FBI se dostala do iPhonu útočníka i bez pomoci Applu

24

Spor amerického Ministerstva spravedlnosti s firmou Apple, která odmítala vyvinout software umožňující přístup do zamknutého iPhonu 5C, který používal jeden ze střelců prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu, je u konce. Jak vyplývá z dokumentů, které vyšetřovatelé předložili soudu, podařilo se FBI proniknout do telefonu i bez pomoci výrobce, který to odmítal.

Ministerstvo žádalo od Applu vytvoření softwarového nástroje, který by deaktivoval funkci, kdy po deseti špatných zadání hesla dochází ke smazání obsahu telefonu. Vyšetřovatelé se potřebovali dostat k údajům v iPhonu 5C, který vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou Tashfeen Malik postřílel 14 lidí, 22 jich zranil a následně byli při přestřelce s policií oba zabiti.

Apple 5C

Od informací v telefonu si FBI slibovala, že jí pomůže rozkrýt možnou komunikaci Farooka s Islámským státem a poskytne jim další důkazy. Jakým způsobem se FBI podařilo obejít zabezpečení a do telefonu proniknout, ministerstvo nespecifikovalo. Podle zprávy CNN však tato metoda funguje pouze na tomto konkrétním zařízení.

TIP: Recenze Apple iPhone 5c – Hravý napohled, dravý uvnitř

Apple už dříve varoval před vytvářením jakýchkoliv zadních vrátek, které by byly zneužitelné vládami nebo zločinci, a v reakci vydal prohlášení. V něm zdůraznil, že je odhodlaný pokračovat v boji za občanské svobody, kolektivní bezpečnost a soukromí. K tomuto prohlášení se připojily další velké softwarové společnosti včetně Microsoftu nebo Facebooku. Zároveň dodal, že se nemůže vyjádřit ke způsobu, jakým se FBI dostala do tohoto konkrétního telefonu.

TIP: mobilecast #98: virtuální realita a FBI ve vašem telefonu

V samostatném prohlášení ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že pro vládu bude i nadále prioritou, aby zajistila, že vyšetřovatelé budou i nadále moci přistupovat k digitálním informacím v zájmu ochrany národní bezpečnosti a veřejné bezpečnosti. Kromě toho ministerstvo zdůraznilo, že bude i nadále pokračovat v hledání všech dostupných možností, jak toho dosáhnout, včetně hledání spolupráce s výrobci a spoléhání na kreativitu veřejného i soukromého sektoru.

Apple iPhone 5c – videopohled

Technické parametry Apple iPhone 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 59,2 × 9 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 507 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Zdroje: 9to5mac.com, theverge.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Johny
Pro apple by bylo menší zlo kdyby jej odemkli samy
Pesedm
A vrásky mají kvůli tomu především bezpečnostní experti společnosti Apple. Vše totiž nasvědčuje tomu, že se v operačním systému iOS ukrývá nějaká kritická bezpečnostní chyba, o které zatím nic nevědí ani vývojáři amerického počítačového gigantu.
Grom51
Podle mě udělali to clonování NAND paměti a jen zkoušeli Bruteforce atack na nalezení hesla a tím pádem obejítí toho omezení na počet zadání hesla.
Areon
Je možné, že jim Apple nakonec pomohl, ale pod podmínkou, že jejich pomoc zůstane v tajnosti, protože hned po rozlousknutí toho telefonu byly staženy všechny žaloby na Apple, jaká to náhoda :-) .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze