Retro: Nokia 5210 – odolná Finka, kterou jste si mohli převléknout

5
Retro: Nokia 5210 – odolná Finka, kterou jste si mohli převléknout

V rámci seriálu Retro cestujeme proti proudu času. Tentokrát na malou chvíli uvízneme na sklonku roku 2001, kdy finská Nokia představila svůj další odolný model. Nokia 5210 dokázala upoutat pozornosti nejen křiklavou barvou, ale také například možností opravdu snadné a rychlé výměny krytu. Během vteřiny jste ji totiž mohli doslova převléknout.

Nokia 5210 byla ve své době zástupkyní střední třídy. Nabízea tedy vcelku slušnou výbavu, která uspokojila i náročnějšího uživatele. Jejím hlavním trumfem však byla zvýšená odolnost. Zajímavostí pak možnost uživatelsky vyměnit kompletní šasi zařízení. Uživateli se tak naskytl pohled na „nahý“ telefon.

Krátké představení

Historie Nokie 5210 se začala psát na podzim roku 2001, kdy byla světu oficiálně představena. Jednalo se o velmi malý telefon, který jste bezpečně schovali i v malé dlani. Pohodlnému držení přispívala i nízká hmotnost 92 gramů. Tuto Nokii jste současně vždy na dálku rozpoznali. Poznávacím znamením odolných telefonů totiž byly křiklavé barvy. Žlutá, zelená či oranžová. Nokia 5210 byla laděna do kombinace černo-oranžové se stříbrnou plochou kolem displejem. Kryt jako takový byl plastový se značným podílem gumových částí. Ty telefon chránily proti pádům. Veškeré vstupy byly původně utěsněny a telefon odolal prachu či vlhkosti.

Retro: Nokia 5210

Displej nebyl nijak velký, avšak dokázal zobrazit až 5 řádků textu. Při nejčastější činnost – tvorbě SMS zprávy, jste si však museli vystačit se třemi řádky. Povedené bylo oranžové a rovnoměrné podsvícení. Na klávesnici příliš místa nezbylo, avšak i přesto bylo její ovládnutí snadné a jisté. Tlačítka měla jasně daný tvar. Alfanumerická část zase rozestupy, které částečně eliminovaly fakt, že každý řádek s klávesami byl menší a menší. Psaní provázelo zřetelné cvaknutí a vždy jste si tak mohli být jistí, že jste danou klávesu skutečně stiskli.

Dostáváme se k zajímavosti týkající se krytů. Během několika málo vteřin jste kryt mohli rozdělit na dvě části. Stačilo stisknout boky zařízení ve správných místech. Najednou byl před vámi zcela odstrojený telefon a takový pohled se nenaskytne příliš často. Díky tomuto mechanismu jste si mohli na Nokii 5210 rychle měnit kryty, aniž by byl nutný zásah servisu či speciální náčiní.

Výbava

Funkční výbavu bychom mohli přirovnat zřejmě k legendárním Nokiím 3310/3330. Dnes vzpomínaná Nokia 5210 byla ale přeci jen o něco mladší a výbava tomu odpovídala. Prostředí bylo beze změn. Na hlavní obrazovku jste mohli umístit logo a menu sázelo na povedené animace. Do útrob telefon jste mohli uložit 250 telefonních čísel. Nadále však byla ignorována paměť pro textové zprávy. Uživatelé se tudíž museli spoléhat jen na nepříliš velký prostor přímo na SIM kartě.

Dále nechyběly základní organizační funkce, jako je kalendář, upomínky či kalkulačka a samozřejmě budík. Dlouhé chvíle jste mohli trávit hraním her, 5210 nabízela rovnou pětici. Největší oblibě se bezesporu těšil legendární Snake II či vesmírná střílečka Space Impact. Nokia 5210 nabízela také základní přístup k internetu skrze wapový prohlížeč. Spoléhat jste se však museli na vytáčené datové přenosy CSD.

Závěr

Nokia 5210 se na českém trhu objevila v prvním čtvrtletí roku 2002 a ačkoliv neměla přímo oslňující výbavu, její cena vystoupala relativně vysoko. Důvod je prostý, za zvýšenou odolnost se připlácelo. Startovací cena pro český trh se proto pohybovala kolem 9,5 tisíc korun.

Technické parametry Nokia 5210

Kompletní specifikace
Konstrukce105,5 × 47,5 × 22,5 mm, 92 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejCSTN, ?" (81 × 48 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2001, 9 500 Kč
Diskuze ke článku
Radek Mach
Radek Mach
Super už se na ní těším
Gsm
Mám ve sbírce. Pokud mate staré telefony a chcete je střelít například Sony 1000, napište.
kleinak
Jenom pár vět. Takhle má vypadat odolný telefon, kterému nevadí nic. Rozevřete ho vyklepete a jedete dál, pokud spadne na cokoliv, tak se jen vymění schránka, telefonu jako takovému se nic nestane, ani displeji. To se dnes o pádlech s displejem i 6 palců říct nedá. Tam je odolnost opravdu minimální.
All mobile
All mobile
Parádní recenze a vzpomínka na můj oblíbený telefon, který jsem ještě před pár lety používal =)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze