Samsung se pyšní největší výrobní linkou AMOLED displejů na světě

12

Jihokorejský výrobce Samsung patří mezi špičku na poli zobrazovacích technologií, a to nejen pro mobilní telefony. Doposud patři mezi nejvýznamnější producenty displejů AMOLED a po červnovém otevření nové továrny svou vedoucí pozici jen potvrzuje.

Úvod

Společnost Samsung patří mezi světovou špičku ve výrobě AMOLED displejů. Nyní provozuje největší světovou výrobní linku AMOLED displejů a v následujících letech plánuje stavět nové továrny. Samsung tak jednoznačně sází na budoucnost AMOLED displejů – podle prognóz dosáhne v roce 2015 trh s AMOLED displeji objemu 14,1 miliard dolarů. Největší výrobní linka AMOLED displejů na světě byla postavena v Tangjeongu v Jižní Koreji v červnu letošního roku. Nová výrobní linka AMOLED displejů využívá skleněné substráty, které jsou třikrát větší než v předchozím provozu, takže je možné zvýšit produktivitu práce a zlepšit nákladovou konkurenceschopnost.

Mezi první telefony s AMOLED displejem patři i Nokia N85
TIP: Čtěte Recenze Nokia N85: když legenda omládne

Samsung vyrábí více než 2 milionů AMOLED displejů za měsíc a díky tomu patří mezi světovou špičku. Začátkem tohoto roku vynalezl Samsung novou technologii, díky které zvládne vyrobit v 5.5 G AMOLED továrně až 65" displej. Tato technologie by se měla objevit v nové továrně, která má být uvedená do provozu v průběhu roku 2012. Mezi plány společnosti Samsung pro rok 2013 patří i 8 G továrna, která by měla být vyrábět největší typy panelů. Odborníci očekávají, že AMOLED trh zaznamená v příštích letech extrémně rychlý růst. Podle odhadů firmy DisplaySearch naroste AMOLED trh až trojnásobně z letošních 4,3 miliard dolarů na 14,1 miliard dolarů v roce 2015.

AMOLED všeobecně

AMOLED displej, který si vydobil své místo na slunci relativně nedávno, funguje na základě aktivní matrice organických elektroluminiscenčních diod a nabízí mnoho inovativních vylepšení oproti LCD panelům. Mezi ně patří především vyšší kontrastní poměr a živější barvy. Navíc obrazovky AMOLED nepotřebují podsvícení, takže jsou na rozdíl od LCD energeticky úspornější (v závislosti na zobrazovaném obsahu), tenčí a lehčí.

Samsung S8500 Wave jako první s Galaxy S obdrželi nový typ displeje Super AMOLED
TIP: Čtěte Recenze Samsung S8500 Wave: Bada v rouše beránčím

Co znamená technologie Super AMOLED Plus?

První verze AMOLED displejů šla do výroby v roce 2007 a od té doby přišel Samsung s dalšími vylepšeními. Klasické AMOLED displeje mají tři vrstvy - displej, doteková vrstva a krycí sklo. Tyto displeje byly tenké, nicméně potřebovaly na povrchu panel s dotykovým senzorem (TSP). S tím se ale vývojáři společnosti Samsung nechtěli smířit, a tak vyvinuli Super AMOLED displej (One-Cell Touch AMOLED), který eliminuje přidanou vrstvu dotykové obrazovky a integruje dotykový senzor do samotného panelu AMOLED. Tato změna umožňuje dosažení lepšího kontrastu a také omezení odlesků mezi vrstvami displeje, které jsou viditelné, hlavně pokud jsou na displeji kontrastní obrazy.

Zobrazeni struktur, jednotlivých technologií zleva TFT/AMOLED a Super AMOLED Plus

„Nakonec jsme vývojem strávili téměř rok. Úspěchu jsme dosáhli až po uskutečnění téměř 30 000 pokusů, testů a analýz,“ říká Ryan Choi, hlavní inženýr v Samsung Mobile Display, který má na starosti vývoj AMOLED

Samsung Galaxy S II - pyšní se prvenstvím v podobě dotykového displeje Super AMOLED Plus
TIP: Čtěte Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Co přinese budoucnost?

Ani v této chvíli ale inženýři Samsungu neustali ve snaze neustále zlepšovat a inovovat displej AMOLED. Poslední novinka - Super AMOLED Plus – využívá Real RHB Stripe technologii, kdy každý pixel tvoří hned trojice subpixelů. Navíc dotykový senzor již není integrovanou funkcí jako u Super AMOLED displeje, ale byl nově umístěn do jednotlivých buněk napříč celým displejem, kdy tloušťka jednoho senzoru je pouhých 1 mikrometru (0,001mm).

Co říkáte na technologii AMOLED, respektive vylepšené generace Super AMOLED (Plus)? Máte zařízení s dotykovým displejem AMOLED nebo preferujete jiné zobrazovací technologie?

TZ Samsung

Diskuze ke článku
Michal
Mám super amoled plus, displej je opravdu krásný , ale zatím nejsou moc spolehlivé , po půl roce opravdu náročného pužívání se mi objevil asi pulcentcentimetrový pruh, který má mírně tmavší odstín, nejvíc je vidět na modrém , nebo šedém pozadí. Reklamoval jsem a samsung mi dal uplně nový telefon, tak že zase spokojenost.
Jirka
amoled či oled je budoucnost
Cheetah007
Mel jsem WAVE moc dobry telefon.
Super AMOLED je bezesporu budoucnost ale ty z prvni serie mely jeste bugy.....pri prechodu v menu jste treba videli obrysy/duchy znaku z pedchozi stranky chvili proste pohasinaly ale to je otazka casu a nove typy to budou mit vychytane.
Co mi ale vadilo bylo barevne podani,desne presycene,prilis kontrastni a rucne to upravit neslo,coz se doufam u nasledujicich typu take zlepsi.
Rostislav Berka
Já mám Nokii N8, která má také Amoled display. Musím říct velká spokojenost, barvy jsou živé, na sluníčku je display výborně čitelný, oproti SE K800i, je tenhle display obrovský pokrok. Moc pěkně na něm vypadají fotografie, ikony v menu na černém pozadí jsou působivé, jako by "plavaly na telefonu" :-D, kdo neviděl tak nepochopí, ale tenhle efekt má ještě lepší nová Nokia N9. Amoled je budoucnost. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze