony Ericssonů standardem. Z výbavy pak překvapí slušný 3 Mpx fotoaparát. Samozřejmostí je provázanost se sociálními sítěmi, byť bez podpory rychlý dat 3G. Základní paměť snadno rozšíříte paměťovými kartami.

Průměrná cena Sony Ericssonu txt na našem trhu je 2 400 Kč.

Telefony s otevřeným operačním systémem

LG Optimus Me

Základní telefon od LG mající operačním systém Android. Ten najdete ve verzi 2.2 Froyo. Optimus Me pohání 600 MHz procesor. Prostředí je díky tomu poměrně plynulé. Pozor si musíte dát na správu operační i interní paměti. Jen průměrný je displej, kde vzhledem k nižšímu rozlišení mohou být některé popisky hůře čitelné. Výbava je však velmi dobrá. Nechybí rychlá data, Wi-Fi nebo GPS. Spousta her a aplikací si navíc doinstalujete díky Android Marketu. Překvapením je plná verze programu pro tvorbu a editaci Office dokumentů. Základní fotoaparát poskytuje maximální rozlišení 3 megapixely.

Tip: Recenze LG Optimus Me: recenze malého chytrolína

Průměrná cena LG Optimus Me na našem trhu je 3 000 Kč.

Samsung Galaxy Mini

Přímý konkurent pro LG Optimus Me. Nabízí však větší displej, avšak se stejným rozlišením. Rastr je tak již viditelný pouhým okem. Prostředí obstarává Android 2.3 Gingerbread s nadstavbou TouchWiz. O rychlost se stará 600MHz procesor a grafický akcelerátor Adreno 200. Opět nechybějí rychlá data, Wi-Fi či GPS. Spousta her a aplikací si navíc doinstalujete díky Android Marketu. Fotoaparát nabízí 3 megapixely a natočí VGA video.

Tip: Recenze Samsung Galaxy Mini – Můj první smartphone

Průměrná cena Samsung Galaxy Mini na našem trhu je 3 000 Kč.

T-Mobile Move (Alcatel OT 908)

Původem telefon od Alcatelu vzal pod patronát nadnárodní operátor T-Mobile. Opět jde o telefon s operačním systémem Android 2.2 Froyo. Nadstavba je decentní a přesto praktická. Například z odemykací obrazovky se můžete rychle dostat ke zprávám. Rychlost zajišťuje 600MHz procesor a především 512 MB paměti RAM. Chybět nemůže HSDPA, Wi-Fi či GPS. Potěší bohatá softwarová výbava od výrobce. Spoustu dalších her a aplikací si navíc doinstalujete díky Android Marketu. Fotoaparát disponuje rozlišením 2 megapixely. Překvapením je možnost nahrávat video až v rozlišení 800 x 480 pixelů. Kompromisem za nízkou cenu je jen velmi obyčejný displej.

Tip: Recenze T-Mobile Move – šedá myš s Androidem

Průměrná cena T-Mobilu Move na našem trhu je 2 400 Kč.

Vodafone 858 Smart

Dnešní výčet zakončuje další zástupce smartphonů od Vodafonu. Zároveň jde o nejlevnější chytrý telefon s operačním systémem Android 2.2 Froyo v našem výběru. Vše ovládáte výhradně skrz dotykový displej a senzorové klávesy. Chod zajišťuje 528MHz procesor, který má s telefonem občas plné ruce práce. Výbava je však velmi dobrá. Nechybí rychlá data, Wi-Fi nebo GPS. Spoustu her a aplikací si navíc opět doinstalujete díky Android Marketu. Fotoaparát dokáže pořizovat až 2 megapixelové snímky a natočí QVGA video. Specialitou Vodafonu 858 Smart jsou výměnné kryty, které si můžete i sami vytvořit.

Tip: Recenze Vodafone 858 Smart – S cenou proklatě nízko

Průměrná cena Vodafonu 858 Smart na našem trhu je 2 200 Kč.

Diskuze ke článku
asteroid
tak tohle uz je sila, kopirka mobilmanie jak svine, jeste nejaky dva sasky posadte pred kameru a zacnete natacet Tyden mobilnetove - trapas...
crank
Autorovi bohuzial asi nic nehovori Samsung S5610, jednoznacne lepsi, ako vsetky v clanku uvedene mobily bez OS.
Honza
Myslím že když uděláte tento článek s telefony od 3 do 5 tis. Korun tak se nezavděčíte nejen mě ,Díky
jenjá
děkuji za bezva článek...opravdu mi pomohl...a i názor pana "crank".na focení s telefonem Samsung....děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze