Retro: Siemens MT50: modrá je dobrá

11

Píše se rok 2002 a mobilní telefony pomalu vstupují do nového období. Běžně se již dokáží připojit k internetu a začíná se rozrůstat sekce zábavy a to s příchodem technologie Java. Jednou z prvních vlaštovek, která se Javou mohla pochlubit, byl Siemens MT50, známý pro své modré podsvícení displeje či slušnou výbavu telefonů střední třídy.

Řada M byla u Siemensu téměř vždy vyhrazena odolným telefonům. Vše však má své výjimky a tak byly modely M55, M50 a MT50 paradoxně běžné, tedy bez zvýšené odolnosti. Přesto si však dokázaly vydobýt popularitu. Úvodem se sluší připomenout, že model MT50 byl jen po stránce vzhledu mírně upravenou variantou modelu M50, a byl určen výhradně pro T-Mobile.

Siemens MT50 – videopohled

Krátké představení

Nacházíme se v první polovině roku 2002 a světlo světa spatřil Siemens MT50. Na první pohled telefon nijak inovativní. Design ve velké míře vychází z řady 45, podobnost k modelu C45 je opravdu velmi nápadná. Není se však čemu divit. Typický, německý vzhled, kterému se běžně přezdívalo vajíčkový, se uživatelům líbil. Byl nasazen ještě o několik měsíců později u modelu A50.

„eMTé-padesátka“ byl ve své době oblíbený telefon

Rozměry Siemensu MT50 byly 109 × 46 × 23 milimetrů. Tloušťka byla na svou dobu již poměrně velká, avšak pohodlí při držení to nijak nesnižovalo. Snadné nošení v kapse pak předurčovala nízká hmotnost 97 gramů.

Poznávacím znamením Siemensu MT50 byl křiklavě modře podsvícený displej. Ten měl jinak úhlopříčku 1,5 palce a rozlišení 101 × 64 pixelů. Byl samozřejmě černobílý a grafický. Celkově ve své době patřil k lepším displejům.

Modře podsvícený displej byl velkým tahákem

To se nicméně již nedalo říci o klávesnici, která byla pryžová a klávesy kladly větší odpor. Mírně komplikované bylo rovněž ovládání, byť německý výrobce přikročil ke zjednodušení. Čtyři kontextové klávesy byly nahrazeny dvěma a zbývající dvě tlačítka dostala pevně přiřazené směrové šipky. Stále zůstala samostatná klávesa pro vstup do telefonního seznamu a tradiční zelený a červený telefonek.

Výbava: zaměřeno na mladé

Základem výbavy bylo známé prostředí z mnoha starších Siemensů. Zorientovat se v novém telefonu proto pro málokoho bylo problémem. Výbava modelu MT50 vycházela z populárního Siemensu C45. Vše se tak zaměřovalo spíše na mladší uživatele, kteří nemohou do telefonu investovat horentní sumu, avšak přesto dychtí po moderních vychytávkách.

Začněme ale popořadě. Základem byla paměť pro kontakty, která pojala 50 jednopoložkových čísel. Uložit jste si mohli také 25 SMS zpráv. Další textovky bylo možné přesunout do společného archivu. Siemens MT50 totiž nabízel interní paměť o velikosti 220 kB. Z dnešního pohledu úsměvné, avšak tehdy šlo o takřka nezaplnitelnou kapacitu. Fotografovat telefon neuměl, stejně tak nezvládl přehrávat hudbu. K čemu tedy tolik místa?

Mezi podporovanými funkcemi byly zprávy EMS a mohli jste si tak stahovat nová loga, obrázky do zpráv a také vyzváněcí melodie, mimochodem stále ještě monofonní. Největší zásluhu na oblíbenosti telefonu však měla podpora technologie Java. Do telefonu jste si mohli stáhnout nové aplikace a hry. Pravda, zejména v počátcích nebylo takřka z čeho vybírat, ale postupně se výběr rozšířil a MT50 vás nenudila. Osobně velmi rád vzpomínám na vůbec první verzi Prince z Persie, která se na displeji mobilních telefonů objevila.

Hry a aplikace se do telefonu stahovaly skrze wapový prohlížeč. Aby bylo vše komfortnější, přidal Siemens také tehdy moderní datové připojení GPRS třídy 8. K pomyslné dokonalosti scházela snad jen přítomnost infraportu či kalendáře, který byl suplován pouhými upomínkami.

Závěr

Siemens MT50 a jeho sourozenec M50 se těšily značné oblibě, za které vděčily nejen líbivému vzhledu či modrému displeji, ale také právě přítomnosti technologie Java. Není proto divu, že se modely objevily napříč nabídkami našich operátorů a postupně z nich vytlačily Siemens C45. Startovací cena Siemensu MT50 se pohybovala kolem 7 000 Kč, avšak doprodejová cena koncem roku 2003 spadla pod čtyři tisíce Kč.

Mobilní telefon Siemens MT50 do seriálu Retro zapůjčil pan Ondřej Čech, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Siemens MT50

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 23 mm, 97 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,5" (101 × 64 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2002, 7 000 Kč
Diskuze ke článku
НКВД
jeeeee :D :D muj prvni GPRS modem ( jeste pres 112500b/s COM1 ) :D FUP 5MB na mesic za 150Kc a serfovani na internetu s vyplejma obrazkama a IRC :D :D diky za povedenej retro clanek ;)
Motorka
Muj prvni mobil:)) Porad ho mam, ted uz jen jako treti mobilo-budik, ale porad s puvodni baterii (!), porad funguje..
Pak jsem presel na Nokie, 6234 a ted Lumia 520. Kdo vi, jak by dnes Siemens vypadal, kdyby nekrachnul.
luky
Já měl Siemens C30, a rudě svítící oválný displej vypadal taky dobře ;)
JanO
Siemens sa dost kazil, teda nie dobra skusenost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze