Retro: Ericsson R310s: pan nezničitelný

18

Odolné telefony začaly svou historii psát již v minulém století a nepodílel se na ni pouze Siemens či Nokia, ale také švédský Ericsson. Ten v roce 2000 ukázal obrněný model R310s, který dokázal přežít takřka jakkoli hrubé zacházení. Nabídnul grafický displej, paměť na čísla a do paměti se mnohým zapsal svou opravdu extravagantní anténou.

Ericsson R310s

Na přelomu 20. a 21. století vládly mobilním telefonům značky Nokia, Motorola, Siemens a Ericsson. A právě posledně jmenovaný výrobce pocházející ze Švédska má na svědomí odolný model R310s, na který budeme v dnešním 56. díle seriálu Retro vzpomínat.

Krátké představení

Řada R byla u Ericssonu vyčleněna lépe vybaveným telefonům. Rozhodně jste je také vždy bezpečně poznali. Jejich společným jmenovatelem bylo velké tělo, které se kolem displeje mírně rozšiřovalo. Dalším nezbytným poznávacím znamením byla výrazná a především dlouhá anténa. Všechna tato kritéria splňuje také Ericsson R310s, což byl vysoce odolný telefon z roku 2000.

Ericsson R310s – videopohled

Již na první pohled bylo zřejmé zaměření. Mnohé barevné kombinaci připomínaly „záchranářské“ varianty, kdy výrobce kombinoval například šedou s oranžovou, jako právě v našem případě. Zatímco šedé plochy byly z poctivé gumy, které ani po letech neztrácí svou pevnost, barevné plochy byly vždy z tvrdého plastu.

Obrněný Ericsson R310s

Mnohem více vás však zřejmě zaujme anténa. Většina odolných telefonů z tehdejší doby dostala do vínku anténu integrovanou, ačkoliv to například nebylo běžné. Vzpomeňme na Nokii 6250 nebo Siemens M35i. Důvod je prostý, trčící anténa je velmi nepraktický prvek, u nějž hrozí poškození. Ericsson se však antény nevzdal a přišel s velmi důmyslným a nutno podotknout také originálním řešením. Anténa je placatá, vychází ze středu horní hrany a směrem na horu se zužuje do špičky. Samotná anténa byla také pogumovaná a navíc ohebná. Nehrozilo tudíž, že byste ji zlomili.

Anténa, kterou jste jednoduše nezničili

Celkově byl telefon opravdu vysoce odolný proti pádům, vodě i prachu. Oblíbené byly tehdy testy, kdy byl Ericsson R310s přejet automobilem, jako například na tomto videu. I přes zvýšenou odolnost nebyl telefon nijak zvlášť velký na svou dobu. Rozměry činily 134 × 53 × 25 milimetrů. Hmotnost 170 gramů pak byla s ohledem na pogumování adekvátní.

Čelní stranu zabíral grafický displej se zeleným posvícením. Ačkoliv působil velkými rozměry, šlo o klamání velkým krycím sklíčkem. Dokázal zobrazit jen tři řádky textu a například hlavní menu, kde se Ericsson uchýlil k podpůrné grafice, si muselo vystačit vždy s jedním řádkem. Pod displejem se nacházela klávesnice, která byla plastová a ovládala se vcelku pohodlně. Další dvě tlačítka byla na levém boku a měla na starost ovládání hlasitosti.

Výbava

Ovládání telefonu bylo vcelku jednoduché. Vše obstarala dvojice šipek a to i vstup do menu, a následné rozhodování zda volbu potvrdit či se vrátit zpět měla na starost dvojce sluchátek. Spolehlivou čtveřici doplnila ještě korekční klávesa C.

V samotné výbavě toho příliš nenajdeme. Ericsson R310s si poradil s časem i datem. Dokázal dokonce uložit až 99 jednopoložkových kontaktů. Nechyběla jednoduchá kalkulačka, stopky nebo odpočet času. Dlouhé chvíle vám mohla ukrátit jedna ze dvou přítomných her. Dostalo se například na oblíbený tetris. Zde se opět projevila nápaditost Ericsson. Typicky vertikálně orientovaná hra se na malém horizontálním displeji moc dobře hrát nebude. A tak se hra hrála s telefonem otočeným o 90°.

Závěr

Ericsson R310s se na českém trhu objevil ve druhé polovině roku 2000 a startovací cena se pohybovala kolem 12 000 Kč, což bylo s ohledem na průměrnou výbavu a především zvýšenou odolnost slušné.

Technické parametry Ericsson R310s

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 53 × 25 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2000, 12 000 Kč
Diskuze ke článku
superuser
ten jsem měl je fakt že házet jsem sním mohl jak jsem chtěl ale náš čokl to byl ještě štěně ten mu dal kouř pěkně ho rozžvejkal a to už nepřežil.
pavel k.
no.. napsat že "Odolné telefony začaly svou historii psát již v minulém století a nepodílel se na ni pouze Siemens či Nokia, ale také švédský Ericsson" může jen ten kdo asi nemá moc dobrou paměť.. Nebylo to "také" Ericsson ale hlavně Ericsson. Odolné modely vyráběl když ještě siemens ani nedělal telefony a nokia teda moc odolné modely neměla nikdy.
Pokud vím tak právě ericsson byl jediný kdo se mohl už hodně dlouho chlubit odolnými modely, např. model GH337 z r. 94 s magneziovým rámem mohl spadnout ze 2 metrů na beton a nebylo s ním nic, jelo se dál.

Siemens a jeho směšné a hodně poruchové modely které zpočátku vyráběl bych vedle gigantů Nokia a Ericsson snad ani nezmiňoval. to není jen jiná liga, ale je to jinej sport! Ale hlavně telefony začal vyrábět až někdy před rokem 2000
Roman Varga
Roman Varga
Můj první mob. tel. to byla mašinka… byl jsem s ním velice spokojení, kým neodešla základní deska a oprava byla nerentabilní.
Dan02
Prošlo mi rukama pár přístrojů, ale Ericsson R310s a Alcatel OT715 jsem prodávat neměl. S chutí bych je dnes vyndal ze šuplíku a vyzkoušel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze