Sony prý ještě letos uvede svůj první mobil s AMOLED displejem

14

Sony, a potažmo také i jeho předchůdce Sony Ericsson, ve svých telefonech vždy používalo klasické LCD displeje typu TFT. Mnoho uživatelů ale už několik let volá po novějším typu AMOLED, který nabízí některé nesporné výhody. Zdá se, že výrobce tyto uživatele konečně vyslyší, a to nejspíš ještě letos.

Tip: přečtěte si také článek - Samsung zakládá displejovou divizi, konkurence reaguje společně

Deník China Times informoval, že výrobce displejů AU Optronics (AUO) údajně obdržel objednávku od společnosti Sony Mobile. Ta se týká zobrazovačů typu AMOLED s úhlopříčkou 4,3 palce. Podle předběžných informací by tyto displeje měly mít jemnost někde mezi 250-300 PPI (tedy méně, než u Xperie S) a prioritou u jejich kvality by měla být především živost barevného podání a také rychlost jejich odezvy. AUO by mělo displeje začít dodávat někdy v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku, takže je tu celkem slušná naděje, že se konkrétního přístroje, nebo alespoň jeho oficiálního představení, dočkáme ještě v prvním pololetí. Dočkáme se například levnější varianty modelu Xperia S s 4,3 palcovým displejem?

Sony ve svých telefonech prozatím ve 100% případů používá displeje typu TFT

Těžko říci, jestli je tento krok správný. Záleží na tom, zda Sony postupně zcela upustí od klasických "tftéček" a přejde zcela na AMOLEDy nebo jejich použití rovnoměrně rozprostře napříč celým portfoliem. TFT displeje v podání Sony totiž vždy vynikaly svými velmi dobrými vlastnostmi, mezi kterými výrazněji zaostávaly pouze horší pozorovací úhly. Mnoho uživatelů Sony chválilo, že tyto displeje u svých telefonů stále používá, protože AMOLED panely někomu připadají až nepřirozeně barevné. Jejich nespornou výhodou je na druhou stranu jejich menší energetická náročnost při zobrazení černé a tmavých barev a některé další výhody.

Sony patří do asociace JDI, přesto vsadí na displeje AU Optronics

Rozhodně je ale přinejmenším podivné, že Sony vsadí na služby AU Optronics. Sony nedávno ještě spolu se třemi dalšími japonskými výrobci nedávno utvořilo alianci JDI, která měla právě vyrábět displeje typu OLED, a telefony Sony je tedy logicky měly využívat. Sony ale možná chce zajistit 100% dodávky, a proto AUO bude jakýmsi druhým, záložním zdrojem, než se výroba pod novou společností rozběhne naplno. To už jsou ale čistě jenom spekulace.

Sony letos hlavním inovátorem v oblasti displejů

Faktem ale zůstává, že Sony speciálně v oblasti displejů letos zažívá opravdový rozvoj. Na začátku roku totiž představilo telefon s jedním z nejjemnějších displejů na světě. Řeč je samozřejmě o modelu Xperia S. Zhruba měsíc na to pak výrobce v Barceloně uvedl model Xperia P, který disponuje výrazně jasnějším TFT panelem s marketingovým označením WhiteMagic se speciální maticí RGBW. Krátce po skončení MWC 2012 se dočkala představení Xperie sola, která nabízí displej schopný speciálního bezdotykového ovládání Floating Touch. Nakonec pak ještě na veřejnost unikly zprávy o tom, že prý Sony v budoucnu chystá integraci některých prvků včetně přední kamerky přímo pod displej.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
xsarahdi
No dúfam,že si SONY dá záležať na kvalite displeja ale hlavne na ostrosti a podaní farieb tak ako u Bravia displejov..pretože to sú špička medzi displejmi v týchto oblastiach...ale bodlo by white magic OLED displej to by bola špička...
SONY na poli OLED displejov tohto roku vážne pôjde dopredu tak prri OLED TV ako OLED displejov v telefónoch a foťákoch....
Keď už AMOLED tak dúfam,že to bude HAYABUSA ktorá má prísť v lete....
Buran
Samsungu ukradli návody na výrobu AMOLED displejů a hle- Sony bude mít AMOLED displeje! Jaká to náhodička :) (joke)
dede
Tomaš: Lenže to je skutočnosť že Samsung vyrába best TV, Best mobily atď.
freeman
xsarahdi : Áno máš pravdu. Sony kedysi bola firma s najväčším vývojovým programom. Druhá vec je ako rýchlo boli aplikovala nové technológie do reálne spotrebiteľského "života". A tú Sony zlyhala na plnej čiare. A v tomto bode ich Samsung predbehol na celej čiare. Žiaľ v Sony dlhodobo vyhrávala "kalkulačka" and zákazníkom. A to sa stalo osudné celému koncernu Sony.
A že ohybný OLED displej prvý prezentovalo Sony ?! Ale čo stoho má spotrebiteľ? Keď to reálne Sony nedokázalo ani za 5 rokov dostať na trh. A opäť sa ukázalo neschopnosť aplikácie nového produktu na trh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze