Sony Xperia sola: nový "bezdotykový" displej pod drobnohledem

11

Nedávno představená Xperia sola od Sony disponuje jednou velice zajímavou zvláštností, kterou je displej schopný takzvaného bezdotykového ovládání. V dnešním článku se detailně podíváme, jak tato zajímavá inovativní technologie vlastně funguje.

Sony Xperia sola – oficiální fotografie
Preview - Sony Xperia sola představena: bezdotykový displej přichází

Zhruba před týdnem byla oficiálně představena Xperia sola, nový telefon japonského výrobce Sony Mobile. Jedná se o smartphone vyšší třídy s 3,7 palcovým TFT FWVGA (480×854 pixelů) displejem, dvoujádrovým procesorem ST-Ericsson U8500 s taktem 1 GHz, 5 Mpx fotoaparátem s autofocusem nebo Wi-Fi, 3G HSPA a operačním systémem Android verze 2.3. Jedná se tedy na dnešní dobu o celkem dobře, nikoliv však nejlépe vybavený telefon.

Sony Xperia sola – první živé fotografie
Tip! Sony Xperia sola: nový telefon s bezdotykovým displejem naživo

Sony u něj ale podobně jako u modelu Xperia P a jeho WhiteMagic matice přináší další inovativní displejovou technologii. Tentokráte ji výzkumníci nazvali Floating Touch a v podstatě ji lze charakterizovat jako "bezdotykové ovládání". Pojďme se tedy podívat, jak to vlastně výrobce s implementací této nové technologie vymyslel.

Kapacita, to je oč tu běží!

Prakticky všechny dnešní moderní smartphony (vyjma nejlevnějších), které nabízejí dotykové ovládání, používají takzvanou kapacitní technologii. V kostce ji lze popsat tak, že přímo na displeji je implementována mřížka miniaturních X a Y elektrod, do kterých je pouštěn elektrický proud pod určitým, velice slabým napětím. Když se potom displeje dotknete, tak dojde ke změně napětí - kapacity. To je i důvod proč vůbec nezáleží na tom, jak moc silně na displej tlačíte, jako u starších rezistivních displejů, ale na tom, zda se ho fyzicky dotýkáte či nikoliv. Přesná poloha prstů na displeji se pak určuje tak, že software porovnává kapacitu na mřížce na všech elektrodách.

Je úplně jedno jakou značku dotykového telefonu si dnes vyberete, všechny používají kapacitní displeje

Existují dva typy kapacitních snímačů, které se používají pro dotykové displeje. První snímá takzvanou vlastní kapacitu, druhý zase vzájemnou. Vlastní kapacita vytváří silnější signál, takže je možné na rozdíl od vzájemné kapacity displej přesně ovládat i s prstem zdviženým dále od displeje, aniž se ho vlastně sami fyzicky dotýkáte. Bohužel při tomto ovládání nelze využít více prstů najednou.

Proč vzájemná kapacita umí multi-touch a vlastní nikoliv?

Každý průsečík mřížky elektrod u pravé části obrázku níže, který popisuje vzájemnou kapacitu, tvoří paralelní desky kondenzátoru. To znamená, že každé křížení dvou elektrod je senzorem, který vlastně umožňuje provádět ovládání více prsty najednou (multi-touch), a to z toho důvodu, že lze poměrně přesně měřit polohu každého jednotlivého prstu. Ale protože oblast pomezí mezi dvěma linkami (elektrodami) je velmi malá, elektrické snímací pole samotného senzoru je také malé. A protože je tedy snímací pole senzoru takto malé, nedokáže snímat slabší signály, kterými jsou právě pohyby prstu ne přímo na displeji, ale nad ním.

Sony Xperia sola

V případě využití technologie vlastní kapacity nejsou senzorem, snímačem nebo chcete-li třeba čidlem signálů (doteků prstu) pouze průsečíky jednotlivých linek, ale rovnou celé linky samotné. To tedy logicky znamená, že pole pro snímání signálů je mnohem větší než při využití vzájemné kapacity jak jsem popisoval výše. Tyto mnohem větší senzory tedy dokážou zachytit mnohem slabší signály, a to podle Sony až do vzdálenosti 2 cm od displeje. Pokud byste ale zkoušeli ovládání pomocí dvou prstů, tak byste narazili, technologie vlastní kapacity toto neumí. Tím byste totiž neaktivovali dva, ale rovnou čtyři snímače, takže by vlastně v tuto chvíli byly možné celkem 4 různé pozice prstů a tu, kterou jste požadovali, z nich u vlastní kapacity zkrátka technicky vybrat nelze. Tento fakt je tedy důvodem, proč u vlastní kapacity není možné využít multi-touch a proč se dnes u moderních smartphonů běžně nepoužívá.

Floating touch kombinuje oboje

Při představení Xperie sola mezi čtenáři a některými méně informovanými novináři ze začátku nějaký čas kolovala mýlka, že snad telefon půjde ovládat pouze "vznášejícím se prstem". To by ale telefon očekával osud sice velmi zajímavé, nicméně velice neprakticky ovladatelné, a tím pádem i prodejně neúspěšné hračky. V Sony se ale rozhodli jít cestou pouze nabídnutí nové varianty ovládání, ale při současném zachování té klasické, což je určitě lepší cesta. Technicky byly tedy jednoduše v jednom displeji zkombinovány obě již popisované technologie vlastní a vzájemné kapacity dohromady.

Sony Xperia Sola

Obě technologie to mají rozdělené zcela očekávaně. Vzájemná kapacita snímá normální běžné dotyky, vlastní pak bohužel stále pouze jeden váš prst, ale nad displejem. Multidotekové ovládání je tedy možné uskutečňovat stále pouze přímo na displeji, nikoliv v v prostoru nad ním. Snadné rozdělení práce mezi oběma technologiemi, a také vůbec celý vývoj technologie Floating Touch, Sony pečlivě pomáhali vyvíjet špičkoví odborníci z firmy Cypress Technologies. Všechny aplikace by díky tomu měly jít ovládat naprosto normálně a na "zdvižený prst" budou reagovat pouze aplikace, které pro tuto technologii budou speciálně optimalizovány.

Jaké a je vůbec nějaké využití Floating Touch v praxi?

Všechno popsané technologické pozadí a inovace kolem tohoto nové způsobu ovládání jsou moc pěkné a dobře se poslouchají. Je třeba si ale položit základní otázku. "K čemu to vlastně bude?" Při představení Xperie sola představitelé Sony uvedli pouze jediné dva příklady využití bezdotykového ovládání telefonu, a to v případě ovládání internetového prohlížeče. Druhou ukázkou pak bylo pohrávání si s aktivní tapetou Cosmic Flow, která je charakteristickým znakem uživatelského prostředí všech letošních Xperií. Na obojí se můžete podívat na níže přiloženém videu, které natočili naši kolegové ze serveru netbooknews.com na výstavě Droidcon 2012 v Berlíně, kde byla mimo jiné představena právě i Xperia sola.

Floating Touch v internetovém prohlížeči

Sony ale slibuje mnohem více aplikací. Problémem je, že tento slib je podmíněn zájmen vývojářů aplikací třetích stran. Ti prý budou moci speciálně upravené aplikace, založené třeba i na technologii HTML5, začít vyvíjet hned potom, co Xperia sola dostane aktualizaci na nejnovější operační systém Android 4.0 ICS, jehož API obsahuje potřebné přístupy. Update, jak víme, by měl přijít zhruba do 5 – 6 týdnů. Na závěr ještě doplním, že displej nové Xperie Sola můžete ovládat také přes jakoukoliv látku, nikoliv jen pomocí prstů. Nebudete už tedy muset řešit problémy v zimním období, kdy musíte kvůli jakékoliv akci s telefonem sundávat rukavice.

Zaujala vás technologie bezdotykového ovládání Floating Touch? Napadá vás nějaké její další reálné využití, či rovnou konkrétní nové aplikace? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi pod článkem.

Zdroje: developer.sonymobile.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Podle mě je to zbytečný, já bych to teda nechtěl. A navíc jaké to má výhody?, spíš je to horší než ,,obyč'' kapacitní displej.
Milhi
Výhody? :D to je tam prece videt....neupatlany display a ovladani v rukavickach
jardas
Já teda poteciál vidím veliký - spousta ženských s delšímy nehty má problémy ovládat kapacitní displej bříškem prstu. Tohle by mohlo být řešení.
Goodhoko
Já bych uvítak kdyby do prohlížeče zavedli kurzor (šipku). Když jsem ještě měl UIQ3 a operu tak tam byl. Teď když chci využít prvků na stránkách, které mají vyjížděcí menu po najetí myši jsem na smartphonu bezradný! Toto by to mohlo vyřešit!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze