Rodina zachráněna před požáry na Maui díky nouzovému SOS přes satelit z iPhonu

Rodina zachráněna před požáry na Maui díky nouzovému SOS přes satelit z iPhonu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Skupina lidí utíkala před ohněm
  • Ten zničil i základnové stanice v okolí, kvůli čemuž nefungovalo běžné volání
  • Díky satelitnímu SOS a práci střediska se jim podařilo dostat se do bezpečí

Když se mluví o vysílání satelitního SOS signálu z nejnovějších iPhonů, obvykle to doprovází představa, že taková funkcionalita může přijít vhod odvážlivcům v odlehlých koutech světa. Jak ale ukazují poslední tragické požáry na havajském ostrově Maui, osud si pro nás někdy dokáže připravit tak tvrdou zkoušku, že funkce poslední záchrany pro odvážné dobrodruhy bude najednou zachraňovat životy přímo ve vašem domově, kde nemáte s pokrytím signálem nejmenší problémy.


Michael J. Miraflor sdílel na sociální síti X příběh, kdy jeho příbuzní byli ve vozidle, když kolem nich náhle vypukly požáry. V bílé dodávce bylo pět lidí, ale nikdo z nich si nemohl zavolat pomoc, protože v této oblasti nebyl signál mobilních telefonů. Naštěstí měl jeden z lidí v dodávce iPhone 14, a to rozhodlo o tom, že se je podařilo z požáru zachránit. „Apple Emergency SOS byl jediný způsob, jak se mohli spojit s prvními záchranáři. Doslova jim zachránil život,“ píše ve svém příspěvku.

Tento příběh se od jiných záchran odlišuje tím, že skupina lidí necestovala do žádné odlehlé oblasti. Při útěku před ohněm se pohybovali ve známém prostředí, které bylo původně dobře pokryté. Požáry, které dosahovaly teploty, při nichž se taví kovy, však zničily většinu komunikačních věží na ostrově. Obvyklá žádost o pomoci pomocí volání na tísňovou linku tak byla najednou nedostupná.

Na sdíleném screenshotu je vidět, jak byly informace odeslány do centra pomoci. Majitel iPhonu hlásil, že oheň je všude kolem a že má zablokovaný výhled. iPhone automaticky sdílel polohu uživatele. Když středisko obdrželo všechny podrobnosti, jeho pracovník potvrdil, že hasiči byli o situaci informováni a že první záchranáři jsou na cestě. Rodinu se podařilo z lesního požáru zachránit asi 30 minut po žádosti o pomoc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze