Google bojuje proti závislosti na smartphonu s novým Androidem 9.0

9
Google bojuje proti závislosti na smartphonu s novým Androidem 9.0
  • Nová funkce se nazývá Digital Wellbeing a má za úkol pomoci s nadměrným používáním telefonu
  • V centru aplikace uvidíte, jak svůj smartphone využíváte
  • V návaznosti na to Google vylepšil i režim Nerušit

Článek aktualizován o další informace o obrazové materiály

Dnešní chytré telefony mají spoustu funkcí a pokud nějakou ne, mnohdy stačí stáhnout tu správnou aplikaci. Není proto divu, že závislost na smartphonech je aktuálním problémem, který se rozhodl řešit i samotný Google. V rámci zbrusu nového Androidu 9.0 Pie představil mimo jiné funkci Digital Wellbeing (volně přeloženo Digitální blahobyt), která spravuje čas strávený využíváním jednotlivých aplikací ve vašem telefonu. Snadno získáte přehled, kolik jste v dané aplikaci strávili času a nechybí ani počet odemknutí vašeho telefonu v rámci jednoho dne. kamžitě též vidíte, kolik notifikací vám v daný den přišlo. Snadno si můžete nastavit, že například na Facebooku nechcete denně strávit více než hodinu.

Android 9.0
Přehled času stráveného v aplikaci Gmail

Jakmile se bude blížit překročení časového limitu, telefon vás upozorní, že byste jej měli odložit. V daný moment se do aplikace navíc skutečně nedostanete a její ikona bude po zbytek dne šedivá. Řešením je pozměnit nastavení u konkrétní aplikace. Snadná možnost přeskočení v tuto chvíli chybí. Potěší kompletní denní přehled všech aplikací z pomoci barevných grafů.

Nastavení časového limitu u aplikací a přehled denního využívání

Ruku v ruce s novou funkcí Google vylepšil i svůj režim Nerušit. Ten ze svých telefonů jistě znáte. Prostou aktivací dojde k utlumení veškerých zvukových a vibračních upozornění. Nově však bude režim Nerušit umět zcela odfiltrovat veškeré komunikační dění. Jinými slovy se příchozí notifikace vůbec na displeji nezobrazí. Vše se dozvíte až ve chvíli, kdy režim opětovně vypnete.

Android 9.0
Vylepšená funkce Nerušit v Androidu 9.0

Zajímavě vypadá také funkce, která by měla uživateli připomenout, že si má jít lehnout. Samozřejmě bude vše záležet na vás. Pouze si zvolíte čas a v daný moment telefon zapne režim Nerušit a celé prostředí přepne pouze do stupňů šedi. Výsledkem má být navození pocitu, že je čas jít spát. Nehledě na to, že displej ve stupních šedi a se sníženým jasem je samozřejmě šetrnější k očím.

Android 9.0
Noční režim se odstíny šedi

Zbrusu nová funkce je dostupná výhradně na Androidu 9.0 Pie a dle očekávání ji Google zpřístupnil primárně pro uživatele všech telefonů Pixel. Pakliže jej vlastníte, stačí přejít na tuto stránku, kde se ujistíte, že máte Pixel s Androidem 9.0. Následně vyplníte svůj Google účet (e-mailovou adresu), kam vám bude zaslán odkaz na stažení aplikace z obchodu Google Play.

Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Put your hands off :-D
Blue Sun
Blue Sun
Doufal jsem, že to bude přímo v systému. Ten noční režim vypadá zajímavě. Naopak nedávám moc nadějí tomu omezení, když je možno ho ignorovat.
Martin
S tou šedou to fakt vyzerá otrasné :D :D
Unheilig
Přijde mi,že toto řešení bych ponechal v režimu "Rodičovská kontrola", jelikož děti patří na hřiště a ne na gauč k telefonu, či tabletu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze