Rozlučte se s nahráváním hovorů na Androidu, Google ho chce zatrhnout nadobro

14
Rozlučte se s nahráváním hovorů na Androidu, Google ho chce zatrhnout nadobro
Fotografie: Hannah Wei, unsplash.com
  • Od 11. května se mění podmínky Obchodu Play
  • Výslovně zakazují aplikacím nahrávat hovory
  • Google se tuto funkci snaží omezit už delší dobu

Nahráváte na svém telefonu s Androidem všechny probíhající hovory? Taková funkce se může hodit nejenom pro řešení případných sporů, ale také v případě, že se vám nechce během hovoru dělat si poznámky o nejrůznějších informacích, které se dozvíte. Ať tak či onak, od 11. května bude tato činnost prakticky vyloučena. Google upravil podmínky pro aplikace svého Obchodu Play takovým způsobem, že to prakticky vylučuje nabízení aplikací pro nahrávání hovor. Konkrétní změna zásad se týká používání rozhraní API. Google uvádí: „Rozhraní API pro zpřístupnění není určeno a nelze jej požadovat pro nahrávání zvuku při vzdálených hovorech.“ Google tuto politiku blíže objasnil také na webináři pro vývojáře.

Z globálního hlediska se ale nejedná o žádné překvapení, protože Google snaží svými kroky fungování takových programů co nejvíce zkomplikovat. V Androidu 10 společnost ve výchozím nastavení nahrávání hovorů zablokovala. Aby tedy aplikace v Obchodě Play toto omezení obešly, začaly k nahrávání hovorů používat rozhraní API pro přístupnost. Po zavedení nových změn příští měsíc to již nebude možné. Vedle ochrany soukromí k tomu Google vedou i nejrůznější právní předpisy, které nahrávání hovorů v různých zemích řeší rozličnými způsoby. Než aby se firma vystavovala možnosti soudních tahanic, raději funkci ruší úplně.

Existuje tak poslední šance, jak hovory nahrávat – a to pouze v případě, že to umí dialer předinstalovaný v telefonu. Ten má vyšší oprávnění, než jaké může získat dodatečně instalovaná aplikace. Paradoxně se jedná o jednu z funkcí telefonů Pixel, ale lze předpokládat, že brzy zmizí. Ze známějších značek tak už zbývá jen Xiaomi a jeho Mi Dialer.

Diskuze ke článku
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
Až se tohle stane, a nepomůže už ani root nebo s rootem nepůjde použitelně fungovat kvůli blokování takového telefonu v jiných aplikacích, tak konečně budu moci jít do iOS. Android jsem měl rád kvůli volnosti, ale čím dál více se přibližuje Applu.
Petr Severa
Petr Severa
Ze známějších značek to také umí Asus.
Petr Paulika
Petr Paulika
Kdyby se raději starali o to, aby šly přijímat hovory na těch jejich pixelech.
Janek Fanek
Janek Fanek
Ano, a proč není možné vybrat si z řady jiných operačních systémů? Je to prosté: firma Google jako monopol v podstatě veškerou konkurenci zničila, kromě Apple. V podstatě existují pouze 2 firmy a obě ze Spojených států. K tomu není co dodat, snad jen, že si mohou dělat co chtějí, je chybou nás spotřebitelů, že nejsme schopni podpořit konkurenci jinou než USA.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze