To si z nás Google dělá „.ass“

Glosa
1
To si z nás Google dělá „.ass“
Fotografie: Obi Onyeador, unsplash.com

Pesimisticky naladěným jedincům může současná doba připadat jako jedno velké mazání. Problematické názory se ze sociálních sítí a internetových diskusí ztrácí po milionech a leckdy s nimi zmizí i jejich autor. A co víc, mizí i celé aplikace a systémy. Někdy k tomu stačí opravdu málo.

Obchod s aplikacemi je svět sám o sobě, který představuje hlavní pilíř úspěchu celé platformy. Jak ukazují pokusy Huawei nebo Samsungu, odříznout se od nadvlády Googlu je prakticky nemožné.

Z toho i mnoha dalších důvodů se provozovatel takového virtuálního tržiště snaží nějakým způsobem kontrolovat jeho obsah. Samozřejmě nikdo nechce zprostředkovávat škodlivé aplikace, ale i když Google maže podobné pokusy po stovkách, stále je o dva kroky pozadu. Daleko větší zájem přiláká, když se do hledáčku dostane formálně správně fungující aplikace, která však překračuje určitá pravidla až při svém používání. Některé věci zjevně stojí mimo zákon, o tom není potřeba dlouze diskutovat. Pak ale existuje obří šedá zóna, kde se legalita řeší v každé zemi jinak. Google tak kupříkladu vystavil stopku marihuaně, Apple zašel ještě dál a stejným způsobem zavrhl elektronické cigarety a v AppStore je o drogách lepší ani nemluvit.

Pak tu máme ještě výbušné téma „zakazování sociálních sítí“, takže v tomto kontextu nikoho nepřekvapí zákaz nahoty, sexuality a pornografie. Kupříkladu když do vyhledávače Play Store napíšete „porn“, pak se dozvíte, jak tento necudný obsah zablokovat nebo se zbavit závislosti na něm.

Rozkaz zněl jasně...

O prospěšnosti takového počínání asi nikdo moc nepochybuje. Problém ale nastane, když se takové pravidlo začne vynucovat pomocí „umělé inteligence“. Naposledy se o tom přesvědčil český vývojář Marcel Dopita, jehož přehrávač videí Just (Video) Player skončil na nějakou dobu na černé listině. Mohl za to jediný řádek v popisu aplikace.

Subtitles: SRT, SSA, ASS, TTML, VTT

Marně si lámete hlavu, čím stihl vývojář ve výčtu podporovaných titulků popudit vrchnost? Jako nápovědu přidejme oficiální vyjádření odkazující na „sexuální obsah a pravidla týkající se vulgarit“.

Ano, správně, zcela obvykle používaná přípona formátu titulků se shoduje s anglickým označením zadní části těla. Skandál! Vsadím se, že když autoři formátů titulků vymýšleli název pro novou verzi, tak jim Advanced SubStation Alpha (ASS) určitě přišlo hodně vtipné. Ale úsměv na rtech vám rychle ztuhne, když kvůli tomu přijdete o část svého živobytí.

Naštěstí podle informací na pocketnow.com nastal obrat k lepšímu a vývojáři se podařil zázrak v tom ohledu, že narazil na živého člověka, před kterým se mohl obhájit. Aplikace je zpět v obchodě, a to včetně pobuřující přípony v popisku.

Zní to jako úsměvná historka, kterou si vývojáři aplikací povídají na vánočních večírcích. Bohužel to také ukazuje naprostou bezradnost firem, které vsadily na obsah generovaný uživateli a teď si pod jeho přívaly nevědí rady. Neuplyne totiž týden, aby se nepsalo o skutečně škodlivém softwaru v Play Store, na což Google reaguje přitahováním šroubů – bohužel na nesprávných místech.