Tato aplikace pro mobilní telefony dokáže upozornit na nemoci očí u dětí

1
Tato aplikace pro mobilní telefony dokáže upozornit na nemoci očí u dětí
  • Funguje na principu strojového učení
  • Na snímcích malých dětí pak hledá „bílé oko“
  • To může být upozornění na některé nemoci a zasluhuje pozornost lékaře

Mobilní telefon nahrazuje čím dál tím více funkcí ostatních spotřebičů a stejně tak i nějaká povolání. Ne sice úplně, ale velice jim dokáže pomoci. Mluvíme zejména o umělé inteligenci, která je schopna analyzovat obrazy. Pokud ji poskytnete dostatečné množství materiálu, na kterém se může učit, pak se stejně jako člověk naučí rozpoznávat, co na obrázcích vidí. To není nic nového, takovou funkci už mají Google Fotky několik let. Jenže vývoj jde dál a namísto jednoduchého rozpoznávání obrazů nyní telefony zvládnout i diagnostikovat nejrůznější nemoci.

I když slovo „diagnóza“ je poněkud nadnesené, konečné rozhodnutí bude vždy náležet lékaři. Umělá inteligence však dokáže s neuvěřitelnou přesností předpovídat případné problémy ještě před tím, než si jich nějaký člověk všimne. S velkými úspěchy se pracuje na identifikaci melanomů z fotografií a aplikace CRADLE už se dokonce dostala do fáze, kdy je přístupná běžným uživatelům na Androidu a iOS. Jejím cílem je prohlížet fotografie malých dětí a snažit se identifikovat příznak mnoha očních onemocnění. Vypadá tak, že namísto klasických „červených očí“ při použití blesku je nemocné oko zbarveno bíle.

Aplikace nemá certifikaci FDA, takže sama o sobě nefunguje jako diagnostický nástroj, ale jako předběžné upozornění – podobně jako EKG v Apple Watch. Podle autorů je určena zejména pro rozvojové země, kde je špatný přístup k lékařské péči a neexistuje systém preventivních kontrol. Včasné odhalení problému tak pomůže eliminovat problémy a případně i zachránit zrak.

Stáhnout CRADLE

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)