Retro: Ericsson A2628s – švédský low-end z roku 2001

11

Švédský Ericsson byl na přelomu století znám svými vcelku velkými telefony s dlouhými anténami. Na jeden takový kousek si dnes zavzpomínáme. Model A2628s se již v roce 2001 řadil mezi low-endy s cenou kolem tří tisíc korun. Nabízel poměrně velký displej, pohodlnou klávesnici či wapový prohlížeč.

V dnešním díle seriálu Retro se opět po několika týdnech podíváme do Švédska, odkud pochází Ericsson. Kdysi velmi známý výrobce kvalitních mobilních telefonů. Tentokrát se nicméně nebudeme zabývat dalším modelem z vyšší sféry, nýbrž zamíříme mezi základní modely roku 2001, kam Ericsson A2628s patřil.

Ericsson A2628s

Krátké představení

Dnes vzpomínaný model byl nástupcem modelů Ericsson A1018s a A2618s. Představen byl na sklonku roku 2000 a o několik měsíců později se začal prodávat. Už na první pohled se jednalo o typický Ericsson, kterého ztělesňovaly poměrně velké rozměry a především dominantní anténa, která čněla nad horním krajem. Celkové rozměry činily 131 × 51 × 25 milimetrů a hmotnost byla slušných 140 gramů, byť mnoho konkurenčních telefonů bylo i o 20 gramů lehčích.

Ericsson A2628s

Dominantou telefonu byl poměrně velký displej. Doopravdy však spíše klamal svou velikostí, za což mohl velký rámeček. Samotný displej byl ale na svou dobu stále dostatečně velký. Dokázal zobrazit až čtyři řádky textu a navíc byl rovnoměrně podsvětlený.

Ericsson A2628s byl tradičně velkým telefonem s velkou anténou

Jednoznačným plusem Ericssonu A2628s byla klávesnice, neboť byla plastová. U levných telefonů z přelomu století jsme vídávali spíše pryžové klávesnice, na kterých se pohodlně nepsalo. V případě A2628s lze hovořit o opravdu pohodlné klávesnici. Tlačítka se nekývou a mají jistý zdvih. Další tlačítka se nacházela ještě na levém boku. Sloužila k procházení nabídek a na základním displeji uměla vyvolat informace o stavu baterie, profilu či aktuálnímu datu.

Ericsson A2628s patřil mezi kvalitně zpracované telefony, které vydržely i nějaký ten pád. Velmi nezvykle však bylo řešeno připojení baterie. Ta byla ještě NiMH, později bylo možnou koupit typ Li-Ion, a uživatel připojil drátky vedoucí z baterie do konektoru pod zadním krytem. Netřeba zdůrazňovat, že neopatrnou manipulací mohlo dojít k přetržení.

Řešení baterie bylo velmi netradiční

Výbava

Ačkoliv patřil Ericsson A2628s do té nejnižší třídy, nabízel poměrně slušnou výbavu. Nechyběla například interní paměť na telefonní čísla. Telefon si jich dokázal pamatovat 99. Samozřejmostí byl čas, datum, kalkulačka a budík. Prostředí bylo řešeno velmi přehledně. Hlavní menu se posouvalo pomocí tlačítka s šipkami a na displeji jste viděli vždy jen jednu položku, která byla doplněna zdařilým obrázkem.

Vrcholem nabídky byl wapový prohlížeč, který se spoléhal na vytáčené datové přenosy CSD s maximální rychlostí 9,6 kb/s. K ukrácení dlouhých chvil byly v telefonu připraveny tři hry. Oblíbený a nestárnoucí tetris byl na Ericssonech klasickou. Zábavná byla však i variace na Pac-Mana.

Závěr

Ericsson A2628s se na našem trhu objevil na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2001 za cenu pohybující se kolem 3 500 Kč. Díky této cenovce se stal součástí nabídky předplacených sad, které mu zaručily celkem slušné rozšíření.

Technické parametry Ericsson A2628s

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 51 × 25 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2001, 3 500 Kč
Diskuze ke článku
Jakub
Podobně vypadala pevná linka, než jsme již zrušili. XD
Myšpulín
Ericsson A2618 byl můj první vlastní mobil, před tím jsem používal jen služební.
Dlouho mi ale nevydržel, zlobila klávesnice a po 3 reklamacích této opakované závady mi Oskar vrátil peníze.
Za ty vrácené peníze jsem pak koupil Siemens C35i.
herodes
jeeej moj stary mobil, este ho niekde mam :D
David Kuňajs
David Kuňajs
Můj první mobil :-D Musím říct, že byl pro mě nej s těch takových megastarých mobilů :-D Ale ta anténa mě štvala :-D Na tu nikdy nezapomenu :-D Ta bolela i v kalhotech když se člověk ohnul :-D ale jinak spokojenost....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze