Samsung zakládá displejovou divizi, konkurence reaguje společně

2

Samsung Electronics, jeden z největších celosvětových výrobců elektroniky se sídlem v Jižní Koreji, oznamuje založení další ze svých divizí. Vzhledem k jeho dominanci v oblasti displejů v posledních letech asi nikoho nepřekvapí její název Samsung Display. A co na to konkurenti?

Samsung logo

Tip! Samsung v Praze otevřel nové zákaznické centrum

Když se někde mluví o displejích, a teď nemyslíme pouze zobrazovače v mobilních telefonech, musí zákonitě přijít na přetřes i jihokorejský gigant Samsung. Známé byly a jsou určitě jeho 3D televize, a také jeho displeje řady AMOLED a jejich odvozeniny Super AMOLED a Super AMOLED Plus. S těmito platformami si dokázal vydobýt přední místo mezi všemi výrobci displejů. Centrální vedení firmy v Koreji se rozhodlo, že se stoupajícím počtem zakázek, příjmů i zaměstnanců nastal pravý čas výrobu displejů oddělit do samostatné společnosti. Ta se nově jmenuje Samsung Display.

Samsung ve světě displejů proslavily jeho Super AMOLEDy

Samsung Display je největším výrobcem displejů na světě. V loňském roce divize zaznamenala zisk ve výši 20 miliard dolarů. V celkem pěti továrnách na výrobě displejů pracuje přes 20 000 zaměstnanců. Výhody zřízení samostatné společnosti spočívají především v tom, že se firma bude moci soustředit pouze na displeje a koncentrovat a centralizovat tak celou výrobu, včetně větší optimalizace výrobního procesu. Očekává se také větší investice do vývoje displejů, takže o Samsungu z tohoto hlediska v budoucnu určitě ještě hodně uslyšíme.

A co na to konkurence?

JDI logo

Konkurenční výrobci displejů ale nehodlají jen tak nečině přihlížet tomu, jak Samsung v této oblasti dále stoupá a obírá je o jejich zisky. Rozhodli se proto postupovat společně a založili společný joint venture podnik, díky kterému by Samsungu mohli snadněji čelit. Jejich společný podnik se jmenuje Japan Display Inc., zkráceně JDI. Jak už sám název napovídá, půjde o sdružení firem z displejového odvětví se sídlem v Japonsku. Konkrétně to tedy jsou displejové divize čtyř firem - Sony, Hitachi, Toshiba a Innovation Network Corporation.

Čtyři velcí výrobci displejů z Japonska vytvořily kooperaci proti Samsungu

Zatímco Samsung Display se bude věnovat výrobě mnoha rozličných typů a velikostí displejů, JDI se zaměří především na displeje malých a středních rozměrů, tedy na ty, které své uplatnění najdou především ve smartphonech a tabletech. JDI se chce stát největším výrobcem OLED displejů na světě, kterým je aktuálně právě Samsung Display. Pomoci realizovat tento plán může určitě obrovská distribuční síť a také dílčí zkušenosti všech čtyř zúčastněných firem.

JDI bude určitě vítanou alternativou pro ty výrobce, kterým se, ať už z jakéhokoliv důvodu, nezamlouvá jednání Samsungu jako dodavatele displejů do jejich zařízení. Z minulosti je známá třeba kauza, kdy Samsung kvůli nedodržení termínů dodávek displejů poškodil výrobce HTC, který musel některé své přístroje namísto vychvalovaných AMOLEDů osadit Super LCD zobrazovači. Samsung je známý také tvrdým vyjednáváním vzhledem ke své silné pozici.

Čtěte také - Ideální velikost displeje smartphonu je 4 - 4,5 palce, tvrdí průzkum

Uvidíme jak se tedy k obou nově vzniklým společnostem výrobci hardwaru postaví. Kdo myslíte, že vsadí na Samsung, a kdo raději využije služeb JDI? Vzejde pak podle vás z nových fabrik nějaký nový úžasný displej?

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
stepo
tak ja jsem hlavne rad ze v JDI je i SONY. tim padem by mohli zacit davat do xperii nejaky super displej,a vystridat tim uz dlouho pouzivany TFT LCD technologii.:-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze