Retro: Nokia 5800 XpressMusic – finské kladivo na iPhone

12
Retro: Nokia 5800 XpressMusic – finské kladivo na iPhone

Kdo ví, kde by mobilní telefony byly, nebýt roku 2007, ve kterém se oficiálně představil vůbec první Apple iPhone. Jediný model dokázal proměnit celý segment a úplně každý výrobce na něj musel dříve nebo později reagovat. Nejvíce se samozřejmě čekalo od tehdejší jedničky, finské Nokie. Po přibližně roce a půl byla odpověď v podobě modelu s přezdívkou „Tube“ na světě.

Usilovná práce Nokia vyvrcholila v říjnu roku 2008, kdy se světu představil model 5800 XpressMusic. Plně dotykový telefon postrádal alfanumerickou klávesnici a měl jediný úkol – zatopit Apple iPhonu a ukázat, kdo je neochvějným vládcem světa mobilních telefonů. Nokia se snažila, avšak krásně se ukázalo, že nikdo nemůže vládnout věčně.

Nokia 5800 XpressMusic

Krátké představení

V roce 2008 byl svět mobilních telefonů zcela odlišný od toho, který známe dnes. Každý měl v kapse telefon s tlačítky, ti nejnáročnější v rukách třímali například špičkový vysouvák od Nokie v podobě modelu N95, případně vlastnili komunikátory s Windows Mobile 6.X, které dotykové displeje měly, ale často k nim přidávaly QWERTY klávesnice. Do zaběhnutého standardu, který určovala Nokia, vběhl Apple a začal si věci dělat po svém. Původně vysmívanému výrobci se však rozšiřovaly řady spokojených uživatelů a začalo být čím dál jasnější, že dotykové telefony nelze brát na lehkou váhu. Své síly mobilizovali také ve Finsku a ze zhruba ročního vývoje vzešla Nokia 5800 XpressMusic.

Retro: Nokia 5800 XpressMusic

Na první pohled se od iPhonu lišila. Byla užší s protáhlejším displejem. Rovněž v pase měla nějaký ten milimetr navíc. Nicméně na obrázcích vypadala skutečně dobře. Výrobce vsadil na již osvědčenou kombinaci černo červených odstínů, která byla řadě XpressMusic vlastní. Zatímco první Apple ohromil i zpracováním, kde nasadil hliník, první novodobá dotyková Nokia si vystačila jen s obyčejným plastem.

Hlavní, a jak se později ukázalo dost možná zásadní, rozdíl tkvěl v displeji. Nemáme nyní na mysli, že byl s úhlopříčkou 3,2 palce o něco menší, neboť vše vyvažovalo jemné rozlišení. Mnozí již tuší, že se řeč stočí k dotykové technologii. Apple přišel s kapacitním displejem, který reagoval naprosto skvěle na vaše prsty. Nokia nasadila rezistivní nebo chcete-li odporovou technologii. Letmý dotyk displeje neprovedl žádný úkon, bylo nutné více zatlačit. Případně využít služeb tužtičky schované v těle zařízení. Řešení Nokie tudíž bylo poměrně zastaralé a v komfortu ovládání nemohlo Applu konkurovat. Nokia si toho snad i byla vědoma a věřila, že zákazníky uhrane svou výbavou.

Výbava

Základem totiž byl léty osvědčený a mezi uživateli oblíbený Symbian S60. Ten Nokia v rychlosti přepracovala pro velké displeje a především pohodlný dotyk. Starého psa novým kouskům nenaučíš, říká se, a v případě Symbianu S60 se to naprosto potvrdilo. Systém nikdy nebyl koncipován pro obrovské displeje a neuměl jich, zejména v počátcích, využívat. Ovládací prvky se sice zvětšily, avšak neplatilo to o všech. Klávesnice byla stále poměrně malá a v kombinaci s displejem nebylo psaní příliš pohodlné.

Velký displej s vysokým rozlišením byl také hladovější po výkonu a tento aspekt Finové těžce podcenili. Jednojádrový procesor s taktem 434 MHz a 128MB operační paměť se sice snažily seč jen mohly, ale výsledek byl v lepším případě průměrný. A to až v pozdějších fázích po několika aktualizacích. Pokud měl někdo z vás možnost zavítat na brněnský veletrh Invex 2008 a tam si zbrusu novou Nokii vyzkoušet, odcházel zřejmě mírně šokován, stejně jako já. Prostředí bylo velmi zasekané, na denním pořádku byly pády aplikací. S tímhle chce Nokia konkurovat Applu? Vkrádala se mnohým tato nepříjemná otázka.

Tradiční výhoda Symbianu v podobě základny aplikací a her v tomto případě také neplatila, minimálně v začátcích. Původní aplikace totiž opět nebyly připraveny na zcela jiný displej a často vyžadovaly k ovládání klávesnici, která však chyběla. Ke cti Nokie je nutno říci, že mnohé se již v prvních měsících zlepšilo. Ostatní výhody Symbianu, které představovaly perfektně zvládnuté funkce pro práci, zůstaly zachovány. Řada XpressMusic kladla důraz na multimédia. K těm se váže tak trochu ukryté dotykové tlačítko nad displejem. To spouštělo nabídku rychlého přístupu k hudebnímu přehrávači, videu či internetovému prohlížeči. Konzumaci obsahu máloco bránilo. Nokia přihodila dokonce i stereo reproduktory.

Zastavit se musíme ještě u fotoaparátu. Navzdory tomu, že Nokia 5800 XpressMusic nebyla vlajkovým modelem, poskytla velmi kvalitní fotoaparát s 3,2 megapixely, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. To byla od počátku jedna z nezpochybnitelných výhod oproti iPhonu. Kdo stále pochyboval, ten byl fanoušky Nokie uzemněn faktem, že s Nokií si natočíte také video.

Na výborné úrovni byla i konektivita. Po internetu jste mohli brouzdat skrze sítě třetí generace, což si v našich luzích a hájích dlouhá léta užívali pouze obyvatelé Prahy a Brna. Naštěstí nechyběla Wi-Fi. Nokia přihodila rovněž GPS, která se s mapami dala pohodlně využít pro navigaci.

Závěr

Nokia 5800 XpressMusic se na český trh dostala přibližně na přelomu března a dubna 2009 a její cena startovala těsně pod hranicí 10 tisíc korun. Byla tudíž výrazně levnější než iPhone od Applu. V prodeji se udržela přibližně rok, během kterého však cena prakticky neklesala. Ještě v lednové nabídce operátora O2 z roku 2010 ji nalezneme v doprodeji za 9 995 Kč.

Technické parametry Nokia 5800 XpressMusic

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 51,7 × 15,5 mm, 109 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×434 MHz, GPU: ne
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.4 S60 5th Edition
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2008,
Diskuze ke článku
Marek
Nechápu jak s tímhle mohli jit proti iPhonu. To neviděli ze to nepůjde?
haha
To byl des, po otm co jsem ho vlastnil, zasekane od zacatku do konce...horzne
s7eCoral
Dodnes 5800xm red doma denne pouzivan. Stereo repraky i v dnesni dobe strci do kapsy jine novodobe tel.
Jakub
Tímto telefonem jsem se zase vrátil k nokii. Ale pamatuju si ho jako dobrý poměr výkon/cena. Tak možná, že už jsem ho kupoval až někdy déle.
Ale moc dlouho jsem sním nevydržel. Nic moc fotky, na které jsem byl zvyklí z předchozí K800i Ale hlavní důvod byla pomalost, jinak bych byl spokojen. Asi po půl roce jsem měnil za N8 a ta byla o level úplně jinde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze