Nokia 5530 XpressMusic: vydařený dotyk
recenze

Nokia 5530 XpressMusic: vydařený dotyk

261

Nokia po úspěších svého prvního dotykového telefonu 5800 připravila odlehčenou novinku, která vychytává některé mouchy a nedostatky svého předchůdce. 5530 přichází s o něco menším, ale za to kvalitnějším dotykovým displejem, lepším zpracováním, podporou bezdrátové sítě Wi-fi a velmi slušnou výdrží. Na druhou stranu postrádá 3G nebo GPS. Bude tato kombinace cestou k úspěchu?

Nokia s modelem 5800 slaví mimořádné úspěchy, ovšem vše má své pro a proti. Telefonu je často vytýkáno horší dílenské zpracování, slabší citlivost dotykového displeje nebo nutnost použití stylusu pro některé operace. Novinka všechny tyto nedostatky boří. Přichází s vylepšeným, i když stále resistivním dotykovým, lepším zpracováním, a to až na jediné slabé místo, kterým je zadní kryt. Výrobce vynechal navigační čip GPS, zmenšil displej z původní úhlopříčky 3,2 palce na 2,9 palce a odstranil podporu sítí 3.generace. Hardwarová tlačítka pod displejem jsou nyní nahrazena senzorovými tlačítky. Kromě několika změn v softwaru jsou pak ostatní vlastnosti s modelem 5800 identické.

Technické parametry

Rozměry 104 x 49 x 13 mm
Hmotnost 107 gramů
Konstrukce klasická/dotykový displej
Barevné provedení Černá – Červená, Bílá – Modrá, Černá – Šedá, Bílá – Růžová, Bílá - Žlutá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení 360 x 640 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,9"
Paměť 70 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB, v balení 4 GB karta)
Otevřený operační systém ano / Symbian 9.4 5th edition
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, hlasové vytáčení
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, M4A, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, WMA, WAV), FM rádio s RDS, ekvalizér, přehrávač videa (RealPlayer), 3,5 mm konektor Jack, stereo reproduktory s 3D efekty, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Safari, Flash Lite 3.0, akcelerometr, AV konektor, TV-Out
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, až 3x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG-4)
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1000 mAh
Doba hovoru: až 4,9 hodin, pohotovostní režim: až 14 dní, přehrávání hudby až 24 hodin
Cena a dostupnost 6 300 Kč s DPH
srpen 2009

V krabici naleznete

  • český návod a instalační CD se softwarem
  • stereo headset WH-205
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterie 1000 mAh
  • microUSB kabel
  • paměťovou kartu microSDHC s kapacitou 4 GB


Balení a jeho obsah

Design a konstrukce: bolavá záda

Vzhled Nokie 5530 nijak zásadně nevybočuje z původního konceptu. Telefon je konstruován v kompaktním kabátku, bez obav jej schováme do dlaně větší ruky a snadno vklouzne do jakékoliv kapsy. Mnou testovaná varianta byla v černo-červené barevné kombinaci. Přední i zadní kryt jsou v černém odstínu a jeho celistvost narušují pouze červené proužky lemující boky telefonu. Díky této kombinaci působí telefon elegantním dojmem.


Nokia 5530 je poměrně malým dotykovým telefonem. Zaujme kovovým rámem

Hmotnost telefonu se nachází v přijatelných mezích – hodnota 107 gramů není vysoká. Zpracování telefonu mně udělalo radost, výrobce si dal záležet a použil kvalitnější plasty včetně předního kovového nerezového rámu. Nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Co se však vymyká logice je zadní kryt, pokud se tomu tak dá vůbec říkat. Jedná se totiž o velmi tenký kus měkkého plastu, který se za každou cenu brání držet na svém místě. Zvlášť ve spodních partiích je znát větší vůle do stran. Je to škoda, protože tento fakt kazí celkový dojem z jinak velmi dobře zpracovaného telefonu.

Přední stranu si pro sebe zarezervoval 2,9 palcový dotykový displej. Pod ním se rozprostírají tři senzorová tlačítka sloužící pro přijímání a ukončování hovoru a také pro vstup do menu či vyvolání nabídky multi-taskingu či minimalizování jednotlivých úkonů. Na vrchní straně budeme marně hledat přední videokameru pro videohovory. Nalezneme zde pouze senzor regulující intenzitu jasu displeje a stereo reproduktor se sluchátkem v jednom. Ve spodní části se nachází druhý stereo reproduktor, chráněn nerezovým rámem.

Pravý bok je štědře obdařen různými tlačítky, jednak se tu nachází dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti, pod ním je mechanické šoupátko pro uzamčení kláves telefonu a posledním zástupcem je tuhá dvoupolohová spoušť fotoaparátu.

Baterie a výdrž: 2 dny to jistí

Výdrž telefonu na jedno nabití je mírně nadprůměrná, na přijmu za neustálého používání telefonu (surfování na webových stránkách, poslech hudby přes headset, několik desítek sms, půl hodiny volání a mnohé další) můžeme počítat se skoro dvou denní výdrží. Při sporadickém používání zahrnující hlasové hovory a psaní a přijímání SMS zpráv se telefon zdatně držel i čtyři dny. Dobré výdrži napomáhá zejména absence 3G a tím pádem rychlých datových přenosů, které baterii v jiných telefonech rychle vyčerpávají. Akumulátor v telefonu má kapacitu 1000 mAh a je typu Li-ion.

Klávesnice: lehce a přesně

Nokia 5530 používá virtuální klávesnici prostřednictvím dotykového displeje, k psaní zpráv lze vybírat z čtyř možných způsobů (telefonní klávesnice, malá qwertz, velká qwertz, psaní rukou). Díky vestavěnému polohovému čidlu je možné psát i v horizontální poloze. Psaní zpráv doprovází zpětná vibrační vazba (její intenzitu je možné si poupravit). Vyťukávání či psaní jednotlivých znaků je velmi komfortní, díky vysoké citlivosti displeje a dobré přesnosti na dotyk nedochází k překlepům.

Zvuk: čistě, hlasitě a nezkresleně

Po dlouhé době mohu opět s radostí říct, že mám co do činění s poměrně kvalitním reprodukovaným a hlavně uši netrhajícím zvukem, který se line z vestavěných stereo reproduktorů nalézající se na opačných koncích telefonu v horní a spodní části. Jejich výkon je výborný, i při vyšších hlasitostech je podání zvuku věrné, nedochází ke zkreslení ani praskání, nechybí basy či výšky. Maximální hlasitost reprodukované hudby je na můj vkus možná až moc vysoká a není problém pořádně ozvučit standardní místnost.

Výrobce nezapomněl na implementaci sluchátkového 3,5 mm jacku, není tak problém připojit libovolná sluchátka podle vlastního gusta. Připojení sluchátek doprovází mírné zacvaknutí. Hudební výstup patří mezi špičku a směle může konkurovat hudebním přehrávačům známých výrobců. Paradoxně maximální hlasitost ze sluchátek není příliš vysoká a například v metru nemusí stačit.

Displej: příjemné překvapení

Přiznám se, že rukama mi prošlo mnohem více telefonů s nedotykovým displejem než s dotykovým. Dotykový displej Nokie je však pro mě příjemným překvapením a s klidným svědomím mohu říct, že kvalitou a citlivostí displeje patří do etalonu třídy a i přes svou resistivní technologii předčí i mnohem dražší modely konkurence.

Oproti Nokii 5800 se mírně zmenšila úhlopříčka displeje na 2,9 palce, avšak rozlišení (360x640 bodů) zůstalo zachováno. Podání barev je věrné, reakce na dotyk jsou přesné a displej reaguje už na mírný tlak. Pokud displej porovnáme s kapacitními displeji, jedná se samozřejmě stále o znatelný rozdíl.

Ovládání a prostředí: drobnosti, které potěší

Prostředí telefonu je identické jako u staršího sourozence 5800, telefon totiž pracuje pod operačním systémem Symbian S60 paté edice. Výrobce se ovšem poučil z předchozích chyb a zapracoval na ovladatelnosti dotykového displeje a možnosti upravit si pohotovostní displej o obrazu svému. Pohotovostní režim si můžeme různě upravovat k obrazu svému, nově lze také přidat až čtyři konktatky z telefonního seznamu přímo na pohotovostní displej a také si navolit si vlastní čtyři zkratky aplikací které si navolíme.

Dotykový displej je rezistivního typu, ovládání je koncipováno pro ovládání pomocí dotyků, anebo stylusu, který je součástí prodejního balení a nalezneme jej v útrobách mobilního telefonu. Sám osobně jsem jej používal pouze sporadicky, a to pouze při práci s internetovým prohlížečem. Zbylé funkce telefonu, i jeho ovládání, hravě zastanou prsty.

Mnozí uživatelé se ze začátku budou potýkat s menším háčkem, který se týká dotykového displeje. Většina potvrzovacích úkonů totiž probíhá pomocí dvojkliku, ale netýká se to všech oblastí telefonu. Počáteční mírné zmatení však po chvíli zmizí a potvrzování dvojklikem budete provádět se samozřejmostí.

Nabídka menu může být zobrazena jako seznam nebo standardně v zobrazení 4x3 ikony (mřížka). Je tu také druhá nabídka a to multimediální. Její vyvolání zprostředkovává senzorové tlačítko vlevo nad displejem. Bohužel však toto rychlé menu nelze nijak nadefinovat, vše je pevně dáno.

Fotoaparát: sem tam něco vyfotit

Fotoaparát v Nokii není prioritní funkcí. Optika nabídne rozlišení 3,2 megapixelů spolu s automatickým zaostřováním. Pořizování snímků v interiérech, či špatně osvětlených prostorech je podpořeno svítivou LED diodou. Její výkon je efektivní do vzdálenosti jednoho metru. Fotoaparát rovněž umožňuje i pořizování videonahrávek o maximálním rozlišení 640x480 bodů a formátu MP4, zvukový kodek je pak ve formátu AAC. To vše při 30 FPS.

Co výrobce zanedbal v kvalitě optiky, to naopak napravil v softwarové oblasti. Nastavení snímků jsou velice rozmanité, můžeme nastavovat citlivost snímků ISO, vybírat z několika efektů, upravovat kontrast či ostrost snímku, korigovat expozici a vyvážení bílé a mnohé další nastavení. Zajímavostí je možnost přidání informací GPS souřadnic do snímku, přesto že GPS modul není v Nokii integrován. Onen modul zastoupí informace s BTS vysílačů a sítě operátora.

Pojďme se podívat na samotný výkon fotoaparátu, který je pro mě mírným zklamáním. Snímky trpí neostrostí po celé ploše a často se stává, že plochy se slévají v jeden celek. Alespoň však můžeme pochválit věrné podání barev.

Samotnému úkonu pořízení snímků předchází menší boj, pro jejich pořizování je na boku vyčleněna dvoupolohová spoušť. Manipulace s ní je poměrně obtížná, uživatel musí vynaložit v druhé fázi domáčknutí větší tlak aby došlo k finálním pořízení snímku.

Ukázkové snímky s automatickým nastavením

Zábava: vše hezky pohromadě

Není těžké uhádnout v kterých oblastech bude novinka excelovat, část kódového označení vyznívá jasně - XpressMusic. 5530-ka má výborné předpoklady pro to, aby se stala velmi dobrým soupeřem na poli mobilních telefonů, určených pro přehrávání hudby, ale i vážným konkurentem pro hudební přehrávače.

Počítat můžeme s audio konektorem 3,5 mm pro libovolná sluchátka nebo velmi slušnou výdrží - výrobce avizuje až 27 hodin pro přehrávání hudby přes sluchátka. Nezklame ani graficky vyvedený hudební přehrávač tak, jak jej známe z jiných modelů s operačním systémem Symbian. Komu by nestačila standardní hudba linoucí se ze sluchátek, může ji přikrášlit pomocí hudebního ekvalizéru s možností vytváření vlastních předvoleb, vše tak zůstává jen na hudebním sluchu uživatele. Obavy z nedostatku úložného prostoru boří výrobcem přichystaná paměťová karta o kapacitě 4GB, kterou nalezneme v prodejním balení. Nepřekvapí už podpora stereo bluetooth profilu (A2DP), díky kterému můžeme využít bezdrátová stereo sluchátka. Celkový dojem z hudebního zážitku jistě umocní vestavěné kvalitní stereo reproduktory.

V balení výrobcem dodaná sluchátka konečně napravují svoji reputaci nekvalitních sluchátek dodávaných výrobcem Nokia. K hudebnímu telefonu jednoduše patří i adekvátně kvalitní sluchátka a výrobce to nyní, i když s křížkem po funuse, nakonec pochopil. Snad se tohoto standartu bude držet i nadále. Kvalita hudebního přednesu ze sluchátek je opravdu výborná.

Pro milovníky rádiového vysílání je připraveno FM rádio s RDS, k jehož poslechu je nutno připojit stereo headset. Přímo z telefonu můžeme prostřednictvím odkazu na obchod s hudbou nakupovat hudební songy, či celá alba.

Hudebním funkcím telefonu sekunduje vestavěný video přehrávač Real Player, chválit jej ovšem nebudu. Ze starých dob se nic nezměnilo a přehrávači stále nic neříká videoformát avi nebo cerfitikace produktů DivX či xVid. Co zvládne dobře, je přehrávání standardních formátů MP4 nebo 3GP.

O herní vyžití se postarají dvě předinstalované hry Bounce a Global Racing Thunder. Obě hry využívají polohové čidlo a dokáží ve chvílích nejhorších obstojně zabavit. Pokud by vám stávající nabídka nestačila, není problémem si do telefonu dohrát další aplikace či hry a to buď v Javě nebo přímo pro operační systém Symbian. Nakupovat a stahovat lze i z obchodu Ovi Store přímo v telefonu.

Telefonování a telefonní seznam: tak jak to má být

Telefonní seznam se vyvolává přímo ze základní obrazovky, úložný prostor pro nové kontakty je limitován pouze dostupnou interní pamětí telefonu. Kontakty můžeme libovolně kopírovat, přesunovat a zvolit, zda chceme zobrazit kontakty ze SIM karty spolu s kontakty z telefonu, nebo odděleně. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho detailů, jako adresu, poznámky, datum narozenin a několik čísel. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním znaků.

Telefonování s tímto telefonem jsem si doslova zamiloval. Velmi mile mě překvapila čistota a kvalita přenášeného hlasu ze sluchátka, i hlasitost byla adekvátní. Vyvolání hlasových hovorů je možné buď pomocí dotykového displeje, nebo pomocí senzorové klávesy. Obdobné ovládání platí i pro ukončení hlasového hovoru.

Jako vyzváněcí tón je možné vybrat jakýkoliv hudební soubor nebo videoklip uložený v telefonu, nebo na paměťové kartě. Telefon má pět vyzváněcích profilů, které můžete libovolně upravovat, stejně jako vytvářet své vlastní. Rovněž je možné telefon úplně umlčet pomocí offline profilu. S Nokii je možné se dovolat ve většině zemí světa, podpora sítí třetí generace je zde však vynechána. Na videohovory tak zapomeňte.

Zprávy: psaní všemožně

Zprávy jako takové nečiní tomuto telefonu sebemenší problémy, ba naopak. Psaní zpráv je komfortní, lze volit ze čtyř způsobů zadávání textu. Podle polohy telefonu je možné psát buď v horizontální, nebo vertikální poloze. Psaní na dotykovém displeji dosahuje komfortu hardwarové klávesnice, může za to překvapivě vysoká citlivost rezistivního displeje, a také přesné reakce na dotyk.

Při psaní nové zprávy napomůže prediktivní slovník T9. Můžeme psát také zprávu pomocí ručního vykreslování jednotlivých znaků, rozpoznávání je velmi přesné.

Emailový klient vychází buď z aplikace Nokia messaging nebo ze standardní vestavěné aplikace. Nastavení parametrů je jednoduché a přehledné, navázání spojení s emailovou schránkou je otázkou chvíle. Emailové zprávy je možné stahovat včetně příloh, naopak odeslané zprávy můžou být staženy jen s hlavičkou. Pochválit musíme také propojení s úvodní obrazovkou kde je záložka s odkazem na nakonfigurovanou schránku.

Organizační funkce: vše na svém místě

Telefony s operačním systémem Symbian měly vždy výborně zpracované organizační funkce, i tady tomu není jinak. Uživatel může počítat s kalendářem, který nabídne několik různých náhledů zobrazení. Zadávání nových úkolů, schůzek a událostí je limitováno pouze volnou pamětí telefonu. V nové Nokii naleznete silného spojence, co se týče buzení. K dispozici je možnost tvorby několika budíků, přičemž nechybí funkce opakování. Pro cestovatele je pak přichystán světový čas.

Kritizovat musím kancelářské funkce. Postrádat budeme kancelářský balík aplikací Quickoffice, ale dokonce i prohlížeč PDF dokumentů Adobe. Jediným řešením tak zbývá nutnost doinstalování externí aplikace. V počtech však nezůstaneme na holičkách, připravená je totiž jednoduchá kalkulačka, která umí ukládat čísla a také je znova načíst. Stopky a odpočítávací měříč však, jako vždy, chybí.

Datové funkce: neuvidím tě, ale rychle se připojím

Při koncipování nové Nokie nebyl kladen důraz na datové funkce, uživatel se bude muset spokojit pouze se základním výčtem datových technologií v sítích 2G. Vybočením je pouze implementace bezdrátových sítí Wi-fi s protokoly b/g. Ostatní výčet zahrnuje datové technologie GPRS a EDGE, přičemž se musíme smířit s absencí podpory sítí třetí generace. Vestavěný internetový prohlížeč je takový, jak jej dobře známe z modelů 5800 nebo N97. Práce s ním je bezproblémová a umožňuje zobrazení i webových stránek s flashovými prvky. YouTube video vložené do libovoloné stránky si však nepustíte.. Načítání stránek by mohlo být rychlejší, konkurenční Opera mini je co se týče rychlosti o velký krok napřed.

Zhodnocení:

Nokia 5530 ve mně zanechala převažující pozitivní dojmy. Za celkem adekvátní cenu nabídne vylepšené zpracování podpořené hodnotnými materiály (kovový nerezový rám), hudební funkce zpracované na jedničku, a to včetně špičkového hudebního výstupu a podporou bezdrátových sítí Wi-Fi. Také se zapracovalo na dotykovém displeji, který je narozdíl od svého staršího kolegy mnohem lépe ovladatelný a na dotyky reaguje citlivěji. Krokem zpátky je nesmyslné použití nekvalitního zadního krytu, který nejen že vypadá lacině, ale také je vyroben z laciného plastového krytu. Někomu také může chybět podpora navigačního čipu a sítí třetí generace, ale to je podle preferencí každého člověka. Pokud na předvánočním trhu cena o něco klesne, mohla by být Nokia 5530 XpressMusic poměrně masově prodávaným dotykovým telefonem.

nokia-5530-xpressmusic
Klady
  • kovový nerezový rám
  • barevné sladění
  • kvalitní a citlivý dotykový displej
  • slušná výdrž
  • skvělý hudební výstup
  • přítomnost Wi-fi
Zápory
  • velmi nekvalitní zadní kryt
  • špatně čitelný displej na přímém slunci
  • nižší citlivost senzorových kláves
  • horší kvalita snímků z fotoaparátu
  • někdy pomalejší reakce
Diskuze ke článku
rosťa
Budete ještě letos recenzovat N86, myslím, že nejlepší fotomobil si to rozhodně zaslouží!
marsia
Moc dekuji za podrobnou recenzi!Nebyla jsem si jista koupi, ale po precteni do toho pujdu.
Michal Kostka
Michal Kostka
Není za co, přeji spokojenost :) a kdyby jste měla jakékoliv dotazy, neváhejte se zeptat.
Jana
Chtěla bych se zeptat jestli tento telefon je dost hlasytý a taky o co je lepší nokie 5800??Děkují

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze