Co je to Fuchsia od Googlu? Náhrada Androidu a Chrome OS, nebo jen experiment?

4
Co je to Fuchsia od Googlu? Náhrada Androidu a Chrome OS, nebo jen experiment?
  • Fuchsia by se mohla stát univerzálním operačním systémem, který nahradí Android a Chrome OS
  • Založena je na zcela novém kernelu Magenta vytvořeném od základů přímo Googlem
  • Nově se můžeme podívat na první obrázky a video předvádějící prostředí Armadillo
  • Více bychom se mohli o novém systému dozvědět možná již za pár dní na Google I/O

To, že Googlu urputně pracuje na tajemném operačním systému pojmenovaném po krásné květině Fuchsia, se už nějakou dobu ví, ale prozatím jsme dostávali jen útržky informací a spekulace. Až nyní jsme se dočkali pořádných důkazů, a to rovnou ve formě obrázků a videa, díky kterým si můžeme nový operační systém prohlédnout. Pokud ovšem nevíte, co přesně má Fuchsia být, pojďme si udělat krátké shrnutí informací.

Fuchsia

Poprvé se tento operační systém objevil v srpnu loňského roku formou záznamů v příkazovém řádku. Nic jsme tedy o něm nevěděli a internet ihned pohltila lavina spekulací. Nejpravděpodobnější variantou se prozatím jevilo, že nový OS bude jakýmsi spojením Androidu a Chrome OS. Oba systémy by nahradil jeden, který by běžel na všem – od mobilů a tabletů až po notebooky či televize. Fuchsia má být tedy pro Google něco jako Windows 10 pro Microsoft. Společná platforma pro širokou paletu zařízení bez ohledu na jejich formu.

Google navíc pomocí tohoto systému opouští své kořeny v Linuxu, jelikož na rozdíl od Androidu a Chrome OS je Fuchsia založena na zcela novém kernelu Magenta, který je vytvořen od základu samotným Googlem. Prozatím však byly známy jen zmíněné záznamy z příkazového řádku, ale jak je vidět z přiložených obrázků, Google od té doby značně pokročil a přidal svému systému již počáteční prvky prostředí. To je založeno opět na „kartovém“ designu podobném třeba Material Designu představenému kdysi v Androidu 5 Lollipop.

Nové obrázky byly objeveny na stránkách Hotfix a ukazují uživatelské prostředí nesoucí jméno Armadillo (Pásovec), které má sloužit jako „výchozí UI systému Fuchsia“. Armadillo je vytvořeno pomocí Flutter SDK od Googlu (stejně jako pravděpodobně všechny budoucí aplikace pro Fuchsii), který využívá pro tvorbu cross-platformního kódu. Ten tak může běžet na mnoha operačních systémech, jako je Android, iOS a očividně také Fuchsia. To vše znamená, že je možné Armadillo zkompilovat a rozběhnout na současných Android zařízeních. A právě díky této vlastnosti se také můžeme nyní poprvé podívat, jak by mohl vypadat budoucí OS z dílen giganta z Mountain View.

Dle uvedeného videa a galerie obrázků zkompilované verze Armadilla ze stránek Ars Technica vypadá Fuchsia jako systém zaměřený na smartphony a tablety, stvořen převážně kolem systému karet pro správu různých aplikací. Na pár obrázcích můžeme vidět vertikální obrazovku telefonu, kde jsou karty seřazeny do sloupce pod sebe jako v Google Now. Jejich řazení by potom mělo záviset třeba na posledních aktivitách zařízení, vaší poloze, času, historii procházení či naposledy otevřených aplikacích – zkrátka jako v Google Now. Armadillo umožňuje také přetahování těchto karet do režimu rozdělené obrazovky (podobně jako to dělá Android 7 Nougat), který je zde rozveden až do jakých si dlaždic, kde mohou být na obrazovce více jak dvě aplikace. Spatřit můžeme také softwarové tlačítko uprostřed symbolizované tečkou sloužící pravděpodobně jako domovské tlačítko, podobně jako je tomu v Androidu.

I s novými informacemi a obrázky však stále nemáme žádné náznaky směru, kterým se chce Google se svou Fuchsií ubírat. Bude to skutečně náhrada za Android a Chrome OS, nebo třetí platforma stojící po boku stávajících systémů? Může to být také jen experiment, na kterém si Google zkouší nové UI, UX a další vývojářské nápady pro implementaci do budoucích verzí současných operačních systémů. Těžko říci, kde je pravda, ale snad se o Fuchsii dozvíme více již za pár dní na Google I/O, kde by se teoreticky mohla ukázat. A na úplný závěr také zmíníme, že klidně i vy se můžete pokusit rozběhnout verzi Armadilla z videa, stačí jen postupovat dle návodu na těchto stránkách.

Zdroje: arstechnica.com, theverge.com