Ideální velikost displeje smartphonu je 4 - 4,5 palce, tvrdí průzkum

31

Již od dob prvních mobilních telefonů se výrobci snažili dělat telefony čím dál menší a kompaktnější. Jednoho krásného dne se však tento vývoj obrátil a telefony začaly opět růst. Mohlo za to především rozšíření dotykových displejů, a tak se dnes setkáváme s displeji velkými přes 4 palce. A právě tato velikost je podle jedné studie ideální.

Vraťme se trochu do historie. Do historie mobilních telefonů, kdy naše kapsy plakaly pod tíhou velkých mobilních telefonů, které se krom telefonování daly použít také například místo kladiva či k sebeobraně. Již od počátku mobilní komunikace se výrobci předháněli v tom, kdo představí kompaktnější, lehčí a menší telefon. S designem si hlavu příliš nelámali, šlo o to udělat telefony skutečně mobilní.

Alcatel OT 331, Siemens C55, Nokia 8210, Nokia 7380

Díky tomu se na trh dostaly takové telefony jako například Alcatel OT 331, Siemens C55, Nokia 8210 nebo extrémně minimalistická Nokia 7380 z edice G'lamour. Telefony byly čím dál menší, šlo se za minimalizací všeho. Pak ale přišel bájný iPhone a situace se začala měnit. Velikost telefonů opět začala růst a nyní opět začínají kapsy plakat.

Samsung Galaxy Mini, LG Optimus Me a Sony Ericsson Xperia mini - zástupci smartphonů s displejem kolem 3 palců

Velikost nových smartphonů roste především kvůli dotykovým displejům a touze uživatelů konzumovat na displejích svých smartphonů více obsahu. Pro tyto účely je logicky mnohem praktičtější velký displej. Jaká velikost je ale "ta pravá"?

Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy Ace Plus a Nokia N8 - smartphony s displejem kolem 3,5 palce

Steve Jobs při uvedení prvního iPhonu na trh tvrdil, že 3,5 palce je ideální velikost pro dotykový displej. Osobně jsem s tímto názorem za jedno, neboť 3,5" displej ještě můžete bezpečně pokrýt jedním palcem ruky aniž byste museli telefon v ruce různě přehazovat. Nejnovější statistika Strategy Analytics však tvrdí, že lidé preferují úhlopříčky o kousek větší, konkrétně 4-4,5 palce. Zároveň však zařízení musí být velmi tenká. Tato data získali analytici z ankety na internetu a získali z ní také další zajímavá data.

Samsung Galaxy SII, LG Optimus Black, Motorola RAZR - smartphony s displejem 4" a více

Například ženy daleko více preferují kompaktnější zařízení, kdežto muži častěji sahají po smartphonech s "obřími" displeji. Zajímavé také je, že téměř 90 % respondentů uvedlo, že by svůj současný telefon nahradili modelem s větším displejem. Větší displej by také chtělo více uživatelů operačního systému Android než operačního systému iOS. Zásluhu na poptávce po větších zobrazovačích je především potřeba uživatelů sledovat na mobilním zařízení internet a hrát hry.

Samsung Galaxy Note, HTC One X a LG Optimus Vu - jsou tyto přístroje s displejem kolem 5 palců ještě telefony?

A jaká je ideální velikost pro vás? Je pro vás 3,5" to pravé, nebo preferujete úhlopříčku větší 4 palců? Podělte se s námi o váš názor v komentářích níže.

Zdroje: strategyanalytics.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Michal
Mě vyhovuje displej 4" - 4.3".
tomas1988
Mám mobil s úhlopříčkou 3,2" a musím uznat, že je to přece jen málo. Na druhou stranu jsem měl v ruce Samsung Galaxy S2 s 4,3 " a to už je opravdu macek, který je schopný zabrat celou kapsu a ještě čouhat ven. Takže podle mě měl Steve v tomhle zhruba pravdu, viděl bych to na lehce nad 3,5" :)
Arnold
Já mám 3,5 a naprosto vyhovuje, na ovládání jednou rukou bych větší asi nezvládl.
Romualdo
Pro mě je také přijatelná velikost displeje 4" - 4,5", ale ještě je důležité do jak velkého těla je displej umístěn.
Třeba iPhone 4S má nejvíce místa nad a pod displejem snad ze všech telefonů, a to z něj dělá zbytečně větší tel. než by mohl být.
Nebo třeba Motorola Razr: je nejširší telefon s displejem 4,3". Velikost telefonu: VxŠ 131x69mm, velikost displeje: VxŠ 95x54mm. Každý si ten rozdíl spočítá.
Třeba takový připravovaný Huawei Ascend D quad strčí do kapsy svými rozměry při použití 4,5" displeje skoro všechny telefony. Velikost telefonu: 129x64x8,9mm velikost 4,5" displeje: 56x100mm, zde si každý spočítá kolik činí přesahy....
Úplně nejlepší na celkové rozměry (123x62x7,8mm) je připravovaný Panasonic Eluga se 4,3" displejem (95x54mm).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze