Satelitní konektivita od Applu spasila prvního šťastlivce. Uvázl na Aljašce

3
Satelitní konektivita od Applu spasila prvního šťastlivce. Uvázl na Aljašce
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Muž přivolal pomoc, když uvázl se svým sněžným skútrem na cestě z Noorviku do Kotzebue
  • Záchranná jednotka byla podle všeho (pozitivně) překvapena přesností určení polohy

S příchodem nové řady iPhonů 14, ale také letos představených chytrých hodinek Apple Watch, cupertinský výrobce představil novou funkci, která má pomoci uživatelům, kteří se ocitnou v extrémních podmínkách a nemají se na koho obrátit. Řeč je pochopitelně o satelitní konektivitě, kterou však Apple v České republice nespustil (a pravděpodobně zde vzhledem ke kvalitnímu pokrytí ani v budoucnu příliš mnoho využití nenajde, bude-li zde někdy dostupná), ale na americkém trhu (a dalších) bezpochyby má své opodstatnění.

Šťastlivcem, jehož případ se zapíše do dějin jako první příběh uživatele, kterého vytáhla satelitní konektivita z bryndy, je řidič sněžného skútru cestující z Noorviku do Kotzebue na Aljašce. Ten využil satelitní konektivity svého iPhonu poté co uvázl na cestě, čímž se spojil se záchranou jednotkou, která ho ze situace dostala.

Satelitní konektivita je první dva roky zdarma. Kolik bude stát později, však stále nevíme.

Uživatel se nacházel v rurální oblasti bez signálu, kde se právě satelitní konektivita prokázala jako velmi užitečná. Podle macrumors.com byli dobrovolní záchranáři, kteří se pro muže vydali, překvapeni přesností určení polohy iPhonu. Funkce se spustí automaticky po vytočení tísňového čísla 911 v případě, že není možnost klasického mobilního připojení.

V současné době je služba zdarma, ovšem po dvou letech od představení by měla být zpoplatněna. Apple prozatím neprozradil, kolik si za možnost přivolání pomoci skrze satelitní konektivitu hodlá účtovat.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Ještě že měl to předplatné. Lidé bez předplatného nemají nárok na využití funkce pro záchranu života, obecně asi ani na život. - Apple 2022

Za dva roky přibyde třeba předplatné Pro Max. Že když se ztratí víc lidí najednou, tak budou prioritně zachraňovat ty s Pro Max záchranou.😂 Na každou funkci už je skoro předplatné.😂 Na nouzové volání, na hry, na filmy, na hudbu, na cloud...🤮
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Hlavně že mu šla GPS 😂😂 ale ztracen byl

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze