Nové Nokie 700 a 701 se Symbianem Belle naživo: foto a video

Nokia včera v Praze prezentovala modely 700 a 701 s novým Symbianem Belle. Tuto dvojici pak doplnil ještě model 500 se Symbianem Anna. Přinášíme vám první dojmy, fotogalerii a nechybí samozřejmě ani 3D videopohled.

Hned na začátku však zřejmě některé fanoušky zklamu. Prozatím jsme totiž telefony nemohli otestovat a ani částečně zhodnotit. Všechny prezentované kusy nebyly určené do prodeje a jednalo se o prototypy. Stejně tak samotný operační systém Symbian Belle byl v beta verzi a zdaleka nebyl ještě odladěn. Přesto jsme si trojici chystaných Nokií osahali a nakoukli i pod pokličku nového Symbianu.

Nokia 500: plastová krabička

Tento model by se měl začít prodávat již za pár týdnů a proto v něm bude ještě Symbian Anna. V každém případě bude Nokia 500 spadat do střední třídy, což potvrzuje i oznámená cena lehce nad 5 tisíc korunami. V podstatě by se mohlo jednat o nástupce modelů 5230, 5250 nebo C5-03. Když si novinku prohlédnete, tak vám právě druhý jmenovaný model může připomínat. Telefon působí dosti plastově a opravdu obyčejně. S rychlostí Symbianu Anna to také nevypadá zrovna růžově, ale nechme se překvapit. Prodejní vzorky mohou být podstatně lepší. Podrobnější informace o výbavě se dočtete v našem preview.

Čtěte: Nová Nokia 500: nejvýkonnější Symbian s 1 GHz procesorem


Nokia 500 na živých fotografiích

Nokii 500 si můžete předobjednat na značkovém e-shopu Nokia

Nokia 700: malý a tenký smartphone

Chloubou Nokie 700 jsou rozhodně její rozměry. Zejména tloušťka pod 10 milimetrů. Na první pohled působí telefon velmi elegantně, k čemuž napomáhá použití kovu v zadní části. Méně se nám líbí přední strana, na které je úzký a poměrně malý displej. Přitom místa je kolem dost. Efektně působí mřížka pod blokem tří kláves, která je o úroveň níž. Pravý bok je plný pochromovaných tlačítek. Ta sice vypadají pěkně, ale jsou poměrně titěrná a tisknou se obtížně. V srdci telefon tiká 1 GHz procesor a pohání operační systém Symbian Belle, o kterém se dočtete níže. Displej nabízí klasickou úhlopříčku 3,2 palce a je typu AMOLED ClearBlack. Podporována bude také nová bezdrátová technologie NFC. Použít ho ale bude možné jen ke sdílení obsahu nebo párování. Nebude tak možná provádět například platby. Zbývá dodat, že Nokia 700 by se měla objevit ještě před Vánocemi, a to rovnou ve třech barevných kombinacích, ke kterým časem ještě přibudou další dvě. Podrobnější informace o výbavě opět hledejte v našem dřívějším preview.



Nokia 700 na živých fotografiích

Čtěte: Nokia 700 představena: malá, tenká a elegantní

Nokia 701: stará známá „Cé-sedmička“

Při pohledu na Nokii 701 se asi neubráníte dojmu, že podobný telefon jste už někdy viděli. A máte pravdu. Design je totiž zcela shodný se současnou Nokií C7. Ostatně to můžete porovnat na fotografiích. Novinka získává jen jiná barevná provedení a samozřejmě rychlejší procesor, taktovaný na 1 GHz. Navzájem si však na trhu konkurovat nebudou, neboť model 701 by měl C7 nahradit. V srdci novinky běží, stejně jako v případě modelu 700, Symbian Belle. Odlišností je displej, který je větší a typu IPS LCD. Mělo by jít o jeden z nejjasnějších displejů na světě. Stejně jako model 700 si poradí s technologií NFC pro sdílení obsahu a bezdrátovému přenosu hudby. Možnost využití při platbách však také nebude možné. Více informací o technických parametrech naleznete v našem preview.


Nokia 701 na živých fotografiích

Čtěte: Nokia 701: Symbian Belle, 1 GHz a nejjasnější displej na světě

Nokia 701 (vlevo) je od Nokie C7 (vpravo) k nerozeznání

Symbian Belle: tak trochu opisoval, ale je hezký

Nástup inovované verze Symbianu Anna byl velmi pozvolný. O to více překvapí, jak rychle se má objevit další update jménem Belle. V prezentovaných vzorcích byl však v beta verzi a bylo to hodně vidět. Řekneme si proto jen několik málo informací. Novou podobu dostane pohotovostní obrazovka. V prvé řadě se navýší počet obrazovek ze tří na šest, mezi kterými bude možné procházet. Konečně se dočkáme widgetů, u kterých bude možné nastavit velikost. Zcela změněn bude informační řádek. Ten se nyní více podobá ostatním platformám. Zároveň jej lze vysunout pro více informací nebo zapnutí Wi-Fi či GPS. Že by inspirace Androidem? Změny se dotkly také menu, které je vertikálně orientováno a najdete v něm všechny položky najednou. Zda jde o správný krok, není jisté. Nokia tím sice dohnala konkurenci, ale její starý styl menu mnoha uživatelům vyhovoval a právě proto byli Nokii stále věrní. Proč tedy Nokia zvolila právě tuto změnu? Průzkumy jsou totiž nekompromisní. Lidé dnes chtějí raději dlouhé menu s mnoha ikonami. Malou náplastí je fakt, že lze menu libovolně přeskládat. Ačkoli šlo o předprodejní verzi systému, musím pochválit velmi slušnou plynulost při procházení nabídek. Vše je hezky animované a plynulé.

Nokia 701, 700, 500 a Symbian Belle (3D) – rychlá prohlídka novinek od Nokie

Pokud sháníte 3D brýle k našim videím, můžete si je objednat za 34,85 Kč od mobilenet.cz přímo k vám domů.

Čtěte: Symbian Belle představen. Podívejte se, jak vypadá

Jak to bude se Symbianem?

Na závěr článku ještě zmíním několik dalších informací. Jistě si vzpomenete, že spolu s modely 700 a 701 byla představena také Nokia 600. S tou se však pro Českou republiku prozatím nepočítá. Hojně se diskutovalo nad samotným Symbianem a telefony, kteří jej budou obsahovat. Rozhodně se dočkáme ještě dalších a očekává se i nástupce Nokie N8. Jistě jste si povšimli, že ani jedna nová Nokie nemá automatické ostření u fotoaparátu. Nokia to odůvodňuje předem danými plány, které nelze ráz na ráz měnit. Každopádně se blýská na lepší časy. Už možná v příštím roce by všechny telefony Nokia měly mít zase zpět automatické ostření. Osvětlena byla také otázka nového značení. Dřívější logika je zapomenuta a nyní vše určuje pouze první číslo. Čím je vyšší, tím je daný telefon lepší. Zbylá dvojice čísel již nemá informační hodnotu, ale pouze označuje novější model.

Nokia 500, Nokia 700 a Nokia 701
Diskuze ke článku
Lukasisko
Jen jsem se chtěl zeptat, jak to, že nebudou tyto Nokie moci používat NFC pro platby? Z jakého důvodu?
Jakub
Ta 700ka je moc pěkná doufám že to nokia nezabije rozvrzanou konstrukcí nebo ošoupávacíma plastama ala nokia 5230 a spol...
Adam
opravdu se mi líbí váš nápad s tím 3D. Je to úplně něco jiného než ho vidět na fotkách.
A nokii se kousek s císlem 701 opravdu povedl, konečně má symbian to, co mu nejvíce scházelo- rychlost.
Petr
Jsem z toho nejaky rozpacity.Nokii dochazeji napady, vidim v tom lehce okopirovany Android.Vybava stredni trida,ale bohuzel tim me panove z Nokie nepresvedcili...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze