BlackBerry KEY2
recenze

BlackBerry KEY2

Má svou hlavu
19

Na odvěkou otázku, jestli se na telefonu lépe píše hardwarovou než softwarovou klávesnicí, se letos pokouší odpovědět druhá generace modelu KEY od BlackBerry. KEY2 si přivolal na pomoc duální fotoaparát, lepší hardware a přepracovanou klávesnici ve stylu BlackBerry Passport. Zůstala však velmi odvážná cenovka. My nyní přinášíme náš verdikt.

Svými smartphony s hardwarovou klávesnicí projevují zařízení BlackBerry neobvykle vysokou dávku odvahy dlouhodobě, avšak nikdy to nebylo patrnější než nyní, kdy výrobci usilují o co největší pokrytí přední plochy displejem a ordinují svým modelům hubnoucí kůru pro snazší držení jednou rukou.

Za zapůjčení telefonu BlackBerry KEY2 děkujeme internetovému obchodu CELKOM.cz, kde si jej můžete zakoupit.

Někteří měli loňský model KEYone za labutí píseň této koncepce a očekávali podobný scénář jako u Privu, který se i přes svou zajímavou výsuvnou konstrukci nedočkal následníka, avšak letošní KEY2 nenechal nikoho na pochybách, že původem kanadská značka nehodlá ze své filozofie couvnout. Má ale dnes ještě fyzická klávesnice co nabídnout, nebo jde o pouhý relikt minulosti?

Technické parametry BlackBerry KEY2 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce151,4 × 71,8 × 8,5 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostčervenec 2018, 16 990 Kč

BlackBerry KEY2 – videorecenze

Obsah balení: Zrozen pohřbem?

Z černé krabičky rakvovité konstrukce můžete krom telefonu exhumovat metr dlouhé škrtící lano s USB-C na jednom a USB-A na druhém konci, tímtéž portem opatřenou ochranu proti utrpění elektrického šoku evropskou zásuvkou, špuntový headset s náušníky různých velikostí, jejichž vdechnutí spolehlivě vyvolá dávení, sponu vhodnou k vypíchnutí očí a hořivo za účelem rozdělání ohně pro zpopelnění.

BlackBerry KEY2

Konstrukční zpracování: jedna ruka neplesá

Novinka se z hlediska designu nevymyká pouze na výšku orientovanou hardwarovou QWERTY klávesnicí. Proti proudu jde už svým hranatějším hliníkovým rámem, což si vzhledem k předpokladu držení oběma rukama může dovolit. Ovládání displeje jednoruč sice není nemožné, ale telefon vám to nijak zvlášť neusnadní.

Zatímco KEYone klávesnici od zbytku jasně odděloval, tady vidíme snahu o její začlenění do okolí, ale při hlubší inspekci lze zjistit, že rámeček klávesnice tvoří separátní plastový díl. Vzniklý přechod zblízka připomíná prasklinu. Estetické vlastnosti se každopádně výrobci podařilo s hliníkovým rámem sladit velmi dobře. Totéž nelze říci o čtveřici anténních předělů, zvláště u stříbrné varianty. Ta sice profituje ze skutečnosti, že se senzory a čelní kamera oproti předchůdci přestěhovaly pod krycí sklo, takže tolik nekřičí, ale zase si možná více než u námi testované černé všimnete „falešných kláves“ v dolních rozích klávesnice, které neladí s tělem. Klávesnici, která nejspíš nese vinu za chybějící zvýšenou odolnost, se nicméně detailněji věnujeme ve vyhrazené kapitole.

Všechna boční tlačítka se shlukují napravo. Jsou hliníková a tisknou se jistě. Pro přidání hlasitosti kolébkovým přepínačem na nejvyšší pozici musíte trochu přehmátnout, ale snížení hlasitosti, odemykání obrazovky povrchově odlišeným zámkem a stisk programovatelného tlačítka níže žádné zvláštní úsilí nevyžadují, tedy pokud pomineme trochu tuhý stisk.

Posledně jmenovaný „Convenience Key“ zvládne až tři funkce najednou (vybírat můžete mezi více jak 50 možnostmi, převážně jde o akce napříč systémem), ale konkrétní volbu neprovádíte různou délkou podržení nebo vícenásobným klikem, jak bych si představoval, nýbrž prostřednictvím dotykového displeje. Co hůře – aby tlačítko vůbec reagovalo, nejdříve musíte alespoň rozsvítit obrazovku. Třeba v případě svítilny by se to jistě mohlo obejít i bez toho.

Programovatelné tlačítko vyžaduje rozsvícení displeje.

Byť to není úplně bez ztráty kytičky, tělo účinně odpuzuje otisky prstů. Zasluhuje se o to zejména lehce měkčený, texturovaný a matný povrch plastových zad. Toto řešení předchází i vyklouznutí zařízení z ruky a příznakům OCD v důsledku pozorování šrámů. Osobně bych však preferoval povrch měkčí. Tím by pravda utrpěla odolnost, což by šlo kompenzovat snadnou vyměnitelností tohoto krytu a tím i uživatelsky vyjímatelnou baterií, která by slušela každému korporátně zaměřenému zařízení. Nic z toho se tady bohužel nekoná.

Navzdory výtkám si KEY2 za své konstrukční provedení zaslouží pochvalu. Design přináší vítané osvěžení a řemeslné zpracování uspokojí i náročnější zákazníky. Vypadávající displej BlackBerry chvályhodně vyřešilo ještě u KEYone, tudíž tady se něčeho podobného nemusíte vůbec obávat.

Líbilo se nám
  • jak nepřitahuje otisky prstů…
  • …tak přitahuje zrak kolemjdoucích
  • robustní hliníková konstrukce
  • jeden z mála moderních smartphonů s HW klávesnicí
Nelíbilo se nám
  • „Convenience Key“ nereaguje při vypnutém displeji
  • ovládání jednou rukou
  • rámeček klávesnice netvoří součást těla
  • absence zvýšené odolnosti

Displej: 4,5 místo 6+ palců

Sklíčko Gorilla Glass 3 chrání 4,5palcový IPS zobrazovač s rozlišením 1080 × 1 620 pixelů, tedy o poměru stran 2:3. Ačkoliv v horní části došlo k citelné redukci rámečku, stále existuje prostor ke zlepšení. Nejvíce se nabízí nahrazení trojice napevno umístěných, podsvícených senzorových kláves pro navigaci systémem jejich softwarovou obdobou, případně přenesení funkcionality na některé hardwarové klávesy, když se kurzor nenachází v textovém poli (například Backspace místo šipky zpět, mezerník pro návrat domů a Enter pro přepínání aplikací – tyto beztak nelze použít pro klávesové zkratky).

Pokud hrajete hry, sledujete videa nebo si prohlížíte fotografie, tady nejste na správné adrese – bez fyzické klávesnice by se do stejně velkého těla vměstnala i větší jak 6palcová obrazovka. Zobrazovací vlastnosti jsou přitom nadstandardní, dostatečné sytosti barev dosáhnete i na nejnižší ze tří nastavitelných stupňů. Zůstává však otázkou, jestli jsou například velmi dobré pozorovací úhly při lpění na soukromí žádoucí.

Hrajete hry či konzumujete fotografie a videa? Tady jste špatně.

Rozsah jasu potěší svou šíří, hlavně za tmy jsem si liboval, že nejnižší úroveň neoslňuje. Moje citlivé oči ocenily i možnost přepnutí implicitního světlého tématu prostředí na tmavé. Maximální jas většinou dostačuje, ale za nyní panujícího počasí by pro bezproblémovou čitelnost displeje přišel vhod aspoň o 20 procent vyšší. Automatická regulace jasu reaguje s několikavteřinovou prodlevou, jí iniciovaná změna intenzity podsvícení je na druhou stranu příjemně plynulá.

BlackBerry KEY2

Přestože se nejedná o OLED, který dosahuje díky jednotlivě vypínatelným pixelům perfektní černé za takřka nulové spotřeby, BlackBerry se rozhodlo své zákazníky neochudit o ambientní displej. Neradujte se však předčasně, nejde o Always-on Display jako u Samsungu (zobrazuje notifikace trvale) či Moto Display jako u Motorol (zobrazuje notifikace např. při mávnutí rukou nad displejem), pouze se při přijetí zprávy na moment ukáže velké černobílé upozornění. Přítomnost konfigurovatelné stavové RGB LED na to však nechá aspoň částečně zapomenout.

Líbilo se nám
  • široký rozsah jasu
  • dobré zobrazovací vlastnosti
  • vícebarevná notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • i při zachování klávesnice by displej mohl být větší
  • limitovaný ambientní režim

Zvuk: Reproduktor? Ne, raději sluchátka!

Hlasitý poslech umožnuje monoreproduktor ukrytý pod pravým ze dvou průduchů na spodní hraně. Dle očekávání nepředvádí nikterak úchvatné výkony. Kvůli chybějícím basům budete muset strpět kovový nádech zvuku a ani hlasitostí osazený měnič neoslní.

BlackBerry KEY2

Srdce staromilce zahřeje 3,5mm jack, a to nejen svou přítomností, ale i výkony. Potěší průzračné výšky bez ošizení basů jako u reproduktoru, tedy pokud používáte jiná než přibalená, třemi tlačítky a mikrofonem opatřená špuntová sluchátka. Ta i přes své jinak nadprůměrné charakteristiky v basech dvakrát neexcelují. Mít při jejich používání nastavenou maximální hlasitost je skoro o ohluchnutí, obstojně hlasitě hraje telefon i po připojení sluchátek s vyšší impedancí.

BlackBerry KEY2
Líbilo se nám
  • nadstandardní výkony předvádějící 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní hlasitý monoreproduktor

Výkon hardwaru: reparát na jedničku

Volba pouhého Snapdragonu 625 budila u předchůdce pochybnosti a praxe ukázala, že byly minimálně částečně oprávněné. BlackBerry nářky vyslyšelo a přistoupilo k povýšení jak procesoru na Snapdragon 660, tak (oproti standardní verzi KEYone) dokonce ke zdvojnásobení RAM na 6 GB a úložiště na 64 GB (50 GB volných). V dané třídě jsme zvyklí vídat i výkonnější čipsety, ovšem ty mají zároveň i vyšší spotřebu. Jak ukazují výrazně lepší výsledky v benchmarcích a následující kapitola o výdrži na jedno nabití, šlo o šťastnou volbu.

Líbilo se nám
  • zdvojnásobení paměti
  • dobrý poměr mezi výkonem a spotřebou
Nelíbilo se nám
  • zájemci o vysoký výkon budou brblat, že nemají to nej

Výdrž baterie: dva pracovní dny

Ačkoliv pas od minule ztratil deset procent, kapacita uživatelsky nevyjímatelného Li-Ion akumulátoru poklesla o pouhých 5 mAh na výsledných 3 500. Negativnější vliv na výdrž mohly mít výkonnější střeva, avšak praxe ukázala, že při rozumném používání zůstávají i nadále dva dny bez nabíjení realitou.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 49 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 58 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 70 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 92 minut

Baterie načerpá energii z nulového do plného stavu za hodinku a půl, o což se zasluhuje podpora Quick Charge 3.0 jak u telefonu, tak přibalené nabíječky. Na možnost bezdrátového nabíjení si budeme muset počkat minimálně do příchodu K3Y (známe divoké marketingové oddělení ostružinožroutů).

Líbilo se nám
  • bez nabíječky se obejde i dva dny
  • rychlé nabíjení i přibalenou nabíječkou
Nelíbilo se nám
  • nelze nabíjet bezdrátově

Konektivita: krom infraportu kompletní

Kabelově lze data přenášet skrz moderní USB-C port zespod brady, nechybí ani podpora OTG. V bezdrátové říši vám komunikaci umožní Wi-Fi ac, Bluetooth povýšený z verze 4.1 na nejnovější 5.0 a frekvenčně kompletní LTE. Omrzela vás vlastní hudba poslouchatelná i přes 3,5mm jack a nejste online? Pak oceníte FM rádio. Nablízko se pak můžete spolehnout na NFC.

BlackBerry KEY2

Ve fyzickém světě se neztratíte díky podpoře navigačních služeb A-GPS, Galileo, GLONASS a BeiDou, vhod přijde při bloudění i elektronický kompas.

BlackBerry KEY2

Šuplíček na levém boku pojme nanoSIM kartu a paměťovou kartu o maximální kapacitě 2 TB. Příznivci Dual SIM si mohou připlatit tisícovku za variantu se 128GB úložištěm, která pojme dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSDXC kartu.

Líbilo se nám
  • moderní komunikační výbava
Nelíbilo se nám
  • Dual SIM jen u dražší 128GB verze

Hardwarová klávesnice: Kdo z vás to má?

K psaní hardwarovou QWERTY klávesnicí jsem v souladu s jejím podsvícením přistupoval optimisticky. Pokud bych totiž měl jmenovat činnosti, kterým se na běžných dotykových telefonech vyhýbám jako čert kříži, jednoznačně bych na prvním místě uvedl právě psaní. Dobře mu tak, když všemu většímu jak 5 palců pohrdavě říká pádlo, říkáte si možná. Hned zkraje jsem každopádně ke svému zklamání zjistil, že QWERTY nelze softwarově přepnout na QWERTZ. Zprvu jsem tomu nechtěl uvěřit, a tak zkontaktoval podporu. Obdržená odpověď však byla ještě neuvěřitelnější – pro QWERTZ si prý zájemci musí zajet do Německa.

BlackBerry KEY2

Vizuálně klávesnice doznala nejednu změnu. Velikost kláves narostla o pětinu, jejich jiný tvar i matnější povrch připomínají BlackBerry Passport a došlo dokonce ke změně rozložení, když pravý Shift nahradila klávesa se symbolem složeným z devíti obdélníčků. Tento tzv. „Speed Key“ má v kombinaci s některou druhou klávesou aktivovat stávající, uživatelem nadefinovanou klávesovou zkratku, ovšem nikoliv pouze z hlavní obrazovky, jak tomu bylo doposud, ale ať už se třeba nachází v 3rd party aplikaci.

Uživatelské Klávesové zkratky konečně fungují kdekoliv v systému.

Vítám snahu o odstranění omezení, která klávesové zkratky svazovala, ale toto řešení mi nepřijde šťastné. Místo „Rychlé klávesy“ bych osobně raději viděl interpunkční tlačítko, neboť napsání tečky či čárky nyní vyžaduje stisk dvou kláves, a klávesové zkratky řešil odlišně. Jak? Bez těch pár klávesových zkratek uvnitř některých aplikací bych se úplně obešel a stávajícím jednotlačítkovým klávesovým zkratkám, které nyní fungují jen na hlavní obrazovce, bych udělil vyšší prioritu, aby fungovaly napříč systémem za všech okolností krom psaní textu. V textovém poli by chybějící Speed Key mohl zastoupit soustisk Shiftu a Altu najednou.

BlackBerry KEY2

Změna designu kláves podle mého skromného názoru přinesla své ovoce. I tak zklamu dámy s dlouhými nehty – ačkoliv se bříšky prstů píše snáz než dřív, své krátké nehty jsem pro stisk přeci jen používal raději. Nepotěším ani ty, kteří doufali v napravení některých nedostatků zminula. Při psaní vám sice budou po ruce veškeré vychytávky známé z KEYone a v (nejistě zasazeném) mezerníku se nadále ukrývá poměrně rychlá čtečka otisků prstů, ale jako jedinou klávesu jej stále nelze používat jako touchpad. Tato funkcionalita svou citlivostí nadále zůstává svému protějšku v podobě dotykové obrazovky nemálo dlužna. A konečně dotyková gesta ani pevně dané klávesové zkratky uvnitř aplikací přímo od BlackBerry nejsou důsledně implementovány. Že je nepodporují aplikace jiných výrobců už není vinou přímo BlackBerry, ale měli byste s tím také počítat.

Líbilo se nám
  • posun vpřed v pohodlnosti psaní
  • softwarová propracovanost
Nelíbilo se nám
  • klávesové zkratky si říkají o přepracování

Fotoaparát: vidí dál

KEY2 si díky svým dvěma 12Mpx zadním fotoaparátům odnese titul nejlépe fotícího BlackBerry. Žebříček DxOMarku však nepřepíše, neb na špičku nemálo ztrácí. Nejvíce asi zamrzí agresivní softwarové potlačení šumu a zvýraznění hran (otázkou zůstává, jak by snímky vypadaly bez těchto zásahů). Po downsamplování na rozlišení běžných zobrazovačů se však tyto neduhy částečně ztrácí a fotografie se pak nemusíte stydět ukázat ani svým přátelům. U snímků pořízených za horšího osvětlení, zvláště pak za tmy, přichází prvně jmenovaná berlička ke slovu o něco častěji a vzdálenějším objektům citelně chybí detaily, na což je krátká i dvoutónová přisvětlovací dioda. Ani za těchto náročných podmínek však nejsou výsledky vysloveně zlé.

Ukázky fotografií za dne a za tmy, prostředí fotoaplikace v manuálním režimu

Míru postprocessingu nelze přímo ovlivnit, ale díky manuálnímu režimu si můžete pohrát se zaostřením, rychlostí závěrky, hodnotou ISO, vyvážením bílé či clonou.

Srovnání primárního a sekundárního fotoaparátu, ukázky portrétního režimu a z čelního fotoaparátu, nastavení videa

Sekundární zadní fotoaparát, který si u KEY2 v rámci BlackBerry odbývá svoji premiéru, umožňuje dvojnásobný optický zoom. Při stejné vzdálenosti od foceného objektu tak vydolujete nějaké detaily navíc. V důsledku ještě silnějšího potlačení šumu u jednolitých ploch však paradoxně i o nemálo detailů přijdete. Že jde spíše o snahu papírově dorovnat ostatní než přinést uživateli něco opravdu užitečného pak potvrzuje poměrně slabý portrétní režim.

Ne vždy optickým zoomem (vpravo) získáte více detailů, viz vnitřek okna a reklama

Selfies čelním fotoaparátem zhotovíte v kvalitě 8 megapixelů, díky přisvícení displejem i za horšího světla. Bohužel trpí přeexponováním a přílišnou saturací barev.

BlackBerry KEY2 (testovací video) - 1080p, 60 FPS

BlackBerry KEY2 (testovací video) - 2160p, 30 FPS

Po přepnutí do manuálního režimu natočíte video i v kvalitě 4K při 30 FPS. Upřednostňujete-li hladší pohyb před množstvím detailů, k dispozici máte záznam v 1080p při 60 FPS. Elektronická stabilizace dostupná při kvalitě 1080p při 30 FPS a nižších sotva pomáhá, když stojíte na místě, takže za chůze radši vůbec nenatáčejte.

Líbilo se nám
  • nejlépe fotící BlackBerry
  • funkce teleobjektivu
Nelíbilo se nám
  • na špičku pořád nestačí
  • nepříliš účinná elektronická stabilizace obrazu

Software: dvousečná zbraň

Čistý Android se stal marketingovým tahákem a mnozí výrobci se mu snaží aspoň přiblížit. Ani módě tohoto softwarového downsizingu ovšem BlackBerry nepodléhá, navíc klade velký důraz na bezpečnost. Při prvním spuštění se tak v prostředí Androidu 8.1 opatřeném BlackBerry Launcherem můžete cítit trochu zahlcení ikonami, funkcemi, notifikacemi a žádostmi o udělení oprávnění. Na druhou stranu vám virtuální průvodce všechno polopatě vysvětlí a zpravidla jde o doplňky, které zájemce o takový telefon ocení. Z těch již známých můžeme jmenovat DTEK pro podrobnou správu zabezpečení, BlackBerry Hub coby agregátor veškeré vaší komunikace či Privacy Screen, který vašemu okolí znesnadní případné šmírování pohledem. Součástí posledně jmenovaného je nově funkce Redactor, která usnadňuje skrytí citlivých informací na screenshotech, které hodláte sdílet s ostatními.

S příchodem BlackBerry Motion přibyl Locker, tedy jakýsi virtuální sejf pro citlivé soubory, k čemuž se váže šikovná drobnost – jestliže ve fotoaplikaci stisknete místo spouště mezerník, prohlédnutí inkriminované fotografie bude vyžadovat autorizaci.

Chcete se o softwarové výbavě telefonů BlackBerry dozvědět víc? Pak vás odkáži na článek našeho „blekbeřího“ specialisty Vojty Dalekoreje.

Puristé by ocenili možnost odinstalace všeho zbytného, méně zkušení uživatelé pak srozumitelnější překlady textů. Aspoň že se zdařila optimalizace. Na to, že jste při koupi měli trvat na Snapdragonu 845, pomyslíte snad jen při výjimečném trhnutí animace nebo pokud byste měli sadomasochistické choutky a zachtělo se vám spouštět náročnější herní tituly.

BlackBerry KEY2
Špatný překlad v aplikaci Notable slibuje nahrávání obrazovky, leč ta umí jen screenshotovat

Zhruba v týdenním intervalu docházelo k nevyžádanému resetu zařízení, ale jak mimo jiné dokazuje dostupnost bezpečnostní záplaty platné k 1. červenci 2018, softwarová podpora BlackBerry patří mezi nejlepší, a tak problém pravděpodobně odstraní některá z budoucích aktualizací.

Líbilo se nám
  • zdařilá optimalizace
  • virtuální průvodce funkcemi
  • bohatá softwarová výbava
Nelíbilo se nám
  • bohatá softwarová výbava
  • pšeklad nepodažit se ůplnje

Zhodnocení: není pro každého

Telefon utrpěl nejeden slovní šrám, ale šlo spíš o dílčí nedostatky než něco opravdu zásadního. KEY2 řeší nemálo slabin svého předchůdce a pozornost specifické skupiny zákazníků, na které cílí, si dozajista zaslouží. Nejvíce se jich nejspíš bude rekrutovat z těch, kteří dosud vlastnili KEYone. Ten však každou chvíli obdrží finální verzi Androidu Oreo a cena novinky činící nemalých 17 tisíc navíc časem půjde dolů. Případným hardwarovým upgradem chybu neuděláte, avšak rozhodně není důvod nějak extrémně spěchat.

BlackBerry KEY2

Má KEY2 co nabídnout spokojenému uživateli běžného dotykového telefonu? Obávám se že nikoliv. A co se týče mě samotného, KEY2 se nestane mým dalším digitálním asistentem, ale jsem rád, že stále existuje výrobce, který nejde se stádem, nýbrž svou vlastní cestou, i když se tím připraví o nemalou část potenciálních zákazníků. Kdyby bylo víc takových odvážlivců, dnešní nabídka by nebyla tak zoufale nudná a třeba bych se dočkal zařízení s výsuvnou klávesnicí orientovanou na šířku, která by mi asi jako jediná pomohla můj odpor k psaní na telefonech překonat. Jak se však zdá, tak zařízení typu Nokie E7 budeme vídat už jen v muzeích...

Za zapůjčení telefonu BlackBerry KEY2 děkujeme internetovému obchodu CELKOM.cz, kde si jej můžete zakoupit.

Konkurence: těžko ji najít

Řada KEY je v aktuální nabídce prodejců jedinou možností, pokud vyžadujete smartphone s hardwarovou klávesnici. Budeme-li na alternativy hledět touto optikou, v úvahu tak připadá pouze několikrát zmíněný KEYone. Hlavním argumentem pro jeho koupi bude cena jen málo přesahující 10 tisíc korun. Stran výbavy si pochopitelně nepolepšíte v ničem. Co budete naopak muset oželet? Především hardwarové specifikace. Že koruny, gigahertzy ani gigabajty neřešíte? Pak bude rozhodovat, který design bude blíže vašim preferencím.

BlackBerry KEYone

Rozměry149,3 × 72,5 × 9,4 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 620 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 505 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Konkurenty lze hledat i podle ceny. Jaký „celoobrazový“ smartphone pořídíte, rozhodnete-li se pro podobně velkou investici a hardwarovou klávesnici si odpustíte? Na základě dění posledních týdnů se nabízí Samsung Galaxy Note8. Jeho cena s blížícím se Notem9 klesla na 20 tisíc, což sice oproti KEY2 stále znamená tučný příplatek, avšak v rámci akce platné do konce srpna můžete odevzdáním svého starého telefonu dosáhnout na srovnatelnou cenu 16 tisíc. Po stránce hardwaru si smartphone s jedním z největších pokrytí čela displejem vede podobně jako další alternativy, ale jeho tajným trumfem je podpora v těle ukrytého aktivního stylusu a tomu přizpůsobená aplikační výbava. Pakliže psaní prsty na softwarové klávesnici neholdujete, jde o zajímavou alternativu.

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin
blackberry-key2
Klady
  • robustní tělo
  • osobitý design
  • propracovaná klávesnice
  • dobrý poměr výkonu a výdrže
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • duální fotoaparát má rezervy
  • absence zvýšené odolnosti
  • slabý hlasitý reproduktor
  • softwarové nedostatky
  • neúčinná stabilizace při natáčení
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
K zařízením s klávesnicí mám zvláštní vztah a nedám na ně, co se pohodlí při psaní delších textů týká, dopustit. Jenže Key2 si nekoupím...
Rozměry, to je škoda slov. Bez zbytečného pruhu tlačítek mohl být o centimetr menší a pohodlnější k držení. Nebo mohli použít větší displej. A to je pro mě hlavní nevýhoda, já potřebuju menší telefon. Celkově u mě konstrukce nějak nevzbuzuje důvěru. Foťák... v dnešní době u tak drahého zařízení vážně slabý. Tohle není telefon do počtu, pro většinu uživatelů bude jediným telefonem. A pomalá regulace jasu mě taky netěší.
Co naopak chápu, je DualSIM, výrobce tím předejde stížnostem na malou kapacitu paměti bez možnosti rozšíření. A pak klávesové zkratky - zkuste si představit, že jste v aplikaci, chcete něco psát, ale zapomenete se přepnout do příslušného políčka (to se snadno může v zápalu práce stát). A ouha, telefon začne vyvádět šílené věci, jak klávesové zkratky vyvolávají jednu funkci za druhou. A co vlastní klávesové zkratky v aplikacích, ty by přestaly fungovat, nebo by se bily s hierarchií systému. Ne, pokud dělá systém něco funkčně nadřazeného, musí to být jednoznačné.
Key2 se mi fakt líbí, ale... třeba příště.
Kisuke
Alternativa tu ale ve skutecnosti je.
Planet Computers Gemini. Sam jej momentalne mam. A co se tyce klavesnice a nahrady notebooku, je dokonce lepsi nez jakekoli blackberry.

Ano, je to takove dost specificke zarizeni. Ale nakonec sem s nim spokojen jako s temer all-in one zarizenim. Mam vsak dost specificke pozadavky...

Kdybych mu mel neco vytknout, tak je to predevsim absence jakehokoli fotaku (rear camera, nikoli face camera, tu ma). Mobilem nefotim, ale obcas by se hodilo udelat nejakou dokumentacni fotku (cas od casu nekam neco vezu umistit a kdybych pak moh udelat fotku kterou pak vlozim do dokumentace jen mobilem).
Taky by bylo super mit aspon nejaky kalkulackovy displej na vnejsim krytu a ctecku otisku, ale to je spis pro vetsi pohodli, nez totalne chybejici feature.

Ale co je potreba vypichnout... Ta klavesnice je bozi. Ma pro me dulezite klavesy jako kurzove sipky (BB Classic a starsi meli alespon ten touchpad, ktery je dokazal vicemene nahradit) a klavesy jako Control, Alt. Tohle vsechno se vazne hodi a zadny telefon to nenabizi (a ani stare BB to nemeli). Ostatne zkuste si ovladat SSH spojeni (JuiceSSH) bez tehlech klaves - jde to blbe (treba neco otevrit ve VIMu).

Takze si myslim, ze pro toho kdo prave nejvic oceni tu klavesnici je tu daleko lepsi volba a tohle BB.
martin leško
Dobrý den mobilenet.cz , bude v plánu aj recenze na OnePlus 6 ? s pozdravem martin :)
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Ty vaše pokusy o vtipy pro mě nefungují.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze