Ukládá pomalu Apple svůj proprietární port do rakve? Nové iPady Pro mají jen USB-C

2
Ukládá pomalu Apple svůj proprietární port do rakve? Nové iPady Pro mají jen USB-C
  • Apple představil iPady Pro s displeji o velikosti 11 a 12,9 palců
  • Obě novinky již nevyužívají tradiční konektor Lightning
  • Apple Pencil se nabíjí bezdrátově přímo z tabletu
  • Lightning aktuálně zůstává jen u iPhonů

Americký Apple dnes na své tiskové konferenci představil z ranku přenosných zařízení nejen nový MacBook Air, ale také dvojici tabletů iPad Pro s displeji o úhlopříčce 11 a 12,9 palců. Jedna z nejpodstatnějších změn se udála na spodní hraně.

Dlouhá léta platilo, že zařízení s prostředím iOS využívají proprietární Lightning konektor. To však počínaje rokem 2018 neplatí. Apple po noteboocích vsadil na všeobecně standardizovaný konektor USB-C i v případě tabletů. Vyvstává otázka, zda je to předzvěst změny i v případě budoucích iPhonů, nebo se Apple omezí pouze na „počítače“. Sám Apple iPady označuje za nejprodávanější přenosné počítače na světě, neboť zdatně konkurují klasickým notebookům.

Tablety iPad Pro jsou známé také dokoupitelným příslušenstvím v podobě Apple Pencil nebo-li aktivního pera pro přesnější práci. To se na starších modelech nabíjelo právě skrze Lightning konektor. Nově to samozřejmě nebude možné, ale k nabíjení nebude využíván ani USB-C konektor. Apple Pencil druhé generace s oficiální českou cenou 3,5 tisíce korun budete u nových modelů nabíjet bezdrátově. Jednoduše pero přichytíte pomocí magnetu k tabletu a nabití se automaticky spustí. Nic víc nebudete muset udělat.

Diskuze ke článku
Petr
Za mne logicky krok.
Lightning je skvělej konektor, blbuvzdornej ale asi bych chtěl i u iPhone USB-C a to jen z jediného důvodu - tahat sebou jen jediný kabel - v ničem jiném nemá USB-C pro iPhone zatím smysl.

Mimochodem pro redakci - budete testovat novej iPad Pro ve 12,9.....? Ten menší by neměl smysl - o 0,5 větší obrazovka ve stejném tele to nebude moc rozdíl ale u 12,9 je tělo o dost menší a byl by proto zajímavější na test i z tohoto pohledu a z pohledu testu grafického SW na tomto tabletu.
Jan Miksa
Konečně. Ted jeste aby co USB-C bylo i na levných telefonech

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze