Vybíráme High-end mobil pod stromeček

43

Čas Vánoc se kvapem blíží a mezi časté dárky bezesporu patří mobilní telefony. Náš seriál začneme od těch nejlepších telefonů, které v současnosti nabídnou téměř všechny možné funkce. Vybrali jsme šest nejlepších!

Dnešní high-end telefon už bez dlouhého přemýšlení musí obsahovat nějaký pokročilý operační systém. Naprostou samozřejmostí je bezchybná datová výbava, velký displej a kvalitní zpracování. Po takovýchto přístrojích sáhnou většinou ti, co hledají opravdu to nejlepší, co dnešní stav technologie v mobilech nabízí. Proto se nelze divit cenovkám, které těmto telefonům náleží. Všechny námi vybrané modely cenou převyšují hranici 10 tisíc korun. Za tučný finanční obnos se vám však odvděčí nekompromisní výbavou a mnohdy i zcela nevídanou funkcí. V dnešním předvánočním díle jsme pro vás vybrali šest, dle naší redakce, nejlepších high-end mobilních telefonů.

Telefony jsou uvedeny abecedně

Apple iPhone 4

Mezi nejvybavenější telefony patří i nejnovější iPhone. Ve své čtvrté generaci již konečně dospěl a vyrovnal se těm lepším telefonům konkurenčních výrobců. Mezi jeho hlavní trumfy patří bezkonkurenční displej a již proslulé ovládání, které je velmi pohodlné. Stejně tak výkonově patří iPhone 4 mezi naprostou elitu. To oceníte zejména při hraní kvalitních her. Nespornou výhodou iPhonu 4 je aplikacemi nabitý App Store. Fotoaparát nabízí sice „jen“ 5 megapixelů, výsledky jsou však nadprůměrné. Co by však Applu v této kategorii mohlo srazit vaz je absence aktivního pohotovostního displeje, místy omezenost (iTunes apod.) či stále chybějící plnohodnotný multi-tasking. Někomu by také mohla vadit relativně vysoká cena.

Apple iPhone 4 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si recenzi Apple iPhone 4

Průměrná cena Apple iPhonu 4 na našem trhu je 17 000Kč.

HTC Desire HD

První na řadu přichází nejmladší zástupce této prestižní kategorie. Může se ovšem pyšnit i mnoha dalšími nej. Díky 4,3 palcovému displeji nejde o žádného drobečka a v menších rukou se stává hůře ovladatelným. Do obřího těla se ovšem vměstnal rychlý 1GHz procesor, silná grafická akcelerace a u konkurence nevídaných 768MB paměti RAM. Dále můžete počítat s operačním systémem Android 2.2 s nadstavbou HTC Sense. Slabinou telefonu je podprůměrný fotoaparát, který ač se chlubí 8 megapixely, předvádí velmi nepřesvědčivé výkony. Průměrný je také zvukový výstup a nepotěší ani výdrž baterie, která je u výkonných telefonů problémem. Poslední výtka je směřována k zadním krytům, které právem nebudí mnoho důvěry. Pokud však hledáte maximálně výkonný telefon, HTC vaším nárokům vždy vyhoví.

HTC Desire HD - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si recenzi HTC Desire HD

Průměrná cena HTC Desire HD na našem trhu je 14 000Kč.

Motorola XT720 Milestone

Z našich končin se Motorola před několika lety téměř úplně stáhla. Poslední dobou se však blýská na lepší časy. Americký výrobce vsadil na operační systém Android a asi nejzajímavějším telefon na našem trhu je právě XT720 Milestone. Jeho hlavním trumfem oproti konkurenci je 8 megapixelový fotoaparát, doplněný o xenonový blesk. Ostatní parametry lehce zaostávají, ale nejde o nic nezkousnutelného. Android se v modelu XT720 vyskytuje ve verzi 2.1. Procesor je taktován na 720 MHz a je k dispozici 256 MB RAM. V základním balení také naleznete HDMI kabel, pomocí kterého telefon snadno propojíte s televizí.

Motorola XT720 Milestone - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si preview Motoroly XT720 Milestone

Průměrná cena Motoroly XT720 Milestone na našem trhu je 11 000Kč.

Nokia N8

Představovat letošní vlajkovou loď finského výrobce by bylo nošením dříví do lesa. Jde o jediného zástupce s operačním systémem Symbian v této kategorii. Konkrétně jde o nejnovější verzi s označením Symbian^3. Ten doznal citelných vylepšení a alespoň se přiblížila konkurenčním systémům. Mírným zklamáním zůstávají hardwarové parametry. 680MHz procesor a 256 MB paměti RAM není nic oslnivého a při práci si Nokia N8 občas postaví hlavu a nechá vás nějakou tu vteřinu čekat. Více než spokojeni však budete s fotoaparátem. Ten se právem pasuje na nejlepší v mobilních telefonech. Nabízí rovných 12 megapixelů a xenonový blesk. Specialitou Nokie N8 je funkce USB host. Pomocí přibalené redukce si připojíte klávesnici či flash disk přímo k telefonu. Vhod přijde i přítomnost microHDMI konektoru. Pokud hledáte špičkový mobilní telefon a z nějakého důvodu nechcete Android, mohla by Nokia N8 být vynikající volbou.

Nokia N8 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si recenzi Nokie N8

Průměrná cena Nokie N8 na našem trhu je 13 000Kč.

Samsung i9000 Galaxy S

Vlajková loď korejského výrobce se těší velkému zájmu a takřka přímo konkuruje HTC Desire HD. Také nabízí obří displej, který se pyšní technologií Super AMOLED. Spokojeni budete i s hardwarovou výbavou. Procesor je taktovaný na rovný jeden GHz a k dispozici je 512 MB RAM. Trošku pozadu je operační systém. Jde sice o Android, ovšem ve starší verzi 2.1. Nadstavbou je tradiční TouchWiz 3.0. Průměrných hodnot dosahuje 5 megapixelový fotoaparát, kterému ovšem z nepochopitelných důvodů chybí jakýkoli blesk. Telefon je vyroben převážně z lesklých plastů. Na jednu stranu tedy působí velmi stylově, opačnou stranou mince je trochu horší dílenské zpracování. Pokud tedy hledáte funkcemi prošpikovaný telefon s pěkným designem, zařaďte si Galaxy S do hledáčku.

Samsung i9000 Galaxy S - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si recenzi Samsungu i9000 Galaxy S

Průměrná cena Samsungu i9000 Galaxy S na našem trhu je 12 000Kč.

Sony Ericsson Xperia X10

Švédsko-japonský výrobce se letos ještě těsně udržel v této prestižní kategorii. Jeho zástupce je nejstaršího data narození a bohužel je to na něm v některých ohledech vidět. I přesto zdatně konkuruje jak kvalitním displejem tak 1GHz procesorem a 256 MB RAM. Bohužel zřejmě právě nižší paměť RAM má za následek občasné zpomalení chodu telefonu. Ještě donedávna se Xperia X10 navíc musela spokojit s prehistorickou verzí operačního systému. Nyní sice již běží na Androidu 2.1, to je však oproti nejlepší konkurenci stále málo. Užitečnou funkcí Xperie X10 je aplikace Timescape, která slučuje všechny události vašich přátel. Sony Ericsson Xperia X10 tak potenciální zákazníky láká hlavně na zajímavý a neokoukaný design.

Sony Ericsson Xperia X10 - oficiální fotografie

TIP! Přečtěte si recenzi Sony Ericssonu Xperia X10

Průměrná cena Sony Ericssonu Xperia X10 na našem trhu je 13 000Kč.

Tímto končí 1. díl předvánočního poradce. Na další díly se můžete těšit již v nejbližší době. Pokud se potřebujete s něčím poradit či máte dotaz ohledně výběru telefonu, nebojte se s ním podělit v diskuzi pod článkem. Rádi vám odpovíme.

Diskuze ke článku
pabur
a co nejaky smartfon s Windows phone7??? a preco ste dali samsung galaxi S (jeden z najlepsich androidov) za nokiu n8 alebo za motorolu XT720 milestone??
Martin Pultzner
Dobrý den,
Windows Phone 7 jsou prozatím systém s příliš mnoha omezeními, které do high-endových telefonů rozhodně nepatří. Příští Vánoce se ale telefon s tímto systémem určitě v přehledu objeví, pokud bude většina věcí vylepšena.

Jedná se o přehled, nikoliv o žebříček. Telefony jsou seřazeny abecedně, což jsem na začátek také dopsal (a přehodil první dva telefony, aby to souhlasilo).
Pawel
Tak tohle jsou zrovna telefony mezi kterýma se nemohu už delší dobu rozhodnou a fakt nevím který koupit.Poradíte ? Telefon chci na zábavu.
Michal Pavlíček
Záleží, co si pod pojmem zábava představujete. Pokud chcete hrát kvalitní hry vybírejte mezi iPhonem 4 a HTC Desire HD. Pokud vám jde hlavně o dobrý zvuk, určitě vyřaďte HTC Desire HD a Xperii X10.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze