USB-C mělo rozlišovat staré a nové telefony, realita je ale jiná

Glosa
44
USB-C mělo rozlišovat staré a nové telefony, realita je ale jiná

Za chvíli to bude už pět let, co byla schválena finální specifikace USB konektoru typu C. To je dlouhá doba, obzvláště v tak dynamickém odvětví, jako je elektronika. Jenže i po tom všem čase a snaze protlačit nový standard na nás výrobci pořád chrlí telefony s micro USB. Namísto slibovaného sjednocení tu máme naopak větší zmatek. USB-C totiž nevytyčuje hranici mezi novými a starými přístroji, ale spíše mezi těmi drahými a levnějšími.

Osobně se mi vznik nového standardu USB-C příliš nezamlouval. Když se v minulosti podařilo protlačit microUSB konektor do většiny telefonů, hodně se tak usnadnil život. Stačí si jenom vzpomenout na devadesátá léta, kdy jste někam odjeli bez nabíječky. Pokud jste měli Nokii, tak jste byli zachráněni někým z okolí, ale u „exotických“ značek to znamenalo, že se z telefonu stane těžítko. Situace je nyní o to komplikovanější, že musíte živit nejenom hladový telefon, ale i spoustu dalšího příslušenství.

Situace je nyní o to komplikovanější, že musíte živit nejenom hladový telefon, ale i spoustu dalšího příslušenství.

V roce 2015 to ale vypadalo, že pokrok nejde zastavit a všichni s novým telefonem a novými sluchátky přejdeme na USB-C. Kromě souměrnosti konektoru to mělo přinést i lepší sepětí se světem notebooků, lepší přenosové rychlosti a další výhody. Společně s dovětkem, že tohle je ten poslední konektor, který budeme kdy potřebovat, protože časem se stejně ve všem přejde na bezdrátové připojení.

Jenomže měsíce se měnily v roky a očekávané nahrazení ne a ne přijít. Vlajkové lodě si samozřejmě nemůžou dovolit „trapné micro“, ale i velké značky vám bez okolků prodají takto vybavenou střední třídu. Ještě horší je situace v oblasti příslušenství, protože hledat cokoli s USB-C chce velkou lupu, hodně trpělivosti a také nemálo peněz. Majitelé moderních strojů jsou tak spíše trestáni – minimálně nutností mít při sobě alespoň jednu redukci.

Lenovo P2

Kdo za to může?

Tak jako tak je současný stav, kdy vedle sebe koexistují různé standardy nevyhovující. Když si loni pokládal stejnou otázku kolega Martin Fajmon, ukázal zdviženým prstem směrem k Applu. Ten totiž jakékoli (zatím dobrovolné) snahy o sjednocení ignoruje a dál si provozuje svůj „standard“. Oficiálním postojem bude určitě snaha o bezpečnost, garance kvality a funkčnosti, ale nelze si nepovšimnout, že ceny kabelů a dalšího příslušenství rozhodně nejsou lidové.

Pomůže Evropská unie? Její představitelé totiž stále nevzdávají boj za jednotný konektor, zejména z ekologických důvodů, hovoří se až o desítkách tisíc tun zbytečného elektroodpadu každý rok. Osobně podobné nařízení, regulativy a směrnice moc nemusím, ale kdyby se EU nevložila do boje s operátory, evropský roaming by byl dnes stále stejně předražený jako mezinárodní volání. Celá situace je ale mnohem složitější, než aby se dala redukovat na pouhou koncovku kabelu, protože do hry vstupují i další proměnné jako jsou různé standardy pro rychlé nabíjení atp.

Zatím to vypadá, že Apple svůj konektor u telefonů nezmění. Takže redukci do kapsy a můžeme vyrazit směrem do budoucnosti, kde už snad žádné fyzické porty nebudou potřeba.

Diskuze ke článku
Roman
Tak kdo chce USB C tak si ho koupí. Toto jak každý brečí, že výrobce nedělá a ten zas to... Si kupte Apple nebo něco dražšího než Redmi 4. Jasně že telefony, které jen recyklují staré komponenty nebudou mít C. Nové a opravdu i technicky nové telefony mají už C.

A ostatní příslušenství... Je to vaše volba používat staré zařízení, ne?

Je jako rozčilovat se, proč nemá každý výrobce notebooků stejné konektory na nabíjení... A počkat, tam už je vlastně většinou C....
Mio
Ja by som si veľmi prial až sa už konečne zbavíme všetkých archaických USB konektorov a zostane len jeden USB C. Lenže je tu problém v cene ako už spomínal kolega vyššie a ešte väčší problém je samotné konsorcium USB-IF, ktoré vnáša do sveta USB čoraz väčší chaos.
Jeden konektor na všetko je len jedna pekná utópia, ktorá sa nikdy nestane realitou. Aj keby mali všetky zariadenia len USB C konektor, tak každé by malo iný typ, na prvý pohľad, rovnakého káblu. Kábel, ktorý by výrobca dodal k tlačiarni by určite nespĺňal požiadavky, ktoré sú kladené na kábel slúžiaci k nabíjaniu notebooku či k pripojeniu externého disku.
A tu mi opäť nedá nespomenúť USB-IF, ktoré neustále mení názvy USB štandardov. Z USB 3.0 spravili USB 3.1 Gen 1 a z USB 3.1 spravili USB 3.1 Gen 2. A keď príde USB 3.2, tak tu budeme mat USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2 a USB 3.2 Gen 2x2.
Ako som už spomínal - jeden veľký chaos. Keď si to tak zhrnieme, tam USB C je v podstate len na obtiaž a namiesto zjednodušenia prináša len samé problémy.
Martin
Člověk který je zvyklí na jeden USB a má těch kabelů hromadu si má zase zvykat na další? A zase pak přijde další změna jako vždy? Já myslím že je to zbytečné. Ať se zlepšují parametry ale kabel ať zůstane ten samý.
Nighters
Nejlepšé micro USB a na ostatní se vykašlat, však když zapomenu nabíječku, tak vždy někdo půjčí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze