Levnější Apple iPhone 5c oficiálně: polykarbonát a barvičky

48

Dlouho to byly pouze spekulace, těm je dnes však konec. iPhone 5C byl oficiálně představen. Čím se bude snažit zaujmout? Především novými barvami, unibody polykarbonátovou konstrukcí, 4palcovým displejem a po funkční stránce se také nebude jednat o žádné ořezávátko. Cenovka však nepotěší.

iPhone 5C je oficiálně venku a vypadá přesně tak, jak jsme již všichni měli možnost vidět. Poprvé v historii budou koexistovat dva iPhony současně - jeden dražší, kterým je iPhone 5S a jeden levnější. iPhone 5C bude plastový, tedy konkrétně záda budou vyrobena z tvrdého polykarbonátu, jaký používají například Lumie od Nokie a mnohé další telefony. Konstrukce bude opět unibody, bez možnosti si uživatelsky vyměnit baterii a lze se domnívat, že si i na plastovém těle dát Apple záležet a telefon bude perfektně zpracovaný.

TIP: přečtěte si preview nového Apple iPhone 5S

Plastový, tlustší a těžší než iPhone 5

Unibody konstrukce má být velmi pevná, a o to přesně jde. Uvnitř polykarbonátového zadního krytu se nachází kovový rám, který bude fungovat jako anténa. Apple se zkrátka snažil vysvětlit, že i když je telefon plastový, pořád se jedná o kvalitní telefon. To vše uvidíme až po čase. Rozměrově se nové pětcéčko podobá iPhonu 5, ale je o něco tlustší a hlavně o dost těžší, hmotnost se vyšplhala na 132 gramů. Na vině je zřejmě zmíněná kombinace tlustšího polykarbonátu a kovového rámu.

iPhone 5C bude chtít zaujmout hlavně barvičkami, které jej odliší od dražšího modelu 5S. K dispozici bude zelená, bílá, modrá, červená a žlutá varianta. Všechny barvy jsou samozřejmě krásně pastelové. Tyto barvy budou korespondovat s novým iOS 7, kterou bude iPhone 5C obsahovat už v základu. Nová verze zcela inovuje uživatelské prostředí, přináší všudypřítomné barvičky a mnohé nové funkce. My jsme už beta verzi iOS7 dříve vyzkoušeli a vy se tak můžete podívat, jak bude nový systém vypadat. Barva pozadí v novém systému se uzpůsobí podle barvy vašeho nového iPhonu 5C. Dost ale o vzhledu zařízení, co se skrývá uvnitř této novinky? V útrobách v podstatě nalezneme hardware iPhonu 5, který se již dále vyrábět a nabízet vůbec nebude.

TIP: přečtěte si naši recenzi Apple iPhone 5

Telefon bude pohánět procesor Apple A6, fotit bude možné díky 8Mpx fotoaparátu a baterie nabídne o fous vyšší kapacitu než momentálně nabízí iPhone 5. Na přední straně se bude nalézat displej se stejnou úhlopříčkou i rozlišením jako na iPhonu 5. Můžeme tedy čekat 4palcový IPS panel s rozlišením 1136×640, což nám dává krásnou jemnost 326 PPI. Novinka také dostala vylepšenou přední FaceTime kameru s lepším a větším čipem se zadním podsvícením pro kvalitnější videohovory.

Levnější iPhone s ne zas tak nízkými cenami

Samozřejmě nechybí Wi-Fi (Dual Band), Bluetooth (ve verzi 4.0) a také LTE. Na výběr budete mít mezi 16 a 32 GB verzí, přičemž dotovaná cena v zahraničí je 99 dolarů za 16GB a 199 dolarů za 32GB verzi. Nedotované ceny budou následující: 549 dolarů za 16 GB a 649 dolarů za 32 GB. Pokud přičteme DPH a převedeme na české koruny, dostaneme se na částky přibližně 13 300 a 15 600 Kč, což není vůbec málo na to, že se má jednat o levnější, plastový iPhone.

V Německu jsou ale ceny ještě o poznání vyšší, což je nemilé, protože podobné ceny lze očekávat i v České republice. V Německu bude oficiálně k dostání 16GB verze za 15 500 Kč, 32GB verze za více než 18 000 Kč. Je vidět, že Apple nehodlá jít s cenou nijak výrazně dolů a pouštět se tak do přímého cenového střetu s konkurencí s Androidem a Windows Phone.

Spolu s novým iPhonem 5C přichystal Apple také speciální silikonové kryty, které neustále v rámci celé Keynote propagoval. Jedná se o zajímavá pouzdra, které více než k užitku budou hlavně na okrasu. Tyto kryty mají na zádech kulaté otvory, díky kterým může pronikat samotná barva telefonu. Barevných variant tohoto krytu je spousta, než abychom je vypisovali, podívejte se raději na následující obrázek. Kryt vás v USA vyjde na 29 dolarů.

Speciální silikonové kryty budou nabízeny hned v několika barvách. Počet možných barevných kombinací je tak opravdu velký.

Předobjednávky začínají již 13. září, do prodeje telefon vtrhne společně se svým sourozencem 5S už 20. září, a to v těchto následujících zemích: USA, Austrálie, Kanada, Čína, Francie, Německo, Japonsko, Singapur a ve Spojeném království. Od nás to tak máme opět nejblíže do Německa. O termínu prodeje druhé vlny iPhonu zatím nepadlo ani slovo, zatím tedy není známo, kdy se objeví v České republice. Do konce roku se každopádně iPhone 5C objeví i v dalších 100 zemích.

TIP: přečtěte si také preview zbrusu nového Apple iPhone 5S

TIP: přečtěte si naši recenzi Apple iPhone 5

Technické parametry Apple iPhone 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 59,2 × 9 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 507 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Oficiální prezentační video výrobce

Diskuze ke článku
Dený
Jestli má tohle být levné, tak já jsem čínský bůh srandy. :)))
Stanley
Byla zveřejněna cena v Německu. Toto je přepočítano z eura -
16GB iPhone 5C – 15 500 Kč
32GB iPhone 5C – 18 100 Kč
16GB iPhone 5S – 18 100 Kč
32GB iPhone 5S – 20 690 Kč
64GB iPhone 5S – 23 280 Kč
Michal
Tak s tou cenou, jestli to tak opravdu bude, at jdou do haje. Libi se mi, ale 13 je hodne.
Honza Michálek
Honza Michálek
13,5k za dětskou hračku ? :D to je špatný vtip... za tu cenu můžu mít s přehledem současné vlajkové lodě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze