Android 9 Pie (Go Edition) je tady. Uživatelům ponechá ještě více místa

11
Android 9 Pie (Go Edition) je tady. Uživatelům ponechá ještě více místa
  • Google pokračuje v podpoře základních telefonů a vydal Android 9 Pie (Go Edition)
  • Systém bude opět speciálně upraven pro méně výkonný hardware
  • Po aktualizace uživatelům naroste volná paměť o 500 MB

Zkraje letošního roku Google spustil speciální Go edici svého operačního systému Android. Ta je určena základním smartphonům, které se opírají nejen o slabší procesory, ale především nemají prostoru nazbyt. Na mysli máme nejen interní, ale také operační paměť. Android 8.1 Oreo (Go Edition) jsme si mohli vyzkoušet například na základní Nokii 1 a fungoval velmi spolehlivě i dostatečně svižně pro nenáročné uživatele. Google se tak zcela logicky rozhodl ve svém projektu pokračovat.

Oficiálně se tak představil Android 9 Pie (Go Edition), který si bere to nejlepší ze svého předchůdce a snaží se klíčové věci ještě vylepšit. Důkazem budiž interní paměť. Telefony s Androidem Go mívají ve většině případů jen 8GB prostor. Pokud bychom do nich nainstalovali běžný Android 9.0 Pie, zbylo by jim jen 2,5 GB místa pro uživatelská data. Při instalaci Androidu 8.1 Oreo (Go Edition) už zůstane mnohem použitelnějších 5 GB. Nejnovější Android 9 Pie (Go Edition) je ještě méně náročnější a po aktualizace se uživatelům nabízí 5,5 GB pro jejich data. Netřeba připomínat, že to v kombinaci s paměťovou kartou nenáročným uživatelům většinou bohatě stačí.

Android 9 Pie (Go Edition)

Nadále lze počítat i s upravenými aplikacemi, které se poznají tak, že je u nich přídomek Go. Ty jsou nejen prostorově méně náročné, ale především upravené pro běh na slabším hardwaru. Optimalizovány jsou mimo klasické aplikace i Mapy Go, které jsou schopny pracovat na méně kvalitním připojení, totéž platí pro aplikace YouTube Go.

V současné době existuje na různých trzích přes 200 zařízení s Androidem Go a dalších 100 je údajně v přípravě. Google prozatím neoznámil přesné datum, kdy se Android 9 Pie (Go Edition) dostane k uživatelům, avšak stane se tak během letošního podzimu.

Diskuze ke článku
Duk
pral bych si aby byl i u lepe hw vybavenych tel verze Go
Blue Sun
Blue Sun
Taková poněkud hloupá otázka, ale: je možno aplikace "Go" nainstalovat i na plnou verzi androidu? Už třeba jen proto, že kvůli menší náročnosti a lepší optimalizaci budou rychlejší (stejně jako třeba FB a Messenger Lite).
Jan
Mozna by bylo lepsi kdyby google do teto podoby upravil klasicke aplikace
Refael
Docela mě překvapuje, že z Google aplikací není Chrome v Go verzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze