Android 6.0 Marshmallow je venku: přehled novinek

39

Bývá pravidlem, že vedle hardwaru představí Google i nový software. Dnes konkrétně nejnovější verzi Androidu s označením 6.0. I když se o něm, coby o Marshmallow, mluví už od jara, těsně před uvedením finální verze se Google pochlubil i několika zajímavými novinkami. Pojďme si je společně projít.

Připomeňme si důležité články, ve kterých jsme o Marshmallow již psali:

Nyní nastal ten očekávaný okamžik, kdy už uvolnění nového Androidu na starší Nexusy nestojí nic v cestě. Nejnovější Nexus 6P, Nexus 5X a nový tablet Pixel C s ním samozřejmě startují už z výroby. Majitelé zařízení od ostatních výrobců si budou muset počkat, nicméně například z vyjádření HTC je zřejmé, že to nebude trvat tak dlouho a mohli bychom se dočkat už v říjnu. Na co se mohou uživatelé těšit nejvíce prozradili zástupci Google na dnešní tiskové konferenci.

Lepší ovládání hlasem

Hlasové ovládání je jednou z důležitých vlastností telefonu (alespoň v anglicky mluvících zemích) a do budoucna bude ještě důležitější. Zatímco Apple a Microsoft sázejí na své asistentky, Google si jde v tomto ohledu svou vlastní cestou a snaží se hlasové ovládání integrovat přímo do systému samotného v podobě Google Now a návazných služeb. Nově k němu získáte rychlý přístup z uzamykací obrazovky. Stačí jen potáhnout prstem z levého spodního rohu a mluvit.

Na uzamykací obrazovce také nově naleznete výrazný ukazatel nabíjení s odhadovaným časem do plného nabití. Podobně, jako třeba u hodinek s Android Wear.

Spíše kosmetickou změnou jsou animace otevíraných aplikací, které se objeví v tom místě, kde se dotknete prstem displeje. Tedy tak, jak velí Material Design. Drobných změn doznaly také notifikace. Pokud obdržíte tzv. heads-up notifikaci (například příchozí textovka), toto oznámení se nakrátko objeví u horního okraje aby přilákalo vaši pozornost stejně, jako u iOS nebo Windows Phone. Notifikaci pak můžete, stejně jako u těchto systémů, zahodit.

Lepší by také mělo být hledání v seznamu aplikací (podle počátečního písmena), pomocí vyhledávání anebo díky chytrému algoritmu, který sleduje, kdy a jaké aplikace používáte. Kupříkladu máte seznam obvyklých aplikací pro ráno a jiné zase večer.

Mezi již dlouho známé novinky patří změna oprávnění aplikací (je jich méně a aplikace o ně musejí žádat zvlášť) a také úsporný režim, kdy se telefon nesynchronizuje tak často, pokud je v klidu. A také fakt, že Android se čím dál tím více snaží rozumět kontextu. Takže když při chatování dostanete zprávu o setkání v určité restauraci, pak si ji můžete rovnou nechat vyhledat nebo zapsat si událost do kalendáře. Tato, stejně jako další funkce (například hlasové vyhledávání), je navíc „učící se“. Jinými slovy, čím více je používáte, tím lepší výsledky dostanete.

TIP! Podívejte se také na představení odpovídajícího hardwaru: Nexus 6P, Nexus 5X a tablet Pixel C.

Android 6.0 bude uvolňován pro stávající Nexusy počínaje příštím týdnem.

Nové funkce Android M

Diskuze ke článku
Jakub
Po grafické stránce začíná být Android nejpovedenější systém. Kdyby byl i tak odladěnej, zvažoval bych přechod z Windows Phone (jelikož současný build WM10 má sice hodně funkcí, ale estetika je šílená). iOS je funkční, spolehlivý, ale také nudný.
Hexagon
Zabudli ste na moznost mavej temy a rozdelenia obrazovky pri tabletoch. A ten odhad nabitia som mal aj v 5.0,len v 5.1 zmizol.
Vajco
Mmmmm hlavně že SG s5 mini ma pořad 4.4.2
KacikP
Přijde mi to, nebo některé funkce už dávno ovládají WP?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze