Retro: Nokia E65 – výsuvná elegance

12

Řada E byla v případě mobilních telefonů finské Nokie vždy určena velmi dobře vybaveným modelům, které se zaměřovaly především na pohodlné ovládání, kvalitní displej a propracované telefonní a organizační funkce. Jinými slovy šlo o manažersky zaměřené telefony. Jedním takovým zástupcem byl i model E65, který se mohl pochlubit například výsuvnou konstrukcí.

Nokia E65

91. díl seriálu Retro bude opět ve znamení návratů. A to nejen do roku 2007, kdy byla Nokia E65 představena. Tento model už totiž zastihla i naše redakce a před více než 9 lety jej podrobila redakčnímu testu. Dnes však elegantní Finku nebudeme trápit recenzí, ale nýbrž na ni nostalgicky vzpomeneme.

Krátké představení

Nokia E65 spadala do pracovní řady, ale současně se do prodeje dostala v době, kdy již nestačilo telefon napěchovat funkcemi a čekat oslňující úspěch. Na trhu bylo mnoho konkurence, a to dokonce i ve vlastních řadách. Jistě si vzpomenete, že Nokia současně prodávala desítky různých modelů, z nichž se mnohé navzájem lišily jen v drobných detailech. Jenže právě ty rozhodovaly. Model E65 to měl od začátku vcelku snadné, protože se jedná o tzv. slider, tedy telefon s výsuvnou konstrukcí. A ta byla na sklonku prvního desetiletí 21. století velmi oblíbená. Finský výrobce navíc vsadil na luxusně vyhlížející materiály. Dostalo se tak nejen na pochromované prvky či kovové části, ale zadní část imitovala kůži, a to poměrně zdařile.

Nepřehlédněte: Recenze Nokie E65 z roku 2007

Retro: Nokia E65

Velmi příjemné byly rozměry telefonu, díky čemuž se Nokia E65 pohodlně držela. Precizně zpracovaný byl mechanismus vysunutí. Postačilo lehce zatlačit a o zbylou práci se již postarala schopná pružina. Kvalitou oplýval též displej o úhlopříčce 2,2 palce a QVGA rozlišení. Ve své době se jednalo takřka o špičku. Pod displejem si jistě všimnete skrumáže mnoha tlačítek, která dávají tušit přítomnost Symbianu, a to ještě nikoliv v jeho posledních letech. Takřka pro každou stěžejní funkci, jako byl vstup do zpráv či kontaktů, zde bylo připraveno tlačítko. O ovládání se každopádně staral čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem. Paradoxně i přes nespočet kláves pod displejem, se tam všechny nedokázaly poskládat a například tlačítko s tužkou obývala pravý bok.

Nezbytná alfanumerická klávesnice se odkryla až po vysunutí horního dílu telefonu. S ohledem na nevelkou šířku a navíc prostor nutný pro kolejnice, se na jednotlivá tlačítka příliš místa nedostalo. I s tím se však ve Finsku dokázali popasovat a i přes malé rozměry tlačítek se na klávesnici psalo pohodlně. Jednotlivé klávesy měly jednotnou velikost a hmatově dobře rozeznatelný přechod.

Výbava

Již jsme si uvedli, že telefon obýval otevřený operační systém Symbian S60 ve své 3. generaci. O jeho pohon se staral jednojádrový procesor s taktem 220 MHz a 64MB operační paměť. Pro vaše data pak bylo připraveno zhruba 60 MB prostoru, ale nechyběl ani slot pro paměťové karty, a to již nám velmi dobře známého typu microSD. Symbian asi netřeba dlouze představovat. Hlavní obrazovka byla přizpůsobitelná a mohli jste si na ni umístit zástupce aplikací, widget s e-mailem, kalendáře či prohledáváním Wi-Fi.

Ano, Nokia E65 si již poradila také s bezdrátovým připojením k internetu skrze Wi-Fi, avšak o rychlost nebyla nouze i bez toho. Nechyběla totiž podpora sítí 3G a pokud jste náhodou bydleli v Praze či Brně, mohli jste si užívat vcelku rychlé připojení k internetu. Na ostatních místech se vaše výhoda rychle vytrácela z důvodu nulového pokrytí sítěmi 3. generace. Velká výhoda otevřeného operačního systému tkví také v možnosti instalace mnoha aplikací a her, čímž jste si později mohli telefon také dovybavit o nové funkce.

Zapomenout nesmíme ani na multimediální možnosti Nokie E65, které začínaly třeba hudebním přehrávačem. Místa pro skladby bylo dost a chyběl tak jen standardní hudební konektor. Využívat jste ale mohli i vcelku schopný fotoaparát s 2megapixelovým rozlišením a schopností záznamu videa.

Ukázkové fotografie

Závěr

Nokia E65 se na český trh dostala přibližně v průběhu dubna 2007 a její cena se pohybovala těsně pod hranicí 13 000 Kč.

Technické parametry Nokia E65

Kompletní specifikace
Konstrukce105 × 49 × 15 mm, 115 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, ?" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), video: 352 × 288 px
ChipsetCPU: 1×120 MHz
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 61 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.1 Series 60
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
E65
Na svoji dobu perfektní telefon - ještě mi možná někde leží (funkční) v šuplíku. Výsuvná konstrukce byla neskutečně dobře zpracovaná - i po několika letech absolutně bez vůle!!! Následovník E66 už ten výsuv tak dobrý neměl a cca po 1/2 roce se "vykvedlal". Ale na E65 nedám dopustit. Plastová "kožená" záda se dobře držela, neklouzala a pěkně vypadala...
Yeor
Skvělý telefonek. Stále ji mám, i když už nepoužívám.
Tomas
No jo, to jeste Nokia umela delat poradny telefony, nez se sprahla s dablem
mrtvá žížala
jooo kde jsou ty casy, kdyz nokia predstavovala slusive a vybavene novinky... a pak ji ujel vlak na cele care, lehce fascinujici ze to tak prosrali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze