První pohled na Apple iPhone 5c: exploze barev a smíšených pocitů

49

Do redakce nám minulý týden zavítal nový Apple iPhone 5c, který už od doby prvních úniků špionážních fotografií vzbuzoval spousty rozporuplných dojmů. Je plastový, barevný, dobře vybavený, a i když měl být levný, je naopak pořádně drahý. Jaké jsou naše první dojmy z telefonu, který se zanedlouho začne prodávat také v České republice?

Hned na začátek je dobré si přiznat, že Apple iPhone 5c určitě není pro každého, navíc oproti iPhonu 5 se vylepšily pouze drobnosti. Polykarbonátové tělo a vysoká cenovka jeho úspěšnou budoucnost navíc také poněkud sráží, což se potvrzuj i v posledních zprávách z trhu, podle kterých se iPhon 5c nedaří a Apple snižuje produkci až o polovinu. Apple iPhone 5c rozhodně není žádným revolučním počinem, tím v podstatě není ani iPhone 5s, i když nabízí velice zajímavou a do značné míry exkluzivní funkci v podobě čtečky otisků prstů.

Nepřehlédněte:

Apple iPhone 5c na oficiálních fotografiích

iPhone 5c vsadil na něco jiného – záplavu pastelových barev a plastové kryty. Po funkční stránce se jedná o prakticky totožné zařízení, jakým je iPhone 5, přesto nějaké rozdíly existují. Když k barevným plastovým krytům přičteme ještě barevné a „hravé“ prostředí iOS 7 a dokoupitelné děrované kryty (samozřejmě opět ve výrazných barvách), chvílemi to vypadá, jako návštěva v hračkárně. Co se ovšem naštěstí nezměnilo, je perfektní provázanost, rychlost a spolehlivost, na které si Apple již od samého začátku zakládá. Jaké jsou naše první dojmy po několik dnech testování?

Apple iPhone 5c – videopohled

Apple iPhone 5 Apple iPhone 5c Apple iPhone 5s
Verze operačního systému iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2
Rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 124,4 × 59,2 × 8,97 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
Hmotnost 112 gramů 132 gramů 112 gramů
Velikost displeje 4 palce 4 palce 4 palce
Rozlišení displeje 640 × 1 136 640 × 1 136 640 × 1 136
Kapacita baterie 1 440 mAh 1 507 mAh 1 570 mAh
Čip Apple A6 Apple A6 Apple A7 (64-bit)
Paměťové varianty 16/32/64 GB 16/32 GB 16/32/64 GB
Fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
Clonové číslo F2.4 F2.4 F2.2
Přední kamera 1,2 Mpx 1,2 Mpx 1,2 Mpx
Materiál hliník polykarbonát hliník
Barvy černá, bílá žlutá, zelená, modrá, růžová, bílá černá, bílá, zlatá

(nejlepší hodnota, nejhorší hodnota, změna, nová barva, beze změny)

Oslepující (ne)nápaditost a plastové déjà vu

Ano, iPhone 5c je opravdu plastový, provedením krytu se tak vrací o několik let zpátky, do dob iPhonu 3G a 3GS. Zákazníci si už ale za posledních pár let zvykli na sklo a další hodnotný materiál v podobě hliníku. Úchopem iPhonu 5c se musíme od tohoto designového trendu opět velmi rychle oprostit. Na výběr máte hned z několika barevných provedení zadního plastového krytu, konkrétně zelené, žluté, modré, bílé a růžové. V zahraničí je nejprodávanější samozřejmě bílá, na druhém místě je pak zelená, v závěsu za ní pak žlutá. Naopak modrá a růžová barva netáhne, a to ani u českých prodejců, kteří mají 5c již v prodeji. Přední strana je ve všech případech temně černá. Co na to říct? Co se týče kvality zpracování, nemůžeme mít jedinou výtku, telefon díky vnitřní kovové kostře nikde nevrže, nevydává žádné nepříjemné zvuky ani nic podobného, vše drží na svém místě jako přibité. Ale je to plast, tedy konkrétně polykarbonát, a z toho zkrátka tu exkluzivitu neucítíte, ať se snažíte, jak chcete. V tuto chvíli je opravdu dobré nemyslet na celkovou cenu zařízení, která je, jak je u Apple zařízení zvykem, dosti vysoká, protože jinak telefon spíše připomíná Nokii Lumia 620, která je několikanásobně levnější, ale zpracováním prakticky shodná.

Barvičky, plast a iOS 7 – to je ve zkratce nový iPhone 5c

Další nevýhodou je povrchová, respektive chybějící povrchová úprava zadního krytu. Ten je lesklý a hladký, na okrajích navíc zaoblený. Na pohled to vypadá jako vždy skvěle, určitě lépe než kdyby Apple použil povrchovou úpravu soft-touch, ale v ruce to již taková paráda není. Velmi často máte pocit, že vám telefon vyklouzne z ruky, a to by u takto drahého telefonu trochu zamrzelo.

Plastová jsou samozřejmě i známá tlačítka, tedy přepínač hlasitého/tichého režimu, tlačítka pro regulaci hlasitosti na levém boku a uspávací/vypínací tlačítko, které je opět umístěno na vrchní straně. Když už se bavíme o ovládacích prvcích, zastavíme se také u konektorů. Na prvé straně žádné ovládací prvky nečekejte, nachází se zde pouze slot pro nanoSIM kartu, pro její výměnu bude jako obvykle zapotřebí dodávané jehly nebo jiného ostrého předmětu. Na spodní straně se tak musel vměstnat jak výstup hlasitého reproduktoru, tak rovněž mikrofon, lightning konektor a 3,5 milimetrový jack. Rozmístění prvků je tedy totožné, jako u iPhone 5/5s. Rozměry iPhonu 5c jsou 124,4 × 59,2 × 8,97 mm, od iPhonu 5/5s se tak výrazněji liší pouze tloušťkou, která je větší. Zbylé rozměry jsou až na desetinky milimetru totožné. To je dáno rozměry plastové skořepiny namísto tenkého plátu hliníku. Vyšší je také hmotnost, konkrétně 132 gramů (iPhone 5/5s váží 112 gramů). Pocitově je telefon těžší, než na první pohled vzhledem na dnešní poměry díky malým rozměrům vypadá, kapsu vám ale rozhodně neutrhne.

Apple iPhone 5c ze všech stran

Displej opět exceluje

Dost bylo plastu, pojďme se podívat na přední část, konkrétně na displej. Ten žádnou změnou neprošel, ani nebyla potřeba. Opět tu tak před sebou máme špičkový, 4palcový IPS LCD displej s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1 136 × 640 pixelů. Displej je na dnešní dobu a hlavně vzhledem k cenovce opravdu malý, řada lidí ale preferuje kompaktní telefony před přerostlými pádly, zákazníci Applu dvojnásob. Displej se pyšní ukázkovými pozorovacími úhly, čitelnost na přímém slunci je bezproblémová, zvláště díky vysoké intenzitě jasu. Nad displejem nalezneme klasickou senzorovou výbavu a přední kamerku pro videohovory. Ta nově nabízí lepší citlivost na světlo a vyšší rozlišení, výsledné záběry jsou tak o poznání kvalitnější. Samozřejmě se nezapomnělo na typické tlačítko „Home“, které se nachází pod displejem.

Pozorovací úhly jsou díky IPS displeji příkladné

iOS 7 na návštěvě cukrárny

Uvnitř naleznete samozřejmě operační systém iOS v jeho momentálně nejnovější verzi 7.0.2, která odstranila problém se zabezpečením odemykací obrazovky (více zde). V prvním dojmu samozřejmě nebudeme podrobně rozebírat jeho složení, na to se ostatně můžete podívat ve videorecenzi, kterou jsme si pro vás přichystali, dnes se podíváme jen na některé střípky. Celkově prostředí působí opravdu na většinu smyslů. Je barevné, hravé, nápadité, svižné, ale také „přeslazené“, animacemi prošpikované a občas trochu nepřehledné. Je to zkrátka největší změna od počátku celého systému. Jednoduchý flat design ikonek může většině připadat infantilní až dětský, za sebe změnu hodnotím jako příjemnou, hlavně díky ucelenějšímu vzezření. Prostředí se stalo čistší, i když písmo samotné je nově o trochu hůře čitelné.

Střípky z prostředí iOS 7 na iPhone 5c

Co ale naopak potěší je vylepšený multitasking a hlavně ovládací centrum, které se na rozdíl od toho notifikačního vytahuje ze spodní části obrazovky a je jednou z hlavních novinek iOS 7. Zde najdeme širokou škálu přepínačů bezdrátových sítí, navíc můžete snadno spustit aplikace jako je kalkulačka, svítilna, minutka a fotoaparát. Díky posuvníkům snadno nastavíte také jas displeje a hlasitost hudby. Mezi přepínači nám jen trochu chyběl ten na zapnutí/vypnutí mobilních datových sítí. I tak se ovládací centrum jednoznačně povedlo, ušetří vám neustálé vstupy do nastavení.

Notifikační centrum, ovládací centrum a Siri - vše v novém prostředí

Barvičky, přechody, animace, jednoduchost. To vše buď budete milovat, nebo nenávidět, každopádně s nákupem iPhone 5c a 5s s tímto faktem musíte počítat, majitelé předchozích iPhonů ještě měli na výběr. Když iOS 7 skloubíte s barevným iPhonem 5c, pro který se díky všudypřítomným barvám hodí nejvíce, občas telefon opravdu působí spíš jako hračka pro děti, opět se ale jedná o subjektivní názor. Lidé, kteří chtějí něco konzervativního, zkrátka sáhnou po něčem jiném. Nic z toho, co jsem napsal, však nemění fakt, že je prostředí svižné a díky dvoujádrovému procesoru naprosto plynulé a perfektně odladěné. Všechny animace a přechody zvládá iPhone 5c s tradiční Apple noblesou. Těžko si představit, že Apple iPhone 5s na tom bude ještě lépe, už teď je vše bez sebemenšího zádrhelu. Telefon se bude prodávat ve 2 paměťových variantách, konkrétně se jedná o 16 a 32 GB.

Bavím se dlouho

Vestavěný fotoaparát je naprosto identický s tím, který nabízí i iPhone 5, rozlišení je tedy 8 Mpx (3 264 × 2 448 pixelů). Ti z vás, kteří s tímto telefonem mají zkušenosti, už jistě tuší, že kvalita pořízených fotografií je opět na špičkové úrovni. Snímky jsou ostré po celé ploše, nevykazují skoro žádný šum a konkrétně ve zhoršených světelných podmínkách je zachována skvělá ostrost a přijatelná hladina šumu. Na momentální špičky ve svém oboru, například na Nokii Lumia 1020, Apple iPhone 5c ztrácí, ale za kvalitu pořízených fotografií se rozhodně stydět nebudete, a to nejenom na displeji telefonu.

Detail čočky fotoaparátu, které sekunduje přisvětlovací dioda a druhý mikrofon

Pokud vás přestane bavit focení, můžete se zaposlouchat do vašich oblíbených skladeb. Zvukový výstup je vskutku uchvacující. Reproduktor umístěný na spodní straně produkuje čistý a velice hlasitý zvukový výstup, i když na etalon mezi telefony v této disciplíně, HTC One, zatím Apple iPhone 5c nemá. Samozřejmě můžete využít i standardně dodávaných sluchátek EarPods s panelem pro ovládání hlasitosti a ukončením hovoru, kterým navíc můžete snadno ovládat i procházení právě přehrávaných skladeb.

Testovací fotografie

Jistě si v duchu říkáte, že veškeré multimediální funkce telefon „vycucnou“ doslova během pár hodin, opak je ale pravdou. Další novinka totiž nastala ve zvýšené kapacitě integrované baterie, která oproti iPhonu 5 (1 440 mAh) povyrostla na 1 507 mAh. Z papírového hlediska se nejedná téměř o žádná posun, ale co se týče reálné výdrže, iPhone 5c je opravdový držák. Nově není žádný problém dosáhnout na dvoudenní výdrž a telefon jsme rozhodně nešetřili. I zde je znát perfektní optimalizace systému. Pokud do hry zapojíte další „žrouty“ energie, jakými je například GPS nebo streamování on-line videa, stále se dostanete na bezproblémovou jednodenní výdrž, což je v dnešní době zkrátka standard.

Méně je někdy více

Telefony od Apple vždy vzbuzovaly spoustu reakcí, ať už těch pozitivních, tak samozřejmě i těch negativních. Směle mohu říci, že Apple iPhone 5c dohnal celou tuto záležitost k „dokonalosti“. Na jednu stranu se jedná o „drahé barevné a plastové cosi“, na stranu druhou jde o perfektně propracované a odladěné zařízení s vyspělým ekosystémem, který je navíc silně návykový. Hodnotit tento konkrétní telefon jako celek je však velice obtížné . iPhone 5c navíc nahradil starší iPhone 5, který se vstupem novinek na trh přestane prodávat úplně. V nabídce kromě iPhonu 5c a 5s navíc ještě zůstane 8GB varianta iPhonu 4S.

Má podle vás šanci na úspěch?

Cenově měl iPhone 5c podle původních spekulací konkurovat telefonům s Androidem vyšší střední třídy, dnes už ale víme, že bude jen o pár tisícikorun levnější než vlajková loď iPhone 5s. Je tedy jasné, že zvláště v České republice (a v dalších zemích, kde telefony za dotované ceny příliš „nefrčí“) po něm sáhnou zejména ti zákazníci, kteří na peníze nehledí a mají chuť se odlišit barvičkami, přesto ale chtějí jablko. Cílová skupina lidí, které iPhone 5c dokáže dostatečně zaujmout, je však dost omezená. To potvrzuje i nedávná informace o snížení produkce vyráběných iPhonů 5c na polovinu. U nás a na Slovensku se iPhone 5c a 5s začne prodávat 25. října.

Ptejte se

Apple iPhone 5c i nadále podrobujeme intenzivnímu testování. Mezitím nám samozřejmě můžete pokládat dotazy, na které vám odpovíme buď přímo v diskuzi nebo v připravované recenzi.

Za zapůjčení Apple iPhone 5c děkujeme e-shopu Sunnysoft.cz, kde můžete telefon zakoupit

Technické parametry Apple iPhone 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 59,2 × 9 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 507 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Oliver
Je zajimave, jak od nepameti fanousci a majitele Applu srazeli a urazeli Samsung za jeho "plastove" vzezreni a nyni, jak to byva zvykem se objevuje Iphone v plastu a je to desne cool ho mit :D Nikdy me neprestanou udivovat :D :)
štěpán ptáček
Podle mě bi měl stát tak 8000 kč.
vladimir ihlicie kuriplach
Telefon bol miereny na cielovu skupinu deti ...u nas deti zbohatlikov ...
Filip
Doba nabíjení baterie na cca 70% a 100% kapacity?
Když mě dojde sms, rozsvítí se displej - mohu na něm sms rovnou přečíst, nebo je to jak u androidu, že displej zůstane vypnutý a já uslyším jen tón..?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze