Nokia E65: princezna finské práce
recenze

Nokia E65: princezna finské práce

10

Nejnovější přírůstek do pracovní E-series se už vůbec nemusí za svůj vzhled stydět. Tenká vysouvací konstrukce, elegantní design a špičková datová, organizační a pracovní výbava - to budou zbraně finské E65. V útrobách skrývá 3G, Wi-Fi a operační systém Symbian. Na odiv naopak dává například 2 Mpx fotoaparát. Přesvědčí vás k práci či zábavě?

Nokia aktivně rozšiřuje řadu svých pracovních zařízení. Kromě klasicky střižených modelů E50 a E60 lze v E-Series nalézt také konstrukčně méně obvyklé zástupce. Ať už je to model E61(i) ve stylu BlackBerry, rozevírací E70 nebo nedávno představený špičkový komunikátor E90, vždy se jedná o elegantní zařízení s výbornou datovou a organizační výbavou v první řadě určená pro práci. Do stejné řady spadá i dnes recenzovaná Nokia E65 s vysouvací konstrukcí. V elegantním tenkém oblečku skrývá velmi bohatou výbavu. Vyplatí se do ní investovat nebo vás krása nepřesvědčí?

Technické parametry

Rozměry105 × 49 × 15,5 mm
Hmotnost115 g gramů
Barevné kombinace hnědo-stříbrná, červeno-stříbrná
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů, 34 x 45 mm, 16 milionů barev, světelné čidlo
Paměť 50 MB + paměťové karty microSD (není součástí balení)
Operační systémSymbian S60 3rd Edition
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, push-email, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, převodník jednotek, hlasové čtení zpráv, hlasové ovládání a vytáčení, hlasová pomoc, čtení dokumentů PDF, Word, Excel, Powerpoint, práce se ZIP soubory, webový prohlížeč Nokia OSS browser, wapový prohlížeč, pokročilé hledání, bezdrátový tisk, export obrazovky a prezentace
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, aplikace pro Symbian S60 9.1 Flash
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), noční režim, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 352 x 288 bodů, MP4, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce GPRS (třída 12), EDGE (třída 12) , 3G UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (802.11 b/g) s VoIP, Push-to-talk
Bluetooth 1.2, infraport (až 115 kb/s), USB 2.0 (konektor Pop-port)
Baterie a výdržLi-ion 1000 mAh
pohotovost max.: 336 hodin (3G)
max. doba hovoru: 360 minut (GSM), 150 minut (3G), 180 minut (VoIP)
Reálná výdrž: 2 dny v síti UMTS nebo 3 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost12 500 Kč
březen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • bondovku na jedno ucho s mikrofonem (typ HS-5)
  • USB kabel
  • semišové pouzdro
  • cestovní nabíječku AC-4E

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design s malou tloušťkou pouze 15,5 milimetru
  • kvalitní vysouvací mechanismus a konstrukce
  • velký a jemný QVGA displej s podporou 16 milionů barev
  • kvalitní klávesnice
  • Wi-Fi s možností VoIP (internetového volání), 3G
  • široké nastavení dobře zpracovaného aktivního pohotovostního režimu
  • funkce hledat pro snadné nalezené veškerého obsahu v paměti podle klíčového slova
  • 2 Mpx fotoaparát s poměrně kvalitním a datově úsporným videem

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • menší funkční klávesy pod displejem
  • klávesa s tužkou na boku telefonu
  • chybí možnost editace Office dokumentů
  • v krabici pouze bondovka pro jedno ucho
  • omezený diktafon, absence časovaných profilů a zkracování SMS při psaní s T9
  • hodilo by se HSDPA, druhá kamera pro videohovory a miniUSB konektor

Pro koho je Nokia E65?

  • pro businessmany, pracovně vytížené uživatele, manažery
  • pro uživatele požadující otevřený operační systém, rychlá data, pokročilé spravování emailů a organizaci času
  • pro uživatele požadující špičkový pracovní telefon, přitom ale s elegantním vzhledem a příznivými rozměry

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [20MB / avi(xvid/mp3)].

Design a konstrukce – vysouvací E-premiéra

Finové se vůbec poprvé u business telefonu rozhodli použít vysouvací konstrukci. Ostatní kolegové jsou buď klasické (E50, E60, E61i), rozevírací (E70) nebo otevírací (E90) konstrukce. Všechny modely však spojuje elegantní, ale poměrně konzervativní design, který má za úkol pracovně vytíženého majitele vhodně reprezentovat a doplňovat. Ze stejné filosofie vychází i dnes recenzovaná E65, jde však o krok dál. Přidává mnohem více lesklých ploch, zajímavé tvary a v neposlední řadě poměrně tenkou konstrukci. E65 je proto takovou princeznou mezi pracovními telefony. Kromě špičkové výbavy totiž potěší i elegantním a vkusným zevnějškem, který se prostě líbí. Až mě překvapovaly reakce zejména něžnější části populace. E65 si například od jedné mé známé vysloužila definici „sexy mobil“.

V zavřeném stavu se může Nokia E65 pochlubit rozměry na chytrý telefon velmi kompaktními. 105 × 49 × 15,5 mm jsou rozměry podobné například modelu 6280. Oproti ní je však E65 mnohem tenčí, po E61 dokonce nejtenčí z celé E-Series. Také hmotnost 115 gramů je na chytrý telefon s touto porcí výbavy velmi dobrá hodnota. Ať už budete Nokii E65 nosit v kapse u kalhot nebo náprsní kapse saka, díky kompaktním rozměrům a poměrně nízké hmotnosti vás tížit nebude.

Při pohledu z profilu má Nokia E65 originální lichoběžníkový tvar. Zatímco je však dolní strana s datovým konektorem kolmá, horní hrana je výrazně zkosená a vytváří atraktivní klínovitý tvar. Zajímavé a pro business telefon také nezvyklé, jsou barevné kombinace, v nichž se telefon prodává. Nokia je asi jediná, která se pro jeden ze svých nejdražších modelů rozhodla použít hnědou a červenou barvu. Obě pak v kombinaci s elegantní stříbrnou přední stranou.

Na pohled pěkné lesklé plochy kolem displeje si žádají daň v podobě otisků prstů. Nejvíce to odnáší stříbrný lem táhnoucí se kolem přední strany. Matnější část kolem displeje odolává viditelným otiskům více díky na dotek zajímavému velmi jemnému vroubkování. Ačkoli jsme se obávali náchylnosti k oděrkům, opak je pravdou. Přesto se nám na tomto povrchu několik vlasových škrábanců v průběhu testování podařilo udělat. Zbytek těla telefonu je vyveden v matně hnědé či červené barvě. Povrch je z měkčeného plastu a na dotek působí velmi příjemně.

Zatímco levý bok telefonu pokrývá pouze měkký plast, na pravou stranu si cestu našla čtveřice kláves a také výstup reproduktoru. Horní zkosená strana ukrývá integrovanou anténu a také obligátní vypínací tlačítko. Při pohledu na spodní stranu si však musíme postesknout. Ačkoli Nokia vybavuje v poslední době všechny své dražší telefony konektorem mini-USB, E65 má (zřejmě kvůli delšímu vývoji) pouze klasický Pop-port. Společnost mu dělá malý nabíjecí konektor.

Zadní strana je řešena klasicky, poměrně nezvyklá je však u finského pracovního telefonu přítomnost čočky fotoaparátu. Nokia doposud do většiny E-Series telefonů fotoaparáty neintegrovala (kromě E70), případně dávala na výběr ze dvou variant, jako tomu bylo u E50. Kryt baterie má měkký povrch imitující kůži, který je příjemný na dotek a zabraňuje klouzání telefonu v ruce. Na svém místě drží jako přibitý. Nokia si celkově dala na zpracování záležet a konstrukce telefonu je prvotřídní, nikde se nesetkáte se zavrzáním. Pod zadním krytem se nachází Li-ion baterie s kapacitou rovných 1000 mAh.

V praxi telefon vydrží zhruba 3-4 dny střídmého nebo den a půl ostrého provozu v síti 3.generace UMTS. Pokud je telefon přihlášen pouze do sítě GSM, připočítejte si ke každému údaji zhruba den. Výdrž nás celkem vzato příjemně potěšila, telefon zvládl den a půl intenzivního používání v síti UMTS, které zahrnovalo stahování emailů z několika účtů každých 5 minut, časté prohlížení webu i přes Wi-Fi, 20 minut hovorů a několik SMS zpráv.

Vysouvací mechanismus je řešen velmi dobře a pohyb je komfortní. Pružina klade ideální odpor a od poloviny vždy přiměřenou silou pomůže. Pojezd je kovový a - i když je slyšet slabé tření - je vysouvání velmi pohodlné. Nevýhodou je absence výstupku či plošky pro zapření palce při vysouvání. Často jsem tak prst při výsuvu pokládal na displej, který se tím pádem nadměrně špinil. Pokud zapřete palec o část pod funkčním blokem kláves, tlačíte tak horní díl silou k dolnímu a při posunu je slyšet nepříjemné tření o klávesnici. Proto je lepší vysouvat za displej i za cenu jeho ušpinění. Ve vysunuté poloze má horní díl proti dolnímu pouze minimální vůli a konstrukční zpracování lze proto opět pochválit.

Klávesnice – čtyři mušketýři a spol.

Nokia se rozhodla u svých pracovních telefonů ještě zvýšit počet funkčních kláves pod displejem. Setkáváme se tedy se čtveřicí nových kláves, jejichž funkce prý vzešly z průzkumů častých požadavků businessmanů. Kolem velké a pohodlné čtyřsměrné klávesy s potvrzením tak najdeme také pohodlná tlačítka pro vstup do telefonního seznamu, spuštění konferenčního hovoru, vypnutí/zapnutí mikrofonu při hovoru a spuštění vlastní funkce. Ty jsou vesměs užitečné, ale mnohem důležitější a praktičtější tlačítko s „tužtičkou“ se muselo přestěhovat na pravou stranu. To je opravdu velká nevýhoda, protože zmíněné umístění není příliš pohodlné. Zcela jistě nejsem sám, kdo tužtičku používá pro kopírování nebo vybrání více položek několikanásobně častěji, než tlačítko pro vypnutí mikrofonu. Tyto klávesy tak mohly být raději vzájemně přehozeny.

Již zmíněná čtveřice nových kláves si své místo našla trochu na úkor klasických funkčních kláves pod displejem. I přes dostatek místa mezi nimi a displejem jsou úzké a zpočátku tento tenký proužek nebudete příliš zahrnovat chválou. Celkově je ale konstrukce kláves velmi dobrá, po chvilce se dá i na ty užší bez problému zvyknout. Výrazným nedostatkem je tak pouze absence klávesy s tužkou na přední straně. Na boku je hmatem téměř k nenalezení, splývá totiž se sousedním tlačítkem pro spuštění nahrávání a dvojicí kláves pro regulaci hlasitosti. Tlačítka jsou téměř zarovnána s povrchem a v průběhu hovoru je velmi těžké hmatem nalézt tu žádoucí.

Již při pohledu na alfanumerickou klávesnici je jasné, že musela ustoupit vysouvacímu mechanismu. Jednotlivé klávesy jsou tak užší, přesto však stále dostatečně velké. I přes nízký zdvih a slabší odezvu se na klávesnici velmi dobře píše a Nokia E65 si celkově zaslouží za klávesnici pochvalu. Bílé podsvícení je dostatečné, regulované světelným čidlem. Za jasného dne se pro úsporu baterie podsvětlení vypne a aktivováno je až za šera.

Zvuk – 1+1 = 1

Nokia E65 není žádný multimediální zázrak. Dokazuje to také absencí stereofonních reproduktorů, ačkoli je Nokia ve svých modelech v poslední době často používá. Jediný reproduktor na pravé straně je ale dostatečně hlasitý, zároveň i kvalitní. V nabídce je řada výrazných tónů, které nepřeslechnete. Díky široké podpoře běžných hudebních formátů není problém si jako vyzvánění nastavit oblíbenou MP3 skladbu, jejíž reprodukce nebude postrádat ani basy.

Nokia bohužel šetřila na hudebním příslušenství, což je ovšem na druhou stranu vzhledem k zaměření telefonu pochopitelné. V krabici tak nalezneme pouze jednoduchou bondovku pro jedno ucho. Zvukový výstup z ní je nadprůměrně kvalitní, opravdu škoda absence druhého sluchátka. Vzhledem k přítomnosti hudebního přehrávače by jej jistě přivítali i manažeři.

Displej – TFT a čidlo

Displej je nadprůměrně velký, s rozměry 34 x 45 milimetrů. Přesto je díky rozlišení 240 x 320 bodů dostatečně jemný. Nokia však například v modelu E60 použila zobrazovač s mnohem vyšším rozlišením – 352 x 416 pixelů. Kvůli velké spotřebě energie a náročnosti na vykreslování se ale Finové vrátili ke QVGA standardu, což nejednoho uživatele zamrzí. Zůstává ovšem podpora zobrazení až 16 milionů barev a samozřejmě aktivní TFT technologie. Displej si zachovává barvy při natočení a na čitelnost pod přímým sluncem si také nemůžeme stěžovat.

Hlavní menu, ovládání – Symbian S60 jak jej známe

Nokia E65 je chytrým mobilním telefonem s otevřeným operačním systémem. Konkrétně Nokia používá Symbian S60 3rd edition a nejinak tomu je i zde. Od dob, kdy nová verze systému začínala, uplynulo již mnoho času a na trhu je téměř stejné množství aplikací pro starou i novou verzi Symbianu S60. Oproti předchozím modelům E60 nebo E61 se toho změnilo jen málo, z textu recenzí těchto telefonů budeme také vycházet. Abychom však Nokii E65 nekřivdili, i ona přichází s několika zajímavými novinkami. K dokonalosti byl dotažen aktivní pohotovostní režim s množstvím nastavení, přibyla praktická aplikace hledat, hlasové čtení zpráv a týmy. Již se navíc těším na telefony s Feature Pack 1, který odstraňuje dlouholeté neduhy v podobě jednoduchého budíku, omezeného diktafonu a nečasovaných profilů.


Aktivní pohotovostní režim s mnoha volitelnými moduly včetně emailové schárnky a příchozích SMS

Start systému trvá tradičně poněkud déle, poté se ale zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. V Nokii E65 byl doveden k dokonalosti. Kromě nadcházejících událostí a úkolů dokáže zobrazit také nejnovější emaily z vybrané schránky. Zapnout však můžete také modul oznámení textových a hlasových zpráv či nepřijatých hovorů. K dispozici je i automatické vyhledávání Wi-Fi sítí, aplikace hudebního přehrávače a samozřejmě šestice volitelných zástupců v horní části. Nejčastěji používanou funkci si můžete nastavit také pod novou speciální klávesu, regulovatelná je také samozřejmě dvojice kontextových kláves.


Obyčejný pohotovstní režim pouze s tapetou | Jiné barevné schéma | Nastavení vlastní klávesy | RAM paměť po zapnutí

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Pohyb v menu je rychlý, telefon je nadprůměrně svižný a prodlevy jsou na smartphone opravdu minimální. Praktickou novinkou je aplikace hledat. Stačí zadat klíčové slovo a telefon poté nalezne všechny zprávy, emaily, kontakty, události a jiné soubory, ve kterých se slovo vyskytuje. O nové aplikace lze E65 velmi rychle rozšířit pomocí nabídky stahuj, která obsahuje množství bezplatných i placených programů od několika výrobců. Aplikace je velmi praktická a jednoduchá, také placení za aplikace probíhá velmi rychle přes ni.


HLavní menu v podobě matice... | seznamu | další úroveň menu | přepínání běžících aplikací

Trochu nám scházela možnost displej natočit do horizontálního zobrazení, jako to umožňovala například Nokia E60. Pro prohlížení webu či čtení dokumentů je zobrazení na šířku praktičtější. Nokia E65 se může pochlubit velkou operační pamětí, po startu kolem 23 MB. To stačí na současný běh internetového prohlížeče, aplikace zpráv, hudebního přehrávače. kalendáře i telefonního seznamu. Takto má multitasking vypadat a Nokia si zaslouží veliké plus.


Výuka a nápověda | Hledání sítí Wi-Fi přímo z pohotovostního režimu

Kromě hlasového ovládání jednotlivých klíčových funkcí se v telefonu nachází také praktická aplikace s názvem „Hlasová pomoc“. Jejím spuštěním se zobrazí zjednodušená nabídka telefonu s nejdůležitějšími funkcemi pro volání, správu telefonního seznamu, protokolu hovorů apod. Každou položku v menu telefon nahlas přečte, a to včetně vytáčení čísla, nebo kontextových nabídek. Základní funkce tak lze ovládat v podstatě poslepu, bez dívání se na displej. To se může hodit nejenom v autě.

Telefonování a telefonní seznam – co chtít víc?

Velmi užitečné je speciální tlačítko ve funkčním bloku kláves, které vás okamžitě přenese do telefonního seznamu. Ten je již tradičně v duchu Symbianu propracovaný a využívá sdílenou paměť telefonu. Ke každému jménu lze zadat až 45 typů položek, jejichž množství je opět omezeno pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Pohled na kontakty | Detail kontaktu a jeho úprava | Info o kontaktech

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Pohled na telefonní seznam je pouze jeden, mobil vám však dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, v Nokii E65 se navíc nachází jejich značně vylepšená varianta s názvem Týmy. U manažerského telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.


Hovor | Videohovor | Push-to-talk

Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Nokia E65 je kvadrální GSM telefon, nechybí Push-to-talk a díky sítím 3.generace UMTS také videohovory. Ty jsou ale kvůli absenci kamerky nad displejem hůře využitelné. Uvidíte video druhého účastníka, který od vás bude na oplátku přijímat buď video snímané zadní kamerou nebo přednastavený obrázek.


Pokročilé skupiny volajících s názvem Týmy | Praktická hlasová pomoc

Zprávy – když je písmo základem

Nokia E65 je pro práci se zprávami velmi vhodné zařízení. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Všechny Nokie E-series nabízejí praktickou možnost volby mezi typem výpisu zpráv. Při drobnějším písmu se tak na jednu obrazovku vejde až 10 zpráv s více detaily, což práci také urychlí.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | přijaté zprávy

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat.


Nastavení zpráv | Vytváření MMS zprávy | dva možné pohled na seznam přijatých emailů

Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce s emaily včetně příloh příjemně rychlá. Praktická je také možnost mít přehled o nejnovějších zprávách z vybrané schránky, a to přímo v aktivním pohotovostním režimu.


Čtení emailu v textovém a HTML zobrazení | Čtení a načítání přílohy | volby pro schránku | psaní emailu

Organizační funkce – naplánuje do puntíku

Nyní se dostáváme k jádru pudla, tedy k tomu nejdůležitějšímu, co dělá manažerský telefon manažerským. Bez okolků mohu prohlásit, že Nokia E61 splnila očekávání a jako pracovní nástroj slouží velmi dobře. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.


Kalendář a úkoly

Hodiny sice ukazují čas i ve zvolených světových městech, opakovaný budík zde, stejně jako u jiných chytrých Nokií, chybí. Diktafon je opět omezen na nahrávání pouze po dobu jedné minuty. Ve výbavě také chybí stopky a odpočítávací měřič. Jistě namítnete, že se během několika minut dají příslušné aplikace nainstalovat; to je ale Nokia opravdu nemohla předinstalovat v základní výbavě? Blýská se však na lepší časy, s novou verzí operačního systému bude většina zmíněných neduhů ke spokojenosti uživatelů odstraněna. Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a konvertor jednotek.

Datové funkce – WEB + 3G + Wi-Fi = manažerova láska

Jako skutečně kompletní můžeme zhodnotit datovou výbavu telefonu. Ze spojení na krátkou vzdálenost je zastoupen Bluetooth (bohužel pouze ve variantě 1.2) a dokonce i Nokií často opomíjený infraport. USB připojení je možné buď ve standardním režimu, nebo v módu USB 2.0, kdy se paměťová karta nahlásí jako disková jednotka. Interní paměť telefonu o velikosti 50 MB takto bohužel dostupná není. K dispozici je ještě jeden speciální režim připojení USB kabelem, a sice IP passtrough. Tento mód můžete použít k procházení webu nebo ke vzdálené synchronizaci stejně jako kterýkoli jiný přístupový bod k internetu, pokud není k dispozici jiná síť (například Wi-Fi, 3G a podobně).

Stejně bohatá je i nabídka síťových služeb. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje dokonce třídy 11) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. V dnešních dnech by se již pomalu slušelo do manažerských telefonů integrovat HSDPA, dovolující mnohem rychlejší přenos dat směrem k uživateli. Pro vysokorychlostní připojení je však mnohem vhodnější Wi-Fi. Při spuštění aplikace vyžadující přístup k síti může telefon automaticky vyhledat dostupné Wi-Fi sítě, nebo je můžete nechat hledat v nastaveném intervalu na pozadí. Přímo v pohotovostním režimu se ukáže ikonka v případě dostupné sítě. To samozřejmě výrazně zvyšuje spotřebu baterie, a tak vřele doporučuji hledání Wi-Fi sítí na pozadí vypnout. I když je pochopitelné, že citlivost na Wi-Fi signál nebude taková, jako u notebooků, mile mě překvapila. Telefon našel vždy všechny silné sítě a i při hledání těch slabších byl vcelku úspěšný. V případě zabezpečeného přístupu lze bez problémů zadat WEP klíč a pokračovat.

Od rychlých dat je to už jen krok k webovému prohlížeči. O jeho kvalitách jsem se již zmiňoval v předchozích recenzích chytrých Nokií. Prohlížeč v nové verzi Symbianu se - co do rychlosti a pohodlnosti - řadí na úplnou špičku prohlížečů, které můžeme v dnešních telefonech nalézt. Je opravdu rychlý, načítání a procházení plnohodnotných internetových stránek je také naprosto plynulé. K procházení slouží ovládaná myš na displeji. Při srolování k některému z okrajů se stránka začne plynule posouvat, přitom se v rohu objeví malý náhled napovídající, kde na stránce se uživatel nachází. Efektně a prakticky je řešena historie otevřených stránek při stisknutí klávesy zpět. Zobrazí se karusel poskládaný z náhledů navštívených stránek. Stačí vybrat ten správný a kliknout. Díky jemnému displeji je prohlížení i plnohodnotných stránek pohodlné, na jednu obrazovku se bez rolování vejde vždy velká část stránky. Při připojení přes 3G nebo Wi-Fi jsou reakce rychlé a telefon si stránky poskládá velmi brzy, na nic nemusíte čekat. Součástí prohlížeče je i RSS čtečka, která však neumí aktualizovat kanály na pozadí.. Díky velké RAM paměti Nokie E65 lze pohodlně surfovat pomocí prohlížeče a zároveň mít v pozadí spuštěné další aplikace. Kromě webového prohlížeče je v telefonu přítomen i wapový prohlížeč, který není ničím jiným, než původním webovým prohlížečem ze starších smartphonů.

Kancelářské a speciální funkce – specialitky pro práci

Speciální kapitolou jsou kancelářské funkce. Zatímco většina telefonů končí u prohlížeče office, případně PDF dokumentů, Nokia E65 jde dál. Kromě toho nabízí práci se zip soubory, bezdrátový tisk, bezdrátovou prezentaci, export displeje přes Bluetooth a také jednoduché aplikace spolupracující s připojeným GPS modulem. Nejedná se sice o navigaci s mapovými podklady, z bodu A do bodu B ale podle zadaných souřadnic dovést dokáže. Navíc ukazuje délku cesty a také je možné přidávat si oblíbené body využitelné v pozdější navigaci apod.


PDF prohlížeč | aplikace pro práci se ZIP soubory | čtení Word dokumentu

Příjemným bonusem ve výbavě je aplikace Wordl Mate s možností stahování aktuálního počasí, kurzu měn a grafickým znázorněním světového času. Z kancelářských funkcí zamrzí pouze nemožnost upravovat dokumenty office. Není však problém si příslušný upgrade zakoupit, případně stáhnout dalí aplikace, které editování dokumentů Word, Excel i Powerpoint zvládají.

Zábava a multimédia – po práci odreagování

Ačkoli bývá tato kapitola u ostatních smartphonů jedna z nejdelších, u modelu E65 tomu tak nebude. Veškeré multimediální vyžití spočívá v hudebním přehrávači a Galerii souborů. Těm ještě sekunduje přehrávač flash souborů. Skladby mohou být rozděleny podle ID3tagů, přímo v telefonu lze vytvářet seznamy skladeb, nechybí ani ekvalizér. K E65ce dostanete v krabici přibaleno pouze handsfree s jedním sluchátkem, tedy takzvanou bondovku. To je opravdu škoda, i pracovně vytížení lidé by si například rádi hudbu poslechli přes standardní headset.


Galerie obrázků a hudební přehrávač

Obrázky, videa a další multimédia lze spravovat v Galerii. Vnitřní paměť telefonu má, jak jsem již zmínil, hodnotu 50 MB, přičemž ji není problém rozšířit o paměťové karty microSD. Trochu nepříjemnou zprávou je, že v krabici s telefonem žádnou kartu nedostanete. Musíme zmínit, že - ačkoli si manažeři zřejmě na zábavu nepotrpí - v telefonu se přesto nachází jedna tradiční hra, a to graficky zdařilý Golf. Díky podpoře Javy 2.0 a Symbianu lze samozřejmě další hry a aplikace dohrát. Výkonnostní testy rychlosti Javy dopadly na telefon s tímto rozlišením průměrně.


Každý správný manažer má rád 3D golf

Fotoaparát – po práci odreagování

Ačkoli Nokia delší dobu razila teorii, že do manažerských telefonů fotoaparáty nepatří, nyní zřejmě mění názor. Všechny nové přístroje E-series fotoaparát mají. I když může pro některé firmy představovat problém, většina uživatelů bude tento krok hodnotit pozitivně. Čas od času je potřeba něco pohotově zachytit a telefon je vždy po ruce. Do Nokie E65 osadili Finové 2 Mpx snímač. Rozměrná čočka na zadní straně není nijak chráněna, časem ji tak poznamenají škrábance a nečistoty.

K dispozici je až 20 násobný digitální zoom, ale každý ví, že je to v praxi nepoužitelná funkce. Přisvětlovací LED dioda bohužel chybí, stejně jako automatické zaostřování. K dispozici je ovšem vyvážení bílé, noční režim i obrazové efekty. S telefonem se fotí dnes téměř netradičně na výšku, prostředí fotoaparátu je ještě ze staré školy. Pro veškerá nastavení snímání tak musíte do menu, klávesové zkratky se nekonají.

Snímání fotografií probíhá svižně, ukládání do paměti také. Výsledné fotografie se zařadí svou kvalitou do průměru mezi 2 Mpx fotoaparáty. Oceňujeme věrné podání barev, citlivost ve zhoršených světelných podmínkách a poměrně dobrou ostrost. Jako většina Nokií má i E65 tendenci k slévání jednobarevných ploch, digitálním fragmentům a místy pastelovým barvám. Podle očekávání špatně dopadlo makro. Pro focení blízkých předmětů a textů je telefon nepoužitelný. Snímky mají v průměru kolem 200 kB, telefon je tedy poměrně úsporný.


Interiér, hala a makro Pochvalu si zaslouží videosekvence. Výsledné video s rozlišením 352 x 288 pixelů lze sledovat i na počítači. Video ve formátu mp4 je plynulé, ostré a s věrným podáním barev. Finové sice v multimediálních telefonech umožňují natáčet i video v rozlišení VGA, manažeři se však musí spokojit s tímto. Nokia E65 je vcelku úsporná co se datové náročnosti videa týče. 20 vteřin zabere něco málo přes 1 MB paměti, což je při daném rozlišení a kvalitě slušný výsledek.

VIDEO (MP4, 1,16MB)

Zhodnocení – elegantní manažer zaujal?

Nokii E65 předpovídáme v pracovních kruzích úspěch. Finové k slušné datové i kancelářské výbavě přidali také elegantní tenký design, kvalitní zpracování těla i vysouvací konstrukce. To je kombinace, která ve výloze obchodu dokáže zaujmout nejenom manažery. Díky přítomnosti fotoaparátu a operačního systému o ní budou přemýšlet také další uživatelé. Zklamáním je vzhledem k ceně absence paměťové karty v základním balení. Na druhou stranu si však každý dokoupí kapacitu, která mu nejvíce vyhovuje. Nokia E65 se začíná prodávat právě v těchto dnech za cenu kolem 12 500 Kč. Nás přesvědčila, co na ní řeknete Vy?

nokia-e65
Klady
  • elegantní tenký design
  • kvalitní vysouvací mechanismus a konstrukce
  • kvalitní displej a klávesnice
  • 3G
  • Wi-Fi s možností VoIP
  • 2 Mpx fotoaparát s poměrně kvalitním a datově úsporným videem
Zápory
  • menší funkční klávesy pod displejem
  • klávesa s tužkou na boku telefonu
  • chybí možnost editace Office dokumentů
  • omezený diktafon
  • absence časovaných profilů a zkracování SMS při psaní s T9
  • hodilo by se HSDPA
  • druhá kamera pro videohovory a miniUSB konektor
Diskuze ke článku
Franta
A co podpora VoIP telefonovani pomoci integrovaneho SIP klienta ? To jste na to zapomeli, nebo spatne vidim, nebo to Nokia v tomto modelu vynechala ?
PSE
Mám telefon 14dní a jsem zklamán několika věcmi: 1/ Na telefonu občas nefungují fungovat klávesy pro přístup třeba ke kontaktům 2/ Nastavení přístupu na data by mělo být uděláno tak, že se nejprve telefon pokusí připojit přes wifi a pokud to nejde, tak přes GPRS/EDGE/3G. Tato záležitost by měla být nastavitelná včetně případného potvrzení spojení uživatelem. To by mělo platit pro celý telefon (např. real player má neznámo proč vlastní nastavení) 3/ Používám připojení k WIFI přes WPA2 a to teda nefunguje téměř vůbec. Když real player připojím přes GPRS na stream 40kbps tak mi to jede bez problému, při wifi připojení ro funguje tak 2 - 5 sekund a pak začne real player bufferovat data. Jestli při WPA2 je rychlost připojení < 40kbps tak je to nepoužitelné. 4/ Schází v T9 režim cestina který by nezkracoval SMS, takhle jsou SMS nepříliš použitelné. Odesílat třeba 3 SMS místo jedné těší doopravdy víc operátora než mě.
PSE
Málem bych zapoměl něco, co jsem myslel že snad na telefonu s touto výbavou ani snad není možné. 5/ Opakovaný budík -> To je velká ostuda celé mlokie, nemít v roce 2007 ani jeden opakovaný budík. Ostuda, Ostuda, Ostuda
Lucie
Ten budík to je opravdu ostuda ,ale docela mě zarazilo taky proč se u zpráv nedá nastavit jiný vyzvánění a je tam jen to co májí snad všichni.Nebo jsem tupá a nenašla jsem to jak to nastavit,Jestli mi někdo poradí tak budu ráda.Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze