Retro: Nokia 5530 XpressMusic – s dotykem na hudbu

15

Dotykové začátky finské Nokie sahají u méně známých modelů poměrně daleko. Z novodobé historie se však dostáváme převážně do roku 2009, kam spadá i model 5530 XpressMusic. Z dnešního pohledu prťavý zástupce, který si však díky vcelku vyvážené výbavě získal slušnou popularitu. Nabízel totiž kvalitní displej, slušný fotoaparát i bezdrátovou konektivitu.

Nokia 5530 XpressMusic na oficiálních fotografiích

Novodobou dotykovou éru započal iPhone v roce 2007. Na úspěch museli reagovat všichni výrobci, Nokii nevyjímaje. Výsledkem byl model 5800, na který se podíváme třeba někdy příště. Hlavní aktérkou 92. dílu seriálu Retro je však nepatrně mladší Nokia 5530 XpressMusic, která plnila roli zajímavého smartphonu střední třídy.

Krátké představení

Od světové premiéry modelu 5530 XpressMusic uplynulo bez několika dnů přesně 7 let. Vzpomenout na to můžete prostřednictvím našeho článku a v případě zájmu se můžete začíst i do naší tehdejší recenze. Nokia 5530 XpressMusic designově vycházela ze své lépe vybavené kolegyně a byla současně sympaticky malá. Takřka jste ji schovali v ruce a velmi příjemná byla rovněž také hmotnost jen 107 gramů. Mezi použitými materiály byl samozřejmě dominantní plast, ale dostalo se také na nerezový rámeček.

Retro: Nokia 5530 XpressMusic

Čelní straně dominoval displej s úhlopříčkou 2,9 palce a vysokým rozlišením 640 × 360 pixelů. Jemnost se díky tomu vyšplhala na hodnotu 253 PPI a snadno snese srovnání i s dnešními telefony. Kvality displeje tak tehdy jednoznačně patřily k absolutní špičce. Velké nadšení z displeje však přibrzdila jeho dotyková technologie. Displej totiž reagoval na tlak a ovládání tudíž nebylo tak pohodlné, jak jej známe dnes. I proto se v těle telefonu, konkrétně v levém spodní rohu, nacházel prostor pro plastový stylus se špičkou.

Přečtěte si: recenzi Nokie 5530 XpressMusic na mobilenet.cz z roku 2009

Na pravé straně se kromě snadno rozpoznatelných tlačítek pro regulaci hlasitosti či spuštění fotoaparátu, nacházel také zajímavý posuvník. Ten sloužil k odmeknutí telefonu a případně k opětovnému uzamčení. Tento styl Nokia u svých „dotykovek“ razila dlouhá léta. Zpracování posuvníku však nebylo nejlepší. Ačkoliv byl jeho povrch zdrsněn, byl příliš zapuštěný a hůře se s ním pracovalo. Poslední klávesa se u Nokií nemůže nacházet nikde jinde, než na horní hraně a slouží k vypnutí telefonu.

Na těle telefonu se objevily také dvě krytky. Ta na spodní hraně ochraňovala microUSB konektor. Podlouhlá krytka na levém boku chránila slot pro paměťovou kartu a současně i slot pro SIM kartu běžné velikosti. Zadní strana byla domovem solidního fotoaparátu, jehož rozlišení se zastavilo na hodnotě 3,2 megapixelu, nechybělo automatické ostření nebo přisvětlovací LED dioda. Na svou dobu patřila tato Nokia rozhodně mezi lépe fotící telefony ve své kategorii.

Ukázkové fotografie z Nokie 5530 XpressMusic

Výbava

Hardware Nokie 5530 XpressMusic stál na jednojádrovém procesoru s taktem 434 MHz a 128MB operační paměti. Nic oslnivého ani v tehdejší době. Navíc již tehdy zastaralý Symbian S60 byl ve své dotykové podobě vcelku náročný a celý hardware nadměrně vytěžoval. Výsledkem tak byl spíše pomalejší chod celého prostředí Symbianu edice 9.4 5. Pro vaše data byla z dnešního pohledu připravena skromná 70MB paměť, avšak podpora paměťových karet nechyběla.

Prostředí Symbianu S60 9.4

V prostředí se tehdy neztratil nikdo, kdo znal starší symbianové Nokie. Finové vše pouze zvětšili tak, aby to alespoň v rámci možností bylo ovladatelné prsty. Rozmístění jednotlivých prvků se tudíž nijak nezměnilo, ani případná funkčnost. Předností Symbianu tak i nadále byl propracovaný adresář či funkce sloužící k organizaci času. Instalovat jste mohli nové aplikaci a hry určené pro Symbian, případně pro platformu Java. V případě her jste však byli omezeni nejen nevalným výkonem, ale tehdy i absencí kláves, se kterými mnoho her počítalo. Na druhou stranu samozřejmě přibývalo her, které naopak spoléhaly výhradně na ovládání přes dotykový displej. Tajným trumfem výbavy pak byla konektivita skrze Wi-Fi, která dala alespoň částečně zapomenout na to, že v rámci úspor Nokia z výbavy vyhodila podporu 3G sítí.

Závěr

Nokia 5530 XpressMusic se na českém trhu objevila na sklonku srpna roku 2009 a její startovací cena se lehce přehoupla přes hranici 6 000 Kč. Brzy navíc došlo k příjemnému snížení ceny, což vedlo k jedinému – značné popularitě, která zapříčinila, že se 5530 dostala do širokého povědomí.

Technické parametry Nokia 5530 XpressMusic

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 49 × 13 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,9" (360 × 640 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×434 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 70 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.4 S60 5th Edition
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2009, 4 777 Kč
Diskuze ke článku
Martin McČerný
Martin McČerný
"Krytku odvál čas" :D Michale díky za nostalgické ohlédnutí, tenhle telefon jsem kdysi ztratil v Chorvatsku na dovolené a po něm jsem si koupil dneska už legendární ZTE Blade :) Z nějakého důvodu jsem měl potřebu to tady napsat, snad se nikdo neurazí :)
Václav Čížek
Václav Čížek
Přijde mi to jako včera co jsem ho přestal používat a ono už je to 7 let :(
Karlos
Taky sem ho vlastnil a z vlastni zkusenosti mohu rict ze to byl pomaly a zasekany pristroj co se neustale vypinal a restartoval ale vzpominam na nej
Hexagon
Wow,to uz je 7 rokov? Legenda,co sa tyka mojich mobilov,kedze som ho mal najdhlsie a bola to moja premiera s dotykovym displejom,bol som s nim absolutne spokojny,len skoda ze som potom rozbil displej a opravovat sa mi ho uz nechcelo :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze