Apple zakročil proti prodeji „amfetaminu“ ve svém obchodě

Apple zakročil proti prodeji „amfetaminu“ ve svém obchodě
Fotografie: Apple App Store
  • Pro tvůrce aplikací platí přísná omezení, pokud chtějí distribuovat oficiálními kanály
  • Jedny z nejpřísnějších omezení má společnost Apple
  • Doslovné vynucování pravidel však vede k nečekaným komplikacím

Je zcela nepochybné, jak moc se velké společnosti bojí negativní publicity spojené s tím, co všechno můžete dělat pomocí aplikací z jeho obchodů. Google vyhlásil tažení proti marihuaně, byť je v mnoha amerických státech legální, Apple dokonce vystavil stopku elektronickým cigaretám, zřejmě kvůli dosud nevyjasněným zdravotním rizikům.

Společně s „vapováním“ je na platformách Applu zakázáno propagovat také návykové látky, a to jakýmkoli způsobem. Stačí i něco tak nevinného jako „odvážněji“ zvolený název, jak o tom informovali vývojáři aplikace Amphetamine.

Aplikace pro Mac s necelým půl milionem stažení a průměrným hodnocením 4,8 však nemá s drogami nic společného. Tedy až na nadsázku, jelikož se jedná o program pro Mac, který brání jejich přechodu do režimu spánku. Samotný název Amphetamine v kombinaci s pilulkou v logu. Tak málo stačilo na to, aby aplikace byla vyhodnocena jako nežádoucí. Po diskuzi se zástupci společnosti se však nedorozumění vysvětlilo a program zůstal i s původním názvem v nabídce.

Není to jediný případ, kdy se tvůrci dostanou do problémů kvůli doslovně vymáhaným pravidlům bez ohledu na kontext. Kupříkladu tvůrci české hry Attentat 1942 původně nemohli dostat svůj výtvor do Google Play kvůli nacistické symbolice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze