A tebe taky smažu!

Glosa
18
A tebe taky smažu!

Při práci technického žurnalisty mám rád ty momenty, kdy můžu psát o nějaké věci, kterou jsme dříve znali jen z vědeckotechnických románů a filmů, ale nyní se stala skutečností. Někdy má toto zjištění hořkosladkou chuť v okamžiku, kdy se naplní i zlá proroctví. Jako když ze společné minulosti začnou pomalu mizet lidé.

Román 1984 od George Orwella je považován za klíčové dílo dvacátého století a ani s postupujícím časem se jeho naléhavost nemění. Zatímco v době svého vzniku sloužil spíše jako varování před totalitním politickým systémem, dnes už je vnímán jako zdvižený prst nad možnostmi moderních technologií, které se mohou velice snadno obrátit proti komukoli z nás.

Všudypřítomné obrazovky, neustále zapnuté mikrofony a Velký bratr shlížející na každého z nás je už poněkud vyčpělé téma. Dnes se ale podíváme na méně známý, leč neméně varovný aspekt románu. Winston Smith pracuje na začátku příběhu na Ministerstvu pravdy. Jeho úkolem je redigovat stará vydání novin takovým způsobem, aby minulost nebyla v rozporu se současným učením Strany. Falšují se tak například zmínky o vojenský operacích a aliancích, o přídělech čokolády anebo o nepohodlných lidech.

Leon Kompovsky

Přesně to se stalo i v naší realitě. Producenti seriálu Simpsonovi stahují ze všech vysílacích platforem první díl třetí sezóny z roku 1991. V něm se ocitneme v psychiatrické léčebně, kde poznáme postavu Leona Kompowskyho, který si o sobě myslí, že je Michael Jackson. A právě jeho hlasem kreslená postavička promlouvá.

Že byl zpěvák kontroverzní už za svého života, o tom nebylo pochyb. Nicméně to nikomu zas až tak moc nevadilo vzhledem k tomu, že soudní spory končily ve zpěvákův prospěch. Nový dokument Leaving Neverland přináší nová svědectví, na jejichž základě jednají nejenom producenti Simpsonových, ale i některá rádia, která přestávají hrát Jacksonovy písně.

Nic už vám tu nepatří

Uvedený příklad nastavuje odvrácenou tvář digitálních distribučních platforem. Sice máte ke všemu přístup, ale prakticky vám nic nepatří. Ukazuje to i další případ, který není tak kontroverzní. Rockstaru vypršela po deseti letech spousta licencí k písničkám, které jste mohli poslouchat při řádění v Grand Theft Auto 4. A tak je firma v rámci aktualizace ze hry na dálku vymazala. Sice je pak nahradila jinými, ale paradoxně se tato změna nedotkla vlastníků fyzických kopií nebo rovnou pirátských verzí.

Namísto vlastních souborů máme Steam, Spotify, Netflix…

A takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Protože namísto fyzických disků nebo alespoň vlastních souborů tu máme Steam, Spotify, Netflix… Z nich může snadno zmizet nejenom jakýkoli nepohodlný člověk, ale i myšlenkový směr, historická událost, prostě cokoli, co bude někomu vadit. A ani se u toho lidi nenadřou jako zmiňovaný Winston Smith.

Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Přemýšlel jsem nad tímhle: člověk jede ráno do práce, v rádiu hraje Michal, brouká si do rytmu, pohoda. Během dne se ukáže, že Michael "opravdu asi" dělal to, co si všichni vždy mysleli, že dělal. Z práce člověk jede, poslouchá rádio a je tuze rád, že mu neprzní uši chlípná muzika chlípného Michaela. Změnila se od rána Billie Jean?
Motorka
Tohle dělá YouTube už dlouho, pokud máte přímo na YT svůj kanál, který používáte jako archiv třeba pro hudební videa, tak každou chvíli o nějaké přijdete. Autorská práva...
Nejlepší jsou ty výhrůžné maily, které mi potom posílali. Já si do svého kanálu uložím z YouTube nějakou písničku, zpěvačka, v tomhle případě Ingrid Michaelson, se po nějaké době rozhodne, že pro tenhle region ta písnička nebude a YouTube mi ji vesele smaže a ještě mi napíše, že pokud se to bude opakovat, zruší mi celý účet..
Většině lidí to asi nevadí, hudba pro ně tak moc neznamená a je jim jedno, že jim někdo zasahuje do soukromí
Řezňýk
Takhle to dneska funguje. Řekneš něco špatného o n* nebo b* = block. Šáhneš na nějakou k* a ona si to o dvacet let později rozmyslí = block. Jako ti zpíčení komunardi tě nepošlou do krymu, ale postaraj se, abys zbytek života prožil jako lůzr. Protože jen jeden názor je ten správný!
Romik
Hlavně že v dobách jeho slávy jim penize s prospěchu jeho jména nesmrděli..s dnes? ...pokrytci se snaží vládnout světu..bohužel...Tak ahoj MJ

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze