Jednotný nabíjecí konektor schválen. Jak bude vypadat?

5

Evropská unie konečně schválila standardy pro jednotnou nabíječku a nabíjecí konektor mobilních telefonů. Po letech dohadů a spekulací se tak všichni v příštím roce dočkáme.

O problematice jednotné mobilní nabjíečky jsme vás informovali takřka před dvěma lety. Na tehdejším Mobile World Congressu v Barceloně se 17 světových výrobců zavázalo, že do tří let sjednotí nabíjecí konektory. Jak řekli, tak se stane. Evropská komise tuto novinku oznámila již pro nadcházející měsíce roku 2011. Žádné překvapení kolem konektoru se však nekoná. Bude se jednat o microUSB. V podstatě se pro většinu uživatelů ani nic nezmění, neboť tento systém nabíjení se v posledních dvou letech zabydlel ve většině modelech předních výrobců.


Nabíječka s microUSB konektorem - na pravém obrázku s USB konektorem

Pro mnohé bude překvapením, že na konektor microUSB přejde i Apple iPhone, iPad či iPod. Nový jablečný telefon, který se světu představí v červnu, bude microUSB konektor obsahovat. Od jednotné nabíječky si Evropská Unie slibuje také více šetrnosti k životnímu prostředí. Nebude totiž zapotřebí vyrábět takové množství nabíječek, jako doposud. Nové telefony se budou prodávat bez nabíječky, protože si zákazník ponechá svou původní.

"Jsem velmi šťastný, že evropské úřady pro standardizaci splnily rychle naše požadavky a vyvinuly technické standardy pro jednotnou nabíječku pro mobilní telefony. Nyní je čas na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s novými konektory," řekl novinářům eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Zdroje: ec.europa.eu, engadget.com

Diskuze ke článku
Honzicekcz
Je škoda, že tento konektor není vhodný pro starší lidi. Věřím, že výrobce bude nabízet u některých telefonů více možností na nabíjení. Takové nabíjení od Nokie je úžasné v tom, že se tam dá dát v podstatě i poslepu. To si tady nedovedu moc představit.
inzaghi
A hlavne pokud je konektor microUSB nechraneny, zanasi se prachem, pokud je chraneny, jde vetsinou spatne otevrit, nebo se casem ulomi krytka, poslepu to opravdu nepujde, u nas doma mame vsichni Nokie a tak to jeste dlouho zustane a nabijecky se nam tu vali vsude, na microUSB prejit nechceme
Honzicekcz
Ještě dodatek k těm fotkám tady. To jako ten zdroj nemá vyměnitelný kabel s tím konektorem jak se normálně dělá USB port? To si dělají docela srandu :-). Snad to tak za normálu nebude :o). Ale je to dost blbý nápad :(
Michal Pavlíček
Obrázky jsou pouze ilustrační. Je tedy velmi pravděpodobné, že nové nabíječky budou mít kabel samozřejmě odpojitelný/vyměnitelný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze