Podívejte se, jak funguje WhiteMagic displej v Sony Xperia P

8

Podívejte se na podrobnější odborný pohled na displej nedávno představeného smartphonu Sony Xperia P. Co znamená kouzelné sousloví WhiteMagic a proč je displej tak jasný?

Sony Xperia P - oficiální fotografie
Preview: Sony Xperia P: kovové unibody s nejjasnějším displejem

Kromě kovové konstrukce a unikátního designu je asi nejvýznamnější konkurenční výhodou nedávno na MWC 2012 v Barceloně představeného telefonu Sony Xperia P jeho displej. Jak už asi většina z vás ví, Sony jej nazvalo marketingovým jménem WhiteMagic. Zní to celkem zajímavě co říkáte? Jak je to ale s touto technologií doopravdy?

Sony Xperia P - fotografie z MWC Barcelona

Čtyři barvy místo tří

Klasický běžný LCD displej typu TFT (Thin-Film Transistor), který dnes v sobě až na několik nejlepších telefonů, které disponují Super AMOLED, či jinými technologiemi, používá drtivá většina prodávaných mobilů má běžnou skladbu subpixelů v jednotlivých pixelech. Každý pixel v těchto displejích se ještě dělí na tři subpixely. Běžně se používá matice RGB, tedy červená, zelená, modrá. Správným poměrem průchodu světla skrze jednotlivé subpixely se pak docílí zamýšlená barva. Zde je právě rozdíl nového WhiteMagic displeje od Sony, premiérově použitého v Xperii P.

TIP: podívejte se na náš podrobný videopohled na Sony Xperia P

Tento displej totiž disponuje maticí RGBW, která kromě tří běžných subpixelů používá ještě další, bílý subpixel. Ten v kombinaci se složitými algoritmy ve výsledku vede k displeji, který je podle Japonců až dvakrát jasnější a energeticky úspornější, než běžný LCD displej. Díky bílému subpixelu je zobrazení bílé opravdu výborné, což můžeme potvrdit i z našeho osobního vyzkoušení na MWC v Barceloně.

Dva chytré režimy displeje aneb šetříme energii

Displej WhiteMagic pracuje ve dvou režimech. První se nazývá venkovní a druhý vnitřní. Zjednodušeně lze říci, že venkovní režim využívá všech podsvěcovacích LED diod displeje, zatímco vnitřní pouze poloviny. Tím pádem tedy logicky první režim spotřebuje více energie a druhý jí naopak o to více ušetří. Vnitřní režim prý navíc chytře analyzuje jednotlivé typy zobrazovaného obsahu a optimalizuje barevné složení do té nejlepší možné podoby, takže by nemělo docházet k žádnému barevnému zkreslování. Přecházení mezi oběma režimy probíhá automaticky, a to nijak jinak, než s využitím běžného senzoru regulace jasu displeje. Pokud však jas displeje nenecháte na automatice, ale nastavíte ho ručně, tak budou i oba režimy nastaveny napevno v závislosti na intenzitě nastaveného jasu (vyšší=venkovní režim, nižší=vnitřní režim).

TIP: podívejte se na živé fotografie a první dojmy ze Sony Xperia P

WhiteMagic displej

Na výše přiloženém obrázku můžete vidět ukázku rozdílu jasu mezi normálním LCD displejem a displejem Sony WhiteMagic. Jednotka cd/m2 znamená kandela (jednotka svítivosti) na metr čtvereční. Zajímavostí je, že i když je nový WhiteMagic displej nastaven na vnitřní režim, který jak jsme si řekli výše, sníží úroveň jasu o polovinu na 50%, tak je stále o něco jasnější, než běžný LCD displej s nastaveným 100% jasem. Konkrétně Sony Xperia P má displej, který svítivost až 935 kandela na metr čtvereční (cd/m2), což je o více, než jakýkoliv jiný telefon se stejnou úrovní hustoty pixelů (pixely na palec - PPI) na trhu.

Co říkáte na nový displej, který Sony v budoucnu jistě nasadí do většiny svých smartphonů?

Zdroje: developer.sonymobile.com

Diskuze ke článku
Ip Man
Defakto to samé použil Sharp u svých televizorů, jen s tím rozdílem že místo bílého subpixelu (White) použil žlutý subpixel (Yellow) Sharp vytvořila revoluční panel Quattron, jako první v tomto oboru.
Používá filtr čtyř barev, který přidává žlutou (Y) ke třem základním barvám - červené, zelené a modné (RGB).
stepo
konecne bude mit i sony nejakou skvelou technologii vv displeji. skvele!!
Romualdo
Velmi pěkně vypadá ta technologie WhiteMagic.
Těším se na přímé srovnání s ostatními značkami na přímém slunci a v interiéru.
Navíc Xperia P má hliníkové tělo, novější technologii displeje a Xperia S tyto věci jako top model výrobce postrádá:-(
Xzeit
Na mobilu chci už jedině AMOLED.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze